«El programa de Sitges 2018 és el més sòlid i potent que hem fet mai»

Miquel Forns, alcalde de Sitges, i Ángel Sala, director del Festival, asseguren que el cartell d'aquest és "el més ambiciós" que s'ha fet | Nicolas Cage, Ed Harris i Tilda Swinton, entre les estrelles que passaran per la catifa vermella

Presentació del Festival Sitges.
Presentació del Festival Sitges. | Elvira Vilardell
Elvira Vilardell
26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:09h
"El programa d'aquesta edició del Festival de Sitges és el més sòlid, més potent i més ambiciós que hem fet mai". Així ho ha assegurat Miquel Forns, alcalde de Sitges, durant la roda de premsa de presentació d'aquest dimecres al Reial Cercle Artístic de Barcelona. 

Un programa on s'hi podran veure títols tan esperats com Halloween (La noche de Halloween), un reboot de la pel·lícula de fa 40 anys on Laurie Strode se salvava del psicòpata Michael Myers i Suspiria, que serà presentada pel seu director Luca Guardagnino (Call Me by Your Name) després de passar per Canes. 

Dels més de 100 films que es podran durant el 4 i el 14 d'octubre a Sitges, Ángel Sala, director del Festival, es queda amb Mandy, protagonitzada per Nicolas Cage i The House de Jack Built, la nova i controvertida pel·lícula de Lars von Trier. "Estic desitjant veure com reaccionarà el públic", ha assegurat. De moment, ja hi ha més de 41.000 persones que han comprat la seva entrada per no perdre's aquestes i altres pel·lícules del Festival, unes xifres similars a les de l'any passat en aquestes dates.

Un edició plena d'estrelles

A banda de Luca Guardagnino o Nicolas Cage, per l'alformbra vermella de Sitges i desfilaran artistes tan destacats com l’actriu Tilda Swinton, l'actor Ron Perlman, el director australià Peter Weir -una de les grans figures del cinema contemporani- i el director M. Night Shyamalan, que visitarà la ciutat en la seva recta final per presentar un avanç de la seva esperada nova pel·lícula, Glass.
 

Imatge del director M. Night Shyamalan Foto: @sitgesfestival


El talent català es cita a Sitges

El talent català també tindrà presència a Sitges. La producció catalana El año de la plaga –adaptació de la novel·la de Marc Pastor L’any de la plaga– dirigida per Carlos Martín Ferrera, es presentarà a la Secció Oficial de Sitges 2018. Juntament amb ella, s’estrena en primícia mundial Superlópez, adaptació del personatge creat pel dibuixant Jan que en el seu 45 aniversari sobrevolarà l’Auditori Gran Meliá de Sitges, gràcies a l’adaptació a la pantalla dirigida per Javier Ruiz Cladera i protagonitzada per Dani Rovira. Dins de la secció Òrbita La sombra de la ley, el segon treball del realitzador Dani de la Torre després de la seva opera prima El desconocido, també tindrà la seva estrena mundial a Sitges.

En sessions especials es presentaran El pionero, el cine parapsicológico de Sebastià D’Arbó, i Shattered Fragments, la última producció d’Afilm International Film Workshop, realitzada per alumnes i professors d’aquesta escola de cinema ubicada a Sitges. A més, podrà veure’s el primer capítol de la nova sèrie produïda per TV3 basada en una idea original de Sergi Belbel, Si no t'hagués conegut.

Per dinovè any consecutiu l’SGAE, la Fundació SGAE i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebren els Premis SGAE Nova Autoria, – dins de la secció Noves Visions–, que ofereixen als autors emergents d’escoles de cinema de Catalunya, la possibilitat d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer en el marc d’un festival de projecció internacional. Aquest any es compta amb la participació de 12 escoles, que han presentat un total de 30 treballs audiovisuals.

Exposicions per a tots els públics

Tant la consellera de Cultura, Laura Borràs com Ángel Sala han volgut destacar l'aposta del Festival per combinar el cinema amb altres activitats culturals. Aquest any s'ofereixen un total de sis exposicions diferents. A la dedicada al leit motiv del certamen, el 50 aniversari de 2001: Una odissea de l’espai, i que ocuparà dues plantes del Centre Cultural Miramar, s’unirà l’exposició Psycho Killers Superstars – A Bloody Comic Tribute: un tribut al segon eix temàtic del Festival d’aquest any, el gènere slasher. L’exposició, comissariada per Borja Crespo i coordinada per Diego López i Marta Andreu, ret homenatge als psycho-killers més populars i estarà ubicada a la sortida de l’Auditori de l’Hotel Meliá Sitges.

Una altra de les figures a les que es retrà homenatge serà Frankenstein, en l’exposició Frankenstein Resuturado que podrà contemplar-se al Saló Blau del Palau Maricel. Homenatge també el que es farà al mític personatge Pepe Carvalho amb motiu del 15è aniversari de la mort del seu creador, Manuel Vázquez Montalbán, amb una exposició de diferents artistes al Cau Ferrat i el Museu de Maricel.

El fotògraf Pedro Usabiaga és el comissari de la cinquena exposició de Sitges 2018 titulada Mil gritos en la noche: una selecció de fotografies d’actors i actrius del cinema de gènere dels anys seixanta i setanta, i que podrà veure’s al Centre Cultural Miramar. I, per últim, a l’Estudi Vidal de Sitges, a l’exposició La textura del crit, podrem gaudir d’una selecció de pòsters originals italians de pel·lícules espanyoles, provinents de la col·lecció de Roberto d’Onofrio.

Serial Sitges

El Festival continua amb la seva aposta pel format de les sèries de gènere. Dins de les produccions que podran veure’s destaquen, entre d’altres, la projecció dels primers episodis de La maldición de Hill House i Las escalofriantes aventuras de Sabrina, ambdues de Netflix; Castle Rock i Dorien de Movistar+, o el primer capítol de la novena temporada de The Walking Dead de la cadena Fox.
 

Una imatge de Las escalofriantes aventuras de Sabrina. Foto: Netflix