El Govern incorpora Lluís Llach per dirigir el procés constituent

L'exdiputat de Junts pel Sí, que ja va presidir la comissió parlamentària centrada en aquest àmbit durant l'anterior legislatura i és una veu transversal dins l'independentisme, ha participat en reunions a Palau

Lluís Llach
Lluís Llach | Adrià Costa
17 d'octubre del 2018
Actualitzat el 18 d'octubre a les 11:23h
El Govern enllesteix un fitxatge de renom per dirigir el Fòrum Cívic, Social i Constituent. Lluís Llach és la persona escollida per situar-se al capdavant de l'òrgan rector de l'entitat que liderarà la primera fase del procés constituent, tal com ha avançat l'Ara i han confirmat diverses fonts consultades per NacióDigital. El compromís del president de la Generalitat, Quim Torra, era posar en marxa el Fòrum abans del dia 15 d'octubre, segons va explicar en la roda de premsa de presentació del pla de Govern del 25 de setembre i va reiterar a la cambra catalana en el debat de política general, però finalment arrencarà a finals de mes. El nomenament es farà en la reunió de l'executiu de dimarts vinent, 23 d'octubre.

Llach, que va ser diputat de Junts pel Sí en la legislatura passada, es va situar al capdavant de la comissió d'estudi del procés constituent després de la mort de Muriel Casals. Al capdavant d'aquesta responsabilitat, el cantautor -que va reaparèixer en els actes institucionals de la Diada darrere del piano- va dur a terme nombrosos debats sobre el futur model de país arreu del territori. Els plans de Torra, de qui depèn directament el procés constituent -orgànicament penja de la conselleria de Presidència-, passen per una estructura que permeti actes a cada vegueria. "Es tracta de fer un debat de país, fins i tot amb els qui no són independentistes", sostenen al Govern.

Tècnicament, Llach haurà de nomenar la resta de membres de l'òrgan rector del Fòrum Cívic, Social i Constituent, que seran ratificats per Torra. L'encàrrec no és el de redactar una Constitució catalana, perquè "només es podrà votar quan Catalunya sigui independent" -mantenen des de Palau-, però sí que es tracta de posar les "bases" de com hauria de ser el model de país. En el document que van pactar Junts per Catalunya (JxCat) i ERC al març, al llarg de la legislatura hi havia una "multiconsulta" per avalar el procés constituent. Les turbulències de les últimes setmanes han fet que el Govern s'hagi conjurat per arribar fins a les sentències del Tribunal Suprem.

Entre els noms que es perfilen com a acompanyants de Lluís Llach hi ha Albano Dante Fachin, exdiputat de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) i impulsor de la plataforma Som Alternativa; Àngels Martínez, companya de grup parlamentari de Fachin en l'anterior legislatura; Gabriela Serra, que també va ocupar un escó entre el 2015 i el 2017, en aquest cas des del banc de la CUP; i Beatriz Talegón, exdirigent de les joventuts del PSOE i partidària del dret a l'autodeterminació, posició que defensa des dels mitjans de comunicació i en actes arreu del país.