La plataforma de Valls s'anomenarà «Barcelona, capital europea»

El candidat apel·la a tota la gent de la ciutat que està "farta" de l'estat de la capital i dels problemes "greus" que afronta

Manuel Valls aquest dimecres a l'Hotel Calderón.
Manuel Valls aquest dimecres a l'Hotel Calderón. | Adrià Costa
26 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:04h
La plataforma amb què Manuel Valls concorrerà a les eleccions municipals de Barcelona s'anomenarà "Barcelona, capital europea". El candidat ho ha anunciat aquest migdia en una roda de premsa a l'hotel Calderón de Barcelona. En línia al discurs d'ahir, ha assegurat que la ciutat afronta molts problemes greus i que és necessari que "Barcelona torni a ser Barcelona".

"Estic en marxa" ha afirmat avui Manuel Valls, en referència a la seva voluntat de ser alcalde de Barcelona. El candidat ha apel·lat a la gent que està "farta" de l'estat de la ciutat i ha expressat el seu desig d'aplegar persones de totes les sensibilitats.  S'ha tornat a referir a "la pèrdua de lideratge de la ciutat en tots els rànquings". A la pregunta dels suports amb què pensa comptar a banda de Ciutadans, Valls ha insistit en què ell és un candidat independent de tot partit. També ha explicat que el mes de novembre es farà una gran trobada per enllestir el programa i la candidatura.

Valls ha respost a les crítiques que ha rebut el seu anunci. L'alcaldessa Ada Colau s'ha referit a Valls com "el candidat de les elits" i ell ha afirmat que no pensa atacar ningú ni desitjar el fracas de cap candidat. Ha dit que ell podria parlar de la pensió de la seva mare o de la seva germana i que el que cal és posar sobre la taula la gestió que s'ha fet a la ciutat. "Hi ha més pobresa o menys? N'hi ha més. S'han resolt els problemes d'habitatge?".

Valls ha assegurat que per ell no és un sacrifici venir a Barcelona, sinó un privilegi, i ha explicat que quan es va presentar com a alcalde d'Evry no coneixia la ciutat, però que va acabar coneixent tos els carrers i racons. També s'ha permès dir que la tasca d'Ada Colau "no és fàcil" en moments com el dels atemptats de l'agost del 2017. Valls ha fet un comentari malèvol: "No és fàcil governar una ciutat, sobretot quan no s'està preparat".

Aplegar tots els moderats

Valls ha fet una crida a "tots els moderats" perquè s'afegeixin a la seva candidatura. "Jo soc el candidat de la moderació", ha exclamat, i "el debat polític necessita respecte". A la pregunta de com es combina la seva definició d'home d'esquerres preocupat per la pobresa i la seva insistència contra el top-manta, Valls ha respost que el top-manta és un problema " i si soc alcalde el resoldrem, pe`ro no de manera brutal". Ha aprofitat per proclamar que sempre ha compatibilitzat "la seguretat i la lluita contra la pobresa". Ha explicat que ahir nit va ser el Raval i va copsar que hi ha problemes: "Ignorar els problemes és donar espai a l'extrema dreta".

Defensa del "liberalisme" de Ciutadans

Valls s'ha defensat de l'acusació que se li fa, ell que s'anomena d'esquerres, d'anar del bracet de Ciutadans. El candidat ha rebutjat que Cs sigui un partit de dreta dura, ha assegurat que "el seu programa econòmic és liberal i en temes com l'avortament manté posicions molt progressistes". Ha repetit que ell s'adreça a barcelonins de totes les ideologies.

Contra el procés

Com va fer ahir, Manuel Valls ha tornat a carregar contra el procés sobiranista i ha fet una invocació a una "Barcelona oberta". S'ha preguntat, retòricament, si "es vol una Barcelona tancada en ella mateixa?", assegurant que és contrari a "una Barcelona capital d'una República imaginària".