VÍDEO «¿Dónde están las putas urnas?», les perles dels policies espanyols de l'1-O

Es filtren els vídeos de les càmeres que duien els agents el dia de l'assalt

Càrregues policials a Girona l'1-O
Càrregues policials a Girona l'1-O | Carles Palacio
Redacció
25 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:50h
El diari digital El diario.es ha publicat diversos vídeo on mostra com van veure en primera persona els agents de la policia espanyola l'assalt a distints col·legis electorals, l'1-O, a través de les seves càmeres que diuen penjades.

Un dels vídeos més llargs és el de l'escola Nostra Llar de Sabadell. En les imatges es veu com arriben, retiren la gent que protegia el col·legi i com trenquen tot el que es troben davant per buscar unes urnes que, finalment, no van localitzar.



En el vídeo es poden sentir algunes de les converses i expressions dels agents que van participar en l'operatiu. L'agent que duu la càmera enganxada al pit es dirigeix en tot moment als assistents al punt de votació amb educació, i en més d'una ocasió se'l pot escoltar demanant les coses amb un "por favor" i fins i tot adreçant-se a les persones que hi havia a l'interior de l'escola amb autoritat però de manera correcta.

No obstant, la càmera també enregistra els comentaris d'altres companys que van participar en l'operatiu. Només arribar, es pot sentir un agent dient-li a una de les persones concentrades "pa'casa, coño", i més tard es veu com un agent intenta reduir una de les persones per la força, en el que sembla una tècnica centrada en agafar per l'orella.

Un cop dins de l'escola es pot veure com els agents es mostren desorientats i obren tota porta que troben a cop de mall. És el cas de les portes de vestidors i lavabos del gimnàs, on es pot veure fins a dos agents incapaços d'accedir-hi fins que un tercer agent, identificat en l'enregistrament com Iván, hi fa una forta puntada de peu que destrossa el marc.

Més endavant es pot apreciar com, també a cop de mall, accedeixen al menjador del centre. És en aquest moment on un dels agents, que duu una càmera a la mà, li diu als companys que es posin "para la foto"

Ja al primer pis, es pot veure l'agent que duu el mall i que abans d'aconseguir apuntar al pany de les portes provoca destrosses en altres parts de la mateixa: "Cerrajero 24 horas con servicio urgente", diu en to de mofa. En el mateix tram de passadís es pot escoltar un agent com, amb to de desesperació davant la impossibilitat de trobar el que busquen, diu: "¿Dónde estarán las putas urnas, coño?".

Els agents, però, van marxar sense urnes ni paperetes, i si bé se'ls va veure sortir amb bosses d'escombraries, al seu interior només hi duien medicaments dels alumnes que pateixen algun tipus de malaltia, menjar per a nens celíacs, jocs de manualitats i disfresses.
 
Altres vídeos
 
Un dels primers col·legis on van actuar els agents va ser el Mediterrània, a Barcelona. Faltaven pocs minuts per les 8 del matí quan els antiavalots van treure els votants a empentes. 


Les gravacions al col·legi Ramon Llull, també de la capital catalana, mostren com dotzenes de votants s'agafen per evitar l'entrada de la policia, que no està de contemplacions i els va traient un a un, agafant-los per les cames, els braços o fins i tot el cap.


Per contra, el col·legi Via Favència del barri de Nou Barris de Barcelona, la menor concentració de votants va facilitar una intervenció ràpida.

Arxivat a