La Crida es fundarà el 27-O i activa els mecanismes per ser un partit polític

El moviment liderat per Puigdemont, Torra i Sànchez farà una convenció constituent el 6 de desembre a Barcelona per aprovar les directrius polítiques i organitzatives

Puigdemont, en un vídeo promocional durant la presentació de l'estratègia de la Crida
Puigdemont, en un vídeo promocional durant la presentació de l'estratègia de la Crida | Crida Nacional
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:07h
La Crida Nacional per la República, el moviment polític impulsat per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra, es posa en marxa. Els encarregats d'explicar el calendari dels propers mesos han estat Ferran Mascarell, Gemma Geis i Toni Morral, tres dels impulsors de la iniciativa. "Es tracta d'aconseguir la màxima unitat i transformar la força de la gent de l'1-O per tal que el procés tingui els millors resultats possibles", ha destacat Mascarell. L'assemblea fundacional se celebrarà el 27 d'octubre a Manresa, coincidint amb el primer aniversari de la declaració política de la independència, que no es va desplegar. Al cap d'unes setmanes, el 6 de desembre, hi haurà el primer congrés, que avalarà les ponències i servirà per escollir la direcció del moviment, que pretén ser transversal i que ja obre la porta a convertir-se en un partit polític. De moment, els mecanismes estan activats.

Mascarell ha apuntat que s'han iniciat els tràmits davant del ministeri de l'Interior en dues vies: registrar-se com a associació i també com a partit. Aquest pas es va fer fa dues setmanes, segons fonts consultades per NacióDigital. El delegat del Govern a Madrid, juntament amb Geis i Morral, és un dels que consta com a fundadors. La primera convocatòria electoral prevista en el calendari és la de les municipals del maig, a les quals es decidirà al desembre si s'hi concorre o no, sempre en funció de què decideixin els òrgans de direcció. De moment, la Cirda ha renunciat a sumar tots els partits independentistes sota el seu paraigües davant les negatives d'ERC i la CUP, i parla ara d'aplegar "adhesions individuals". Les aportacions econòmiques provenen dels fundadors -10 euros per cap- i dels impulsors.

Presentació a Manresa

El nou moviment té intenció de propiciar "grans acords de país" per "empoderar" la ciutadania, i es compromet a dissoldre's en el moment en què s'aconsegueixi la República. De moment hi ha 50.000 adherits, que hauran de participar en els primers passos de la Crida. Geis, cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) per Girona a les eleccions del 21-D, ha apuntat que els signants passaran a ser "fundadors". El proper 27 d'octubre, totes aquelles persones que ho desitgin podran assistir a la convenció fundacional, a la qual participaran Puigdemont, Torra i Sànchez. Hi haurà dues ponències, una de política i una d'organitzativa. La primera la lidera l'expresident de l'ANC i la segona, la mateixa Geis. Es permetrà la doble militància, és a dir, que algú formi part de la Crida i al mateix temps d'un altre partit.


El congrés constituent, a finals d'any, servirà per solucionar les esmenes, que es podran presentar per la via telemàtica. "Tots els fundadors podran decidir el futur de la Crida, i tindran dret a vot en el congrés fundacional", ha recalcat Geis, que s'ha mostrat "obsessionada" amb el "debat intern". S'engegarà una campanya per tal que els adherits es converteixin en participants de la fundació política de la iniciativa, que es farà a les 18.30 del dia 27 d'octubre al pavelló Nou Congost de Manresa. El congrés es farà a Barcelona, al Centre de Convencions Internacional -just on es va fundar el PDECat- al desembre, i servirà per decidir què es fa en les properes convocatòries electorals.

"Volem que sigui una eina útil per construir República pas a pas", ha recalcat Morral, exalcalde de Cerdanyola del Vallès, provinent d'ICV i molt proper a Sànchez, que serà l'encarregat de redactar la ponència política des de la presó de Lledoners. "No ens adrecem a altres organitzacions polítiques, sinó a les persones que participen de la idea de generositat per fer efectiu el mandat de l'1-O", ha apuntat Morral, que ha apuntat que el model d'organització haurà de ser "molt innovador" per encabir-hi totes les sensibilitats.

Vídeo amb Puigdemont i Torra

Després de la presentació s'ha projectat el vídeo promocional de la Crida, en el qual hi participen Puigdemont i Torra acompanyats de ciutadans, alguns dels quals familiars dels presos polítics. Es tracta de Jordi Sànchez, fill de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i de Laura Turull, filla de l'exconseller de la Presidència. "No parlem de mi, parlem de la República", assenyala Puigdemont en el vídeo.