El PSOE es consolida com a primera força i augmenta la distància amb el PP

El CIS del setembre situa els socialistes amb el 30,5% de vots, deu punts per sobre dels populars, mentre ERC creix a Catalunya i s'hi imposa clarament com a partit més votat

Pedro Sánchez, en una sessió de control.
Pedro Sánchez, en una sessió de control. | ACN
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:00h
Les expectatives electorals del PSOE són molt positives. Segons el baròmetre CIS del setembre, fet públic aquest dimarts, els socialistes aconseguirien el 30,5% dels vots, situant-se clarament per davant del PP, que n'obtindria el 20,8%, i Cs, amb el 19,6%. Al seu torn, Units Podem i les seves confluències quedarien lleugerament per darrere, sumant entre totes les candidatures el 16,1% dels vots.

D'aquesta manera, els socialistes millorarien les seves perspectives respecte el CIS del juliol, que els pronosticava un 29,9% dels vots, i sobretot respecte les eleccions del 2016, quan van quedar amb un 22,7%. En canvi, el primer baròmetre des de l'elecció de Pablo Casado al capdavant del PP tan sols serveix per sumar quatre dècimes al 20,4% previst en l'últim sondeig i queda lluny del 33% dels últims comicis, per bé que recupera el segon lloc, ja que Cs perd gairebé un punt en intenció de vot.

Els d'Albert Rivera, però, es mantenen més de sis punts per damunt de l'últim resultat rebut a les urnes. Finalment, l'ascens del PSOE no perjudica Units Podem, que creix en mig punt des del juliol, malgrat que encara segueix sis punts per sota dels suports de les eleccions del 2016.

Pel que fa a la valoració de líders, el CIS només pregunta aquest cop pels caps de files dels quatre principals grups, a més d'Alberto Garzón (IU). El més valorat és Pedro Sánchez, amb un 4,11 sobre 10, seguit per Rivera, que obté un 3,93, lleugerament per sobre precisament de Garzón (3,79). Casado, en el seu primer baròmetre, millora la puntuació de Mariano Rajoy, que el juliol rebia un 2,83, però només fins al 3,56, superant tan sols Pablo Iglesias (3,07).

ERC, primera força clara

Pel que fa a Catalunya, ERC es consolidaria com a primera força, com ja apuntaven els anteriors baròmetres, però amb una tendència a l'alça, aconseguint el 4,1% dels suports a tot l'Estat (en les darreres eleccions estatals, es va quedar amb el 2,6% i el darrer CIS li pronosticava un 3,9%).

En canvi, En Comú Podem, que el 2016 es va imposar amb el 3,6%, obtindria ara el 2,6% dels suports. Al seu torn, el PDECat es quedaria amb un 1,9% dels vots, una mica per sota de l'assolit fa dos anys, però per sobre del que preveien els anteriors sondejos del CIS, que el juliol el deixaven amb tan sols l'1,3%. Les dues candidatures independentistes, de fet, podrien passar de sumar entre les dues el 4,6% dels suports de tot l'estat al 6%, cosa que implicaria guanyar 320.000 vots més, en cas de mantenir-se la participació.