Mascarell assegura que ja s'està treballant en una candidatura unitària a Barcelona

El delegat del Govern i impulsor de la Crida apunta que el nou moviment decidirà què fa amb les municipals un cop tingui tots els òrgans constituïts

Ferran Mascarell, en la presentació de la Crida
Ferran Mascarell, en la presentació de la Crida | Crida Nacional
27 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:39h
Ferran Mascarell, delegat del Govern a Madrid i impulsor de la Crida Nacional per la República, ha assegurat aquest dijous que el sobiranisme ja "està treballant" en una candidatura unitària a Barcelona. Aquestes paraules arriben en el moment en què Manuel Valls ja ha presentat una plataforma per ser alcaldable amb el suport extern de Ciutadans i quan ERC ha fet un viratge escollint Ernest Maragall com a candidat per davant de qui havia estat triat en les primàries internes, Alfred Bosch. Mascarell, al llarg dels últims mesos, s'ha revelat com el nom favorit de l'entorn de Carles Puidgemont per ser l'alcaldable de l'espai postconvergent.

L'impulsor de la Crida ha indicat que aquest moviment no decidirà què fa amb les eleccions municipals fins que no tingui els òrgans constituïts. L'opció preferida de Puigdemont i de Quim Torra és una llista unitària que ERC, de moment, no avala. "No ens quedarem parats perquè els comicis locals seran un moment especialment important", ha recalcat Mascarell, que ha indicat que les primàries republicanes impulsades per l'ANC, la plataforma de Jordi Graupera i Demòcrates de Catalunya no genera la "unitat" necessària en aquests moments.

La Crida, per al 27-O

La Crida Nacional per la República, el moviment polític impulsat per Puigdemont, Jordi Sànchez i Torra, es posa en marxa. Els encarregats d'explicar el calendari dels propers mesos han estat Mascarell, Gemma Geis i Toni Morral, tres dels impulsors de la iniciativa. "Es tracta d'aconseguir la màxima unitat i transformar la força de la gent de l'1-O per tal que el procés tingui els millors resultats possibles", ha destacat Mascarell. L'assemblea fundacional se celebrarà el 27 d'octubre a Manresa, coincidint amb el primer aniversari de la declaració política de la independència, que no es va desplegar. Al cap d'unes setmanes, previsiblement el 6 de desembre, hi haurà el primer congrés, que avalarà les ponències i servirà per escollir la direcció del moviment, que pretén ser transversal.

El nou moviment, que no ha rebut el suport d'ERC ni de la CUP i que de moment només avala el PDECat, té intenció de propiciar "grans acords de país" per "empoderar" la ciutadania, i es compromet a dissoldre's en el moment en què s'aconsegueixi la República. De moment hi ha 50.000 adherits, que hauran de participar en els primers passos de la Crida. Geis, cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) per Girona a les eleccions del 21-D, ha apuntat que els signants passaran a ser "fundadors". El proper 27 d'octubre, totes aquelles persones que ho desitgin podran assistir a la convenció fundacional, a la qual participaran Puigdemont, Torra i Sànchez. Hi haurà dues ponències, una de política i una d'organitzativa.

El congrés constituent, a finals d'any, servirà per solucionar les esmenes, que es podran presentar per la via telemàtica. "Tots els fundadors podran decidir el futur de la Crida, i tindran dret a vot en el congrés fundacional", ha recalcat Geis, que s'ha mostrat "obsessionada" amb el "debat intern". S'engegarà una campanya per tal que els adherits es converteixin en participants de la fundació política de la iniciativa, que es farà a les 18.30 del dia 27 d'octubre al pavelló Nou Congost de Manresa.

"Volem que sigui una eina útil per construir República pas a pas", ha recalcat Morral, exalcalde de Cerdanyola del Vallès, provinent d'ICV i molt proper a Sànchez, que serà l'encarregat de redactar la ponència política des de la presó de Lledoners. "No ens adrecem a altres organitzacions polítiques, sinó a les persones que participen de la idea de generositat per fer efectiu el mandat de l'1-O", ha apuntat Morral, que ha apuntat que el model d'organització haurà de ser "molt innovador" per encabir-hi totes les sensibilitats.

Serà un partit?

Aquesta pregunta quedarà resposta en el moment en el qual hi hagi òrgans de direcció, ha resumit Mascarell. Els òrgans constituïts a partir del mes de desembre "prendran decisions" sobre si és una organització "amb voluntat d'intervenció política" pensant en les eleccions municipals. El delegat del Govern ha apuntat que s'està "treballant" en una candidatura unitària del sobiranisme. "Quan la Crida tingui els òrgans constituïts, explicarem què desitgem, tal com ho estem fent amb altres organitzacions", ha apuntat.

Després de la presentació s'ha projectat el vídeo promocional de la Crida, en el qual hi participen Puigdemont i Torra acompanyats de ciutadans, alguns dels quals familiars dels presos polítics. Es tracta de Jordi Sànchez, fill de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i de Laura Turull, filla de l'exconseller de la Presidència. "No parlem de mi, parlem de la República", assenyala Puigdemont en el vídeo.