Les dones assenyalen el futur i els nous reptes de la transformació digital

Quatre professionals reflexionen sobre els lideratges femenins, l'adaptació del món laboral a les noves tecnologies o la necessitat d'una renda bàsica per no deixar ningú enrere

Les ponents de la conferència sobre dones i transformació digital, aquest dijous.
Les ponents de la conferència sobre dones i transformació digital, aquest dijous. | @joanabarbany
27 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:59h
Les dones hi tenen molt a dir en la revolució digital que s'està vivint, malgrat que segueixen infrarrepresentades en el món de les noves tecnologies. Ha quedat clar en la conferència "Dones Referents de la Transformació Digital", en el marc de la Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació TIC de Catalunya que se celebra aquest dijous al Cosmocaixa i del qual NacióDigital n'és un mitjà soci. Com ha de ser el lideratge femení? Com s'ha de fer per aconseguir que ningú quedi despenjat d'aquesta revolució? Com hi ha d'incidir l'administració? Aquests són alguns dels elements que han sortit a debat.

Matilde Villaroya, directora general d'indústria del Departament d'Empresa de la Generalitat, ha valorat que "els límits dels diferents sectors es van difuminant i n'apareixen de nous", per bé que el país es basa en un teixit empresarial de pimes, motiu pel qual defensa que cal estar "al costat de les empreses ajudant-les a innovar i incorporar les noves tecnologies". "Hi ha empreses a què els queda molt de recorregut", ha assenyalat, confessant que encara n'hi ha que li demanen que els enviïn documents a través del fax.

Així mateix, Villaroya s'ha referit a l'adaptació de les persones, a les quals cal també "ajudar tots els perfils que necessiten incorporar-se al món de treball o als que ja hi són, per créixer i adaptar-se" i, en aquest sentit, "és clau la formació". En tot cas, ha pronosticat que, segons els estudis de l'administració, les noves tecnologies crearan més llocs de treball que no en destruiran, per bé que aquests seran diferents, i ha posat sobre la taula la implantació d'una renda universal, especialment per a aquelles persones que no es poden recol·locar en el nou món digital. Igualment, ha lamentat que les dones segueixin sent minoria en les enginyeries i les TIC i insta a promocionar-ne la incorporació.
 

Matilde Villaroya, directora general d'indústria del Departament d'Empresa. Foto: @diadagraustic


El canvi ja és aquí

Helena Guardans, CEO de Sellbytel, ha assenyalat que les empreses s'han d'adaptar, per exemple, amb les vies de comunicació, a través dels xats, i ha reconegut que només el 40% dels contactes es fan per telèfon a la seva empresa. "La vida és una altra, estem a una altra fase. El canvi no ve, ja està aquí", ha etzibat, i ha reconegut que això "genera inseguretat", atès que ja no hi ha professió per a tota la vida, com tampoc municipi o parella per tota la vida. "Hem d'estar reinventar-nos constantment", ha afirmat, i ha subscrit la proposta d'una possible renda bàsica per evitar que ningú quedi enrere.
 

Helena Guardans, CEO de Sellbytel. Foto: @diadagraustic


Pel que fa a la feminització del sector, Guardans ha subratllat que "la perspectiva de gènere s'ha de provocar, no n'hi ha prou que hi hagi més dones", ja que es viu "en una societat en què s'ha assumit la perspectiva amb què l'home mana". "Cal valorar com es miren les coses des d'una perspectiva diferent", ha reclamat, i ha apostat per un lideratge "obert a la col·laboració, al dubte i a treballar en projectes".

Rebre un xec menjador sense haver-lo sol·licitat

Ester Manzano, directora general de modernització i innovació del Departament de Politiques Digitals de la Generalitat, ha començat imaginant una societat en què un ciutadà rebi una notificació conforme és receptor d'un xec menjador, sense haver-ho demanat, perquè l'administració ja té les dades de la ciutadania i calcula que compleix els requisits. L'administració, per tant, ha de "passar de la gestió de documents a gestionar les dades" i oferir els serveis d'una manera diferent. "El model de governança que ha de ser digital", ha resumit.
 

Ester Manzano, directora general de modernització i innovació del Departament de Politiques Digitals. Foto: @diadagraustic


Quant als llocs de treball, Manzano considera que cada cop s'imposa més la "flexibilitat i una organització menys jerarquitzada". "El món digital ens acompanya les 24 hores del dia", ha insistit, cosa que implica abordar qüestions com la conciliació i el treball, ja que "no tot és la vida laboral i la vida personal s'interrelaciona".

Els coneixements s'aprenen més lentament

Rosa Rodríguez Curto, directora general de vendes de T-Systems, ha alertat que cal tenir en compte que "el coneixement i les habilitats no es desenvolupen més ràpidament", i a les persones els costa reciclar-se progressivament, mentre "els llocs de treball canvien d'una forma més ràpida". "Entenc les persones que tenen por al futur", ha confessat, i ha apuntat, pel que fa a l'automatització de diversos oficis, que hi ha persones, "pel bagatge personal i habilitats no tenen més opcions". Per això, insta a reflexionar "com fer que les persones sense el nivell d'especialització no queden exclosos" amb aquesta transformació digital.
 

Rosa Rodríguez Curto, directora general de vendes de T-Systems. Foto: @diadagraustic


En aquesta línia, Rodríguez Curto també defensa que cal "aprendre la societat i les empreses com usar equips multidisciplinars amb coneixements de base diferents", motiu pel qual cal adaptar els lideratges. Aquesta haurien de ser, opina, "menys discrecional i més facilitador, excemplificant i cooperatiu, però també amb resultats".

Les dones a les TIC, en dades

Finalment, les membres de l'agència Story Data han organitzat un concurs en directe sobre la presència de les dones en el món digital en què els assistents a la Diada han posat a prova els seus coneixements. Havien d'esbrinar, per exemple, que tan sols hi ha 2 dones per 236 homes entre els eferents de tecnologia i informàtica a l'ESO, o que, malgrat que el 46,2% d'estudiants en el batxillerat de ciències i tecnologia són dones, sobretot acaben anant a ciències de la salut, i només hi ha un 24% de dones en enginyeries i arquitectura.

No és d'estranyar, per tant, que només el 28% dels treballadors al món de les TIC són dones i l'evolució és pobra: ara hi ha 500 dones més i 11.200 homes més en el sector que fa 12 anys,