Puigneró destaca que les noves tecnologies ja ocupen més catalans que l'automoció

El conseller recepta "intel·ligència i empatia" per intentar que "els costos de la transició digitals siguin els menors possibles i que ningú quedi enrere"

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals, en la Diada de les TIC, aquest dijous.
Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals, en la Diada de les TIC, aquest dijous. | @diadagraustic
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:47h
El sector de les noves tecnologies cada cop ocupa més i més catalans, però hi ha el risc que molts quedin fora del món laboral precisament per ser incapaços d'adaptar-se a la revolució digital. S'hi ha reflexionat aquest dijous a la Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació TIC de Catalunya, celebrada al Cosmocaixa de Barcelona, on el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró ha destacat que l'ocupació en el sector TIC ha superat en ocupació al de l'automòbil.

Igualment, ha subratllat durant la cloenda que "els avenços tecnològics són aquí per millorar la qualitat de vida i són l'avantsala dels canvis econòmics i socials" i ha recordat que "cada revolució tecnològica ha acabat produint més llocs de treball". Tot i això, ha receptat "intel·ligència i empatia per als que patiran aquest canvi" i intentar que "els costos de la transició siguin els menors possibles i que ningú quedi enrere".

A nivell de l'administració, Puigneró ha assegurat que l'impacte de les noves tecnologies "modificarà la governança, la democràcia i la participació" i ha afirmat que el Generalitat insistirà en els "beneficis democràtics que pot aportar la tecnologia i com fer un país millor". En aquest sentit, ha lamentat que els informàtics i treballadors del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació estiguessin entre els "principals damnificats" durant les operacions policials i judicials per l'1-O.

La repressió dels informàtics

"La nostra professió no hauria de patir aquestes conseqüències en l'Europa del segle XXI", ha insistit i, quant a la incorporació de les dones en el món de les noves tecnologies -un dels aspectes que ha estat a debat en les jornades-, ha posat en valor que les dones representen el 60% dels càrrecs del seu departament.

Dani Pujol, president de GrausTIC -entitat organitzadora de la Diada, de la qual NacióDigital n'és un mitjà soci-, ha recomanat que cal aturar-se a reflexionar sobre la implementació de les noves tecnologia: "No hem d'anar a remolc de la tecnologia, l'hem d'humanitzar i socialitzar, és una eina que ha de servir per viure millor". Ha destacat també que "el sector està molt bé, no hi ha atur, però no es poden proveir dels professionals que demanda".

Connectivitat a tots els municipis

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president de Localret, entitat que agrupa 900 municipis catalans, ha reiterat el seu objectiu de "fer arribar aquesta connectivitat d'altres prestacions a tot arreu", atès que encara no n'hi ha a un terç del país, però no només al Pirineu, sinó també a polígons del Baix Llobregat. Ha lamentat, en aquest sentit, certes dificultats en relació als prestadors, allà on els serveis no són beneficitaris.

Josep Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, s'ha mostrat preocupació per la manca d'humanització de les noves tecnologies: "Ens hem passat, la tecnologia pot no ser massa humana si no hi posem certa prevenció". Ha reclamat afrontar "debats de tot tipus, des d'ètics fins a socials" per tal de preveure i posar solució al "perill de la no humanització de la tecnologia".