ÀUDIOS La incredulitat dels Mossos durant l'1-O: «La policia està carregant, hi ha menors, nens petits»

Els agents de la policia catalana es van sorprendre per les violentes càrregues als col·legis electorals malgrat la presència d'infants i gent gran

La policia espanyola a l'IES Joan Fuster de Barcelona
La policia espanyola a l'IES Joan Fuster de Barcelona | Youtube
28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:39h
"El Cos Nacional de la Policia (CNP) està carregant contra la gent; informar que estan carregant contra tothom, contra tothom, nens... Vagi activant alguna ambulància perquè hi ha gent ferida". Així van viure els agents dels Mossos d'Esquadra algunes de les càrregues policials que hi va haver en diverses escoles i col·legis electorals durant el referèndum de l'1 d'octubre. Els agents van mostrar incredulitat per la contundència de l'actuació de la policia espanyola que, sense miraments, va executar violentes càrregues per impedir la votació i retirar les urnes, encara que entre la ciutadania hi hagués persones grans i menors d'edat.


 
Una de les més contundents van ser a l'IES Joan Fuster i l'escola Àgora de Barcelona, on els agents dels Mossos d'Esquadra van quedar absolutament alarmats per la gestió de les càrregues. En diversos àudios compresos en el sumari de l'1-O, al qual ha tingut accés NacióDigital, es pot escoltar com la policia catalana va ser principalment qui va gestionar l'atenció a les víctimes i va mobilitzar les ambulàncies. "Hi ha un noi amb sang a la boca que ha rebut un cop per part de la policia nacional", destacava un agent, que precisava: "Van arribant infinitat de furgonetes de la unitat de policia". 

Durant diversos minuts, els agents desplegats en aquestes dues escoles van avisar amb insistència i incredulitat sobre la gran quantitat de menors. "El CNP estava carregant, aquí a la porta hi ha molta afluència de gent, menors, molts nens petits, aquí", destacava una mossa. Mentre que altres alertaven de la necessitat "d'assistència" mèdica arran de les càrregues: "Aviam si pot avisar l'Hospital del Mar per dir-los que suposo que hi anirà força gent (...) tenim entre 10 i 15 ferits, que en tinguem coneixement". 





De fet, alguns agents van decidir demanar ambulàncies abans de les càrregues policials, veient quina era l'actitud i el desplegament de les forces d'ordre espanyoles: "Ve una columna d'antidisturbis del CNP pel carrer i venen al col·legi Estel. Se prepara una. Sara, ja pots anar enviant una ambulància cap aquí". 



La sorpresa per l'actuació policial i l'enorme volum de gent els va impedir en alguns casos arribar fins al lloc de les càrregues. "Surten veïns del punt d'informació, que hi ha menors a dintre i que els de la nacional estan tirant la porta", asseguren. I prossegueixen: "Diverses persones demanen recollir els seus fills que estan a dins de l'escola. El Cos Nacional de Policia està a la porta i no deixa entrar ningú i estan tirant la porta amb un mall".



A part dels menors, els Mossos d'Esquadra també van informar en diversos moments de persones grans que van resultar ferides per les càrregues, com és el cas d'un home de 80 anys que manifestava sentir "molt dolor" o d'una dona d'uns 65 anys que havia quedat inconscient. 



Tot un seguit d'actuacions, es queixaven al centre de control, sobre les quals tenien poc marge de maniobra. En un nou àudio els agents asseguraven que era la mateixa policia nacional qui no els deixava passar. "No ens deixen accedir al col·legi", denunciaven.