Els participants a l'acampada independentista preveuen quedar-se a la plaça de Sant Jaume

Per ara no contemplen tornar a desplegar tendes però criden a la "mobilització permanent" i demanen que el Govern dimiteixi

Concentració a Sant Jaume
Concentració a Sant Jaume | Jordi Bes
Jordi Bes / Bernat Surroca
26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:58h
Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dimecres al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en protesta per l'actuació del matí dels Mossos d'Esquadra, que han posat fi a l'acampada independentista que s'hi havia instal·lat per pressionar el Govern perquè implanti el mandat del referèndum de l'1-O. Entre els concentrats hi havia el diputat de la CUP al Parlament Carles Riera i han reclamat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i del mateix Govern.

Retreuen a Buch i al president de la Generalitat, Quim Torra, que els havien promès que no serien desallotjats. Un dels portaveus de la protesta, denominada Acampada per la Llibertat, s'ha dirigit als assistents i ha cridat a la "mobilització permanent" fins a la consecució de la República. "D'aquí no ens faran fora", ha advertit, si bé ha precisat que les protestes les fan les persones i no les tendes. Posteriorment ha precisat als mitjans de comunicació que la protesta pot continuar però amb un altre format que no impliqui tendes.

La intenció dels acampats és evitar que es pugui produir la manifestació prevista per aquest dissabte i que han convocat els policies que van actuar l'1 d'octubre. Un altre dels membres de l'acampada ha relatat que disposen d'una acta on hi ha una relació del material que s'han endut els Mossos i esperen recollir-lo aquest dijous al matí. No obstant això, ha lamentat que "el 80% està trencat", i ha retret a la policia catalana que no els ha deixat temps de reacció quan ha retirat l'acampada.
 
Els Mossos d’Esquadra han desmuntat l’acampada independentista que ahir es va instal·lar de nou a la plaça de Sant Jaume, i que durant els dies de la Mercè havia quedat reduïda a un punt informatiu per no entorpir les festes. La policia catalana ha argumentat que ho ha fet per motius de seguretat davant l'alerta terrorista.

Dotzenes d'agents de la policia s’han presentat a les 9 del matí al lloc, han encerclat els manifestants i els han demanat que retiressin les tendes de campanya, la majoria de les quals estaven buides. Els agents han recollit material i l'han entrat a unes furgonetes.

La CUP exigeix la dimissió de Buch

Diversos membres de la CUP han retret als Mossos la seva actuació. La diputada al Parlament Natàlia Sànchez ha exigit la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, pel "desallotjament" de l'acampada, i li ha exigit que doni pas "a algú que pugui respondre al que el poble demana al carrer".

Els participants a l'acampada han declinat fer declaracions, però Sànchez ha revelat que, a partir de la seva conversa amb els comandaments dels Mossos, li han explicat que la retirada de l'acampada s'ha dut a terme perquè s'està en alerta terrorista 4 i és "molt perillós" tenir instal·lades les tendes. La diputada "cupaire" ha qüestionat que "quatre tendes" puguin "posar en risc la seguretat ciutadana".

Els Mossos defensen que no és un desallotjament

Fonts dels Mossos han corroborat la versió que ha donat Sànchez als mitjans. Han assegurat que han retirat "objectes en els quals es podrien ocultar objectes perillosos" per "motius de seguretat". Argumenten que, amb un nivell d'alerta terrorista de quatre sobre cinc, les tendes "no poden estar ubicades" davant de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat. Amb tot, els Mossos d'Esquadra han insistit en el fet que "no s'estan desallotjant les persones" que hi ha acampades.
 

La CUP ha recriminat als mossos la seva actuació. Foto: Jordi Bes

Arxivat a