El govern espanyol es compromet davant l'empresariat a tenir enllestit el corredor mediterrani el 2021

Més de 1.500 persones, liderades per l'Associació Valenciana d'Empresaris, reclamen la fi del model de l'Espanya radial en un acte a Barcelona

Un moment de l'acte al Palau de Congressos.
Un moment de l'acte al Palau de Congressos. | @corredor_med
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:03h
El Palau de Congressos s'ha omplert aquest dijous de gom a gom en un acte massiu en favor del corredor mediterrani, la doble via ferroviària d'alta velocitat que comunicarà Algecires amb la frontera francesa passant per Màlaga, Múrcia, València, i Barcelona. Més de 1.500 persones, liderades per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), han reclamat la fi del model de l'Espanya radial. Ha estat un gran acte de la societat civil a la qual s'han afegit els empresaris i representants de la societat civil de Catalunya, Andalusia i Múrcia.

Presidint l'acte, hi havia el president de la CEOE, Joan Rosell, i el de de la Cambra d'Espanya, José Luis Bonet, al costat del ministre de Foment, José Luis Ábalos, Juan José Brugera (Cercle d'Economia), Inés Juste (del farmacèutic Grup Juste) Vicente Boluda (president dels empresaris valencians i peça clau en la campanya en favor del corredor) i Suzanne Czech (European Retail Round Table).  

Ábalos: "Estem fent una altra Espanya"

El ministre Ábalos ha definit el corredor d'"obra nacional" que contribuirà a cohesionar tota la societat i ha assegurat que, després d'anys en què l'obra havia quedat sense dotació, el 2021 serà una realitat, "potser fent encara obres d'adequació en alguns trams". Això significaria acabar les obres quatre anys abans del que s'havia previst. Ábalos ha dit que la part financera ja està coberta i cal només el darrer esforç tècnic. Més del 80% del que s'ha licitat els darrers mesos han anat al sector ferroviari, ha explicat Ábalos, i el 40% ha anat directament al corredor mediterrani.  

Ábalos ha assenyalat que "amb el corredor mediterrani estem fent una altra Espanya. Estem canviant Espanya a través de les infraestructures". El projecte deixarà enrere una Espanya radial, ha conclòs el ministre de Foment.   

Szech, responsable d'una patronal europea d'infraestructures, ha elogiat el gran consens aconseguit en favor del projecte, sumant voluntat de patronals i universitats. Inés Juste també ha subratllat la força d'unir voluntats en un projecte i el lideratge amb què s'ha engegat el projecte.

Brugera: "El lideratge empresarial ha estat cabdal"

Per la seva banda, Brugera ha destacat la "perseverança" que hi ha hagut perquè pugui ser una realitat. El president del Cercle d'Economia ha assenyalat que "el lideratge empresarial ha estat cabdal per l'èxit" perquè ha permès superar els inconvenients que s'han presentat en el món polític en els darrers anys.

Joan Rosell, president de la CEOE, ha considerat la infraestructura com a "essencial per la competitivitat". "El corredor impulsarà l'economia des de l'agricultura a la indústria i serà bona per a tothom", ha assegurat el cap de la patronal espanyola.
 
Entre els presents a l'acte, hi havien els presidents de la Generalitat valenciana, Ximo Puig; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el president murcià López Miras; Artur Carulla (Agroalimen); Jordi Gual (CaixaBank); Javier Godó (Grup Godó); Joan Roig (Mercadona); Teresa García Milà (UPF); Josep Oliu (Banc Sabadell) i Miguel Torres (Grup Torres), entre molts d'altres.

L'empresariat valencià que avui ha convocat aquest acte va crear una plataforma fa dos anys que ha resultat molt activa (elcorredormediterraneo.com) i que es va fixar tres grans objectius: fer pedagogia sobre la infraestructura, aplegar tot el suport possible de la societat civil i, finalment, decantar la posició dels responsables polítics.