Qui és qui en l'operació Manuel Valls

D'històrics de Ciutadans com Francesc de Carreras a periodistes com Albert Montagut, passant per empresaris espanyolistes com Félix Revuelta, l'alcaldable ja té un equip nodrit que treballa per la seva campanya

Manuel Valls, aspirant a l'alcaldia de Barcelona
Manuel Valls, aspirant a l'alcaldia de Barcelona | Adrià Costa
26 de setembre del 2018
Actualitzat el 27 de setembre a les 21:29h
La candidatura de Manuel Valls a l'alcaldia de Barcelona ja està en marxa. Amb l'anunci fet aquest dimarts per l'exprimer ministre francès es posa fi a mesos d'especulacions i conclou la primera fase d'una operació política d'alta volada que ha estat preparada amb detall. Valls porta setmanes d'agenda intensa a Barcelona, de dinars i sopars en què ha polsat l'ànim de sectors sensibles de la societat civil, bàsicament cercles empresarials i patricis, així com la xarxa d'entitats unionistes que li dona suport. Encara es desconeixen moltes claus de l'operació Valls, però hi ha alguns noms que han jugat un paper determinant en el procés de maduració de la candidatura de l'exdirigent socialista francès.

Albert Rivera, el suport polític

El líder de Ciutadans va ser qui es va avançar a fer a Valls la proposta de ser el seu alcaldable per Barcelona. L'exprimer ministre havia elogiat l'actuació d'Inés Arrimadas al Parlament de Catalunya el setembre de l'any passat, i Rivera va veure sortir el sol. Per què no dur Valls a Barcelona? Això resolia, de pas, el problema de Ciutadans a la capital. Carina Mejías, la cap del grup municipal de Barcelona, era vista com una candidata sense el potencial necessari en unes eleccions que seran determinants. A més, no hi havia un candidat alternatiu clar en el si del partit. Mejías s'irritava cada cop que el seu nom era qüestionat. Una candidatura de Valls resolia el problema.

Els darrers dies s'ha escrit sobre la incomoditat a Ciutadans per l'afany de Valls de no ser només el candidat de Cs i voler reunir una plataforma de suport prou àmplia per no aparèixer tan sols com el cartell de Rivera. No sembla que això hagi molestat especialment el líder de Ciutadans, enderiat a guanyar Barcelona com sigui. Ara mateix, però, cap partit a banda del de Rivera dona suport al candidat. El líder de la formació taronja és conscient que la carta Valls és prou ambiciosa per no quedar encotillada en la marca del partit. I està disposat a empassar-se independents i un discurs pseudocatalanista com el que intentarà bastir el candidat.

Josep Ramon Bosch, l'activisme unionista

Empresari i activista de l'unionisme, Josep Ramon Bosch ha estat presentat en algun mitjà com el cervell de l'operació Valls. Potser exagerat, el cert és que Bosch sí que ha estat un dels propagandistes més tossuts a l'hora de vendre la figura de l'exprimer ministre francès i anar-li al darrere perquè donés el "sí" a la seva aventura barcelonina. Bosch va presidir Societat Civil Catalana, càrrec que va abandonar el 2015 després que fos acusat de penjar vídeos de contingut ultra a la xarxa i per presumptament haver amenaçat diversos independentistes a través d'un perfil fals de Facebook. Curiosament, Bosch encarna part d'aquest extremisme que Valls diu que vol combatre a Europa. En els darrers mesos ha estat molt actiu a l'hora de fer d'introduir el candidat en alguns cenacles de la ciutat.

Félix Revuelta, el front empresarial

Es vanta de ser el primer empresari que va traslladar la seu (Naturhouse) fora de Catalunya, mesos abans de l'1 d'octubre passat. En el front empresarial bel·ligerant amb el procés, Revuelta és un nom imprescindible. I ha estat dels primers a apostar per la carta de Valls. Més encara: ha estat l'amfitrió de l'exprimer ministre a Marbella aquest estiu, on el candidat ha passat uns dies acompanyat de la seva nova parella, Susana Gallardo.   

Núria Amat, l'amiga de Vargas Llosa

Amiga de Mario Vargas Llosa, aquesta escriptora -que va obtenir el Premi de les Lletres Ramon Llull el 2011- ha fet d'introductora de Valls en els salons intel·lectuals de l'upper Diagonal. Li ha organitzat alguns sopars amb el segment benestant de la ciutat, des de Jorge Herralde fins a Óscar Tusquets.  

Francesc de Carreras, el "fundador"

Veterà de l'anticatalanisme, fill paradoxalment d'una de les famílies emblemàtiques de la burgesia catalanista, Francesc de Carreras és darrere de moltes conspiracions que es teixeixen en el magma unionista barceloní. Sembla que ha estat també un dels mentors de  Valls entre la burgesia nostrada més hostil al procés. De Carreras va ser un dels fundadors de Ciutadans, inspirador dels joves que van donar inici a la formació taronja. Ara també és un dels qui saluda amb entusiasme l'aventura de Valls.   

Xavier Roig i Albert Montagut, l'ofensiva comunicativa

Valls no ha descuidat la maquinària comunicativa de la seva campanya. Serà Xavier Roig, excap de gabinet de Pasqual Maragall i un dels homes amb una agenda atapeïda de la ciutat, qui dirigirà l'estratègia comunicativa de campanya. Un altre fil que vol connectar amb l'era maragalliana. Roig coneix a fons el funcionament del consistori, que va viure en els anys gloriosos dels Jocs. És clar que tampoc fa miracles: va dirigir la campanya electoral de Joaquín Almunia, l'any 2000, quan el PP va obtenir majoria absoluta. En tot cas, fitxar Roig és un senyal també que Valls no ha trobat en la maquinària de Ciutadans prou solidesa a l'hora de conèixer els interiors de la ciutat.

El seu cap de premsa serà Albert Montagut, periodista de llarga trajectòria que també va estar vinculat a Maragall en els anys olímpics. Exdirector de l'edició catalana d'El Mundo i periodista amb responsabilitats a El Periódico en diverses etapes, Montagut coneix les campanyes electorals nord-americanes -ha estat corresponsal- i va ser també director de comunicació del Barça, un càrrec que sempre guarneix. El va contractar Sandro Rosell.

Susana Gallardo, la consort

La darrera peça, però no pas la menys important. L'empresària Susana Gallardo, hereva de l'imperi de laboratoris farmacèutics Almirall, està jugant un paper determinant en els moviments polítics de Valls en la societat barcelonina. Exdona d'Alberto Palatchi, expropietari de Pronovias, i amb qui comparteix una vinculació amb l'espanyolisme més bel·ligerant, Gallardo no ha amagat el seu rebuig amb el procés des de la primera hora. L'agost passat, la revista francesa Paris-Match mostrava Valls i Gallardo en portada com la parella de l'estiu. Això certificava la fi de la relació de Valls amb la fins fa ben poc nova parella, la diputada del partit de Macron Olivia Grégoire. Del perfil polític de Gallardo en dona mostra també el fet que va ser sondejada per Joaquim Gay de Montellà, president sortint de Foment del Treball, perquè liderés una candidatura a la presidència de l'empresariat català.