Manuel Valls oficialitza la seva candidatura: «Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona»

L'exprimer ministre francès ataca fort contra la gestió d'Ada Colau, assegura que la ciutat s'està degradant i proclama que no ha d'estar al servei del procés

Manuel Valls en l'acte de presentació de la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona
Manuel Valls en l'acte de presentació de la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona | ND
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:41h
"Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona". Ho ha dit en català i en castellà. Així ha oficialitzat Manuel Valls que serà candidat a l'alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals de maig del 2019. Ho ha fet en un escenari triat especialment, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), una de les grans institucions creades durant l'etapa de Pasqual Maragall. L'espai ha quedat totalment desbordat enmig d'una enorme expectació i amb un centenar llarg de periodistes presents.

Res és atzarós en aquesta operació política que s'està covant des de fa mesos. L'exprimer ministre i exmembre del Partit Socialista Francès aspira a derrotar Ada Colau i a l'independentisme, i vol fer-ho presentant-se com exponent de la Barcelona "oberta" enfront la Barcelona del "populisme" i el "tancament". Anunciar-ho al CCCB és un gest que pretén reivindicar el maragallisme i donar un embolcall de modernitat i complicitat amb el món de la cultura a la seva candidatura.      

Valls ha reivindicat les seves arrels barcelonines, la tradició antifranquista de la seva família i el català com una de les seves llengües natals. "La meva infància i joventut no són només records de França", ha dit. I ha entonat un discurs pretesament emotiu explicant la primera vegada que va dir "t'estimo" i reivindicant l'himne del Barça o la figura de Pasqual Maragall.

El flamant alcaldable, que s'ha reivindicat com a progressista, ha situat la lluita contra la pobresa i la desigualtat una de les seves prioritats, així com foragitar el debat nacional de la ciutat. Valls ha estat molt crític amb la gestió del govern d'Ada Colau i ha fet un retrat d'una situació en decadència. "Barcelona avui té alguns problemes molt greus. S'està deteriorant. Necessitem canviar de rumb i un nou lideratge com més aviat millor", ha dit.

"Dinàmica perdedora"

Ha desgranat algunes de les qüestions que, sota el seu criteri, no funcionen. "La política en habitatge ha defraudat", ha dit. I ha afegit que, en paral·lel, el fenomen ocupa "ha crescut". També ha acusat el govern de Colau de no saber "què fer amb el turisme", principal motor de la ciutat, i el "criminalitza". I ha anat més enllà tot assegurant que hi ha "inseguretat als barris", on s'han vist "escenes de gran violència contra els turistes". "No podem permetre que Barcelona s’associï a narcopisos, top manta o delinqüència", ha etzibat.

"La ciutat es troba sumida en una dinàmica perdedora", ha asseverat l'alcaldable, assegurant que "perdem, baixem o caiem en pràcticament tots els rànquings", des dels preus a la seguretat, la imatge política o la vida cultural, el que, segons ell, dibuixa un escenari de "deteriorament".

"Hem de recuperar Barcelona"

Valls ha carregat fort contra el procés sobiranista. Ha dit que "hem de recuperar Barcelona, ja que "una d eles primeres conseqüències del procés ja estat la fugida d'empreses, amb la pèrdua de pes econòmic, de llocs de treball i d'imatge". Valls ha escomès contra "la utilització d'espais públics com elements de suport al projecte independentista" que "exclouen a gran part dels ciutadans de Barcelona".

El candidat ha afirmat que "l'independentisme intenta projectar la idea d'una Barcelona capital d'una imaginària república catalana. Barcelona no és això... ni li interessa ser-ho", ha proclamat. Segons ell, el procés sobiranista només ha aconseguit posar Barcelona "en una cruïlla d'incerteses".

Responent a les crítiques que se li han fet els darrers dies de mantenir el seu escó d diputat quan no assisteix a l'Assemblea i es dedica fer campanya a Barcelona, Valls ha anunciat que la setmana vinent renunciarà a ttos els càrrecs que manté a França.