Cs buscarà que la «desobediència» de Torrent tingui conseqüències judicials

El PSC considera que l'única opció per afrontar la situació dels diputats suspesos és la seva substitució

José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa, en roda de premsa
José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa, en roda de premsa | ACN
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:52h
"S'ha comès, possiblement, un delicte de desobediència". Així considera Ciutadans la decisió de la mesa del Parlament de portar la situació dels diputats suspesos a la comissió de l'estatut del diputat i, posteriorment, a votació del ple. El vicepresident segon de la cambra catalana, José María Espejo-Saavedra, ha lamentat que no s'estigui complint l'ordre del jutge del Tribunal Suprem i ja ha advertit que, després de presentar una reconsideració, recorreran a les instàncies judicials perquè la decisió de la majoria independentista de la mesa tingui conseqüències.

"Torrent i els independentistes creuen que estan per sobre de la llei", ha lamentat el dirigent de Ciutadans, que ha acusat el president del Parlament de "seguir", i fins i tot, "superar" l'actuació de la seva predecessora, Carme Forcadell, ara en presó provisional. Espejo-Saavedra ha recitat l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, la interlocutòria de Pablo Llarena del 9 de juliol passat i l'article 410 del codi penal per argumentar que els independentistes s'estan saltant la resolució judicial.

Segons Ciutadans, tot plegat és un "efecte directe del pacte" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els independentistes i que per això, ha dit, aquests dies els seus ministres i dirigents parlen de possibles indults o del replantejament de la presó preventiva dels dirigents independentistes. En aquest sentit, el portaveu de la formació, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la posada en marxa del procés constituent anunciada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el "nou xiringuito separatista" que, sota el seu criteri, serà el fòrum que es crearà. "Sánchez hauria de reaccionar i protegir la majoria de catalans davant d'aquest pla de Govern rupturista. Que prengui cartes en l'assumpte i requereixi a Torra el compliment de la Constitució", ha etzibat.

El PSC, a l'"expectativa" d'una proposta de substitució

Els socialistes s'han mostrat a "l'expectativa" sobre què es voldrà sotmetre finalment a votació del ple. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha assegurat que entenen que "no es pot sotmetre a votació la decisió d'un altre poder" i que, per tant, el debat en comissió "no pot donar cap altre resultat que la substitució temporal dels diputats", com recull la interlocutòria del Suprem. De fet, Pedret ha recordat que la resolució ja s'ha aplicat parcialment perquè els diputats van deixar de rebre la seva retribució des de que es va comunicar la suspensió. El diputat socialista ha lamentat, però, que el fet de portar a la comissió la situació dels diputats suspesos "manté el dubte sobre com s'ha d'actuar" durant el temps en què la tramitació es produeix.

A l'espera de conèixer en seu parlamentària el pla de Govern de Quim Torra, Pedret sí ha fet una primera valoració de la compareixença que ha fet aquest dimarts el president. Ha advertit que l'executiu català està "persistint en errors", com ara "edificar estructures d'un estat independent inexistent" que, a més, no seran reconegudes per una part "important" de la societat catalana.