Quines conseqüències té per als comuns que Noe Bail lideri Podem?

La nova secretària general del partit lila ha estat crítica amb la confluència, amb el paper d'ICV i amb les formes amb què Pablo Iglesias va apartar Fachin

Noe Bail, en una imatge d'arxiu
Noe Bail, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:25h
No ho preveia ni la direcció de Podem Catalunya ni la de Catalunya en Comú. De fet, segons expliquen persones que han seguit el procés de ben a prop, ni tan sols s'ho esperava ella mateixa. Però Noe Bail és, contra tot pronòstic, la nova secretària general del partit lila perquè així ho han decidit els militants del partit. Per tan sols 19 vots de diferència, s'ha imposat en les primàries a Jaume Durall, a qui la cúpula de Podem havia catapultat públicament com a successor de Xavier Domènech.

Que Bail assumeixi les regnes de la formació té conseqüències sobre Podem, sobre Catalunya en Comú i també sobre el grup dels comuns al Parlament. Ella va ser una de les dirigents de confiança de la direcció que va capitanejar Albano Dante Fachin, ha estat crítica amb el paper d'ICV tant a la confluència com al Parlament i es va mostrar obertament contrària a la decisió de Domènech de liderar dos partits -Podem i Catalunya en Comú- a la vegada. Ara, té el repte de dirigir de comandar un partit amb una convulsa vida interna en un moment en què els comuns també travessen turbulències.

Una direcció que va dissenyar Domènech

Les primàries de Podem eren només per triar el nou secretari general. La resta de l'estructura de la direcció es manté i és la que va dissenyar Domènech quan va guanyar les primàries del passat mes d'abril. Bail es trobarà ara amb un consell ciutadà d'un total de 44 persones de les quals el seu equip només en té 3 representants -ella i dos dirigents més-, amb la qual cosa caldrà veure fins a quin punt trobarà un encaix per al projecte que ha defensat tenint en compte que, en alguns punts, discrepa del de la línia preponderant. En la seva primera roda de premsa com a secretària general de Podem, Bail ha estès la mà a "totes les sensibilitats i veus" del partit per dirigir el partit amb el focus centrat en les municipals del 2019. Un dels primers gestos ha estat el de comparèixer juntament amb Durall.

Si bé Domènech va accedir a liderar Podem amb l'objectiu de pacificar el partit i garantir la confluència amb Catalunya en Comú, Bail ha estat crítica amb aquest procés i fins ara no ha donat per feta aquesta unió amb el partit que lidera Ada Colau. Especialment perquè considera que aquesta decisió s'hauria d'haver sotmès, en tot cas, a votació de la militància. "Si Domènech dona per feta la confluència, serà una OPA hostil a Podem", va dir en una entrevista a NacióDigital durant la campanya de les primàries que va acabar guanyant Domènech.

"Si Domènech dona per feta la confluència, serà una OPA hostil a Podem", deia Noe Bail a les primàries que va acabar guanyant Domènech

Després que Fachin es veiés abocat a la dimissió el novembre de l'any passat, Bail va decidir quedar-se a Podem Catalunya, malgrat ser crítica amb les formes de la direcció de Pablo Iglesias per apartar al secretari general i que avalava la línia política a favor de l'1-O i contra la repressió de l'Estat defensada per Fachin. De fet, Bail es va quedar gestionant amb la direcció estatal la sortida esglaonada de les persones que formaven part de l'equip de Fachin perquè la seva responsabilitat havia estat fins aleshores la coordinació interna de la formació.

Una interlocució més complexa per a Catalunya en Comú

La direcció de Podem Catalunya dissenyada per Domènech dona per feta la confluència amb Catalunya en Comú. De fet, l'actual secretària de Moviment Popular i Portaveu de Podem Catalunya, Conchi Abellán, forma part de la nova cúpula dels comuns comandada per Colau, on acaba d'assumir la coordinació de Participació i Transparència. Caldrà veure com es compagina aquesta situació tenint en compte que Bail no considera que el partit hagi donat el vistiplau a confluir amb els comuns.

L'arribada de Bail al lideratge de Podem coincideix en un moment de turbulències internes en el partit que comanda Ada Colau, on ICV ha guanyat pes. I precisament quan Fachin governava el partit Bail va ser també una de les interlocutores que es van oposar a la confluència en considerar que no es donaven les condicions i una defensora de la línia que va defensar l'exsecretari general en oposició a l'aleshores portaveu de Catalunya Sí que es Pot, l'ecosocialista Joan Coscubiela. Precisament en aquests moments hi ha diferències de fons dins dels comuns, on no es combrega amb la deriva empresa per Fachin i on el sector més sobiranista ha perdut influència i presència a la direcció.

Les reticències de Bail a confluir amb Catalunya en Comú provenen de les dures negociacions que es van fer abans de la fundació del partit el 8 d'abril del 2017

Les reticències de Bail a confluir amb Catalunya en Comú provenen de les dures negociacions que es van fer abans de la fundació del partit el 8 d'abril del 2017. Tant ella com Fachin es van negar a formar-ne part perquè consideraven que no es donaven prou "garanties democràtiques" per ser-hi mantenint el perfil propi de Podem. Aleshores tots dos, a més de denunciar qüestions tècniques que consideraven clau, van assenyalar directament ICV com a principal responsable del desacord tot al·legant que buscava fer-se forta en el control del partit a costa de minvar la presència de Podem. "

Per confluir cal saber quines són les normes, els requisits, el codi ètic, el programa electoral i les demandes polítiques", ha insistit Bail en els darrers mesos. La flamant secretària general va puntualitzar que en cap cas es negava a formar part d'un espai més ampli, però que cal tenir en compte que el partit "no és només una marca o una cara". "Si Podem perd el seu origen no té sentit que continuï", va defensar.

La convivència amb Jéssica Albiach, que presideix el grup al Parlament

"A mi em dol que en cap moment ella ens ho hagi agraït. Perquè és gràcies a la feina de Podem que ha pogut entrar a la direcció de Catalunya en Comú". Aquesta afirmació recollida al llibre El part dels comuns la feia Noe Bail tot referint-se a Jéssica Albiach. Evidencia el xoc de rumbs que totes dues han defensat a Podem i ara Bail està al capdavant de la secretaria general i Albiach, que va perdre les primàries contra Fachin i el seu equip -on Bail era un dels principals puntals-, presideix el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem.

Caldrà veure a partir d'ara com es compagina la línia que fixi Bail al partit amb la d'Albiach al Parlament -alineada amb la pauta que marca Ada Colau- i si es llimen les asprors dels darrers mesos, que ha afectat en les relacions entre dirigents -distants- i les interlocucions.