El govern del PSOE promet diners i diàleg per desactivar la petició de referèndum

Ábalos carrega contra el PP per "independitzar l'Estat de Catalunya" i Iceta alerta que no es pot sotmetre "sentiments" a votació

Miquel Iceta, flanquejat pels ministres Meritxell Batet i José Luis Ábalos, a la Festa de la Rosa del PSC
Miquel Iceta, flanquejat pels ministres Meritxell Batet i José Luis Ábalos, a la Festa de la Rosa del PSC | ACN
23 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:33h
La d'enguany ha estat, sens dubte, una Festa de la Rosa de celebració per als socialistes, i només perquè enguany el PSC celebra els seus 40 anys d'existència. Fa tan sols dos anys, Miquel Iceta es deixava la veu demanant a crits a un Pedro Sánchez agònic -pocs dies després va ser defenestrat com a líder del PSOE- que lliurés Espanya del PP. Ara, Sánchez pilota la Moncloa i el conflicte entre Catalunya i Espanya és una de les seves grans patates calentes. Els socialistes han esbossat durant la seva festa per excel·lència en terres catalanes quin serà el camí per afrontar-lo: diàleg i inversions, una recepta amb la qual busquen desactivar la petició de referèndum d'autodeterminació que demana el Govern de Quim Torra en la taula de negociació.

A falta del president espanyol, que en aquests moments és a Canadà, els ministres de Política Territorial, Meritxell Batet, i Foment, José Luis Ábalos, han estat els escuders de Miquel Iceta a la tradicional trobada de Gavà, on segons el partit s'hi han aplegat 25.000 militants. Davant de tots ells han tret pit de la reconquesta del govern espanyol i d'accions com la d'exhumar Franco del Valle de los Caídos, però també del canvi de tarannà que l'executiu de Sánchez està exhibint amb una Catalunya que, sota el seu criteri, pateix un deteriorament de la convivència per culpa del procés independentista.

"Ha sigut l'Estat qui s'ha anat independitzant de Catalunya des de fa temps; i això ho va fer el PP"

"Ha sigut l'Estat qui s'ha anat independitzant de Catalunya des de fa temps; i això ho va fer el PP", ha advertit Ábalos, que ha argumentat que les relacions s'han deteriorat per la falta d'inversions -executant només el 40% de les inversions previstes- i la falta de diàleg entre els dos governs. El projecte del govern de Sánchez, han desgranat Ábalos i Batet, passa per posar sobre la taula una solució que defugi la confrontació. "Aquells que gesticulen, no tenen rumb ni són capaços de plantejar una alternativa", ha dit la ministra repartint a banda i banda dels que, sota al seu criteri, polaritzen i fan "soroll" tot oblidant l'Espanya i la Catalunya "reals".

Si bé els ministres han verbalitzat la recepta, ha estat el líder del PSC, Miquel Iceta, qui ha posat nom a l'objectiu que busquen els socialistes: deixar fora dels marges del diàleg el pretès referèndum d'autodeterminació per part dels independentistes. "Necessitem solucions acordades, aconseguir treure la idea perillosa de sotmetre a votació els sentiments de la gent i que s'imposi la meitat més un", ha dit Iceta. És a partir de l'"esforç de consens" entre partits que, ha dit, s'ha de trobar la proposta que se sotmeti a votació dels ciutadans. Iceta ha apel·lat al "catalanisme integrador" que van representar els presidents Tarradellas, Montilla i Pasqual Maragall. Amb tot, el Govern no està disposat a donar el seu braç a tòrcer i el vicepresident Pere Aragonès ja ha advertit aquesta mateixa setmana que l'autodeterminació no és intercanviable per més inversions o un millor finançament.

Iceta: "Menys romeries a Waterloo i més anar al Parlament, més lleis i més cap, que és el que no tenen"

"Aprofitem que hi ha un govern d'Espanya disposat a acordar", ha demanat Iceta tot posant el focus en el Govern de Quim Torra, amb qui ha estat especialment contundent quan l'ha emplaçat a fer "menys romeries a Waterloo" i a anar "més al Parlament". Després d'una via unilateral que dona per esgotada i la legislatura del "desastre, la societat dividida i les institucions intervingudes", el líder del PSC considera que l'independentisme no té cap altra opció que reconèixer que "s'ha equivocat".

Després de declaracions com les de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, a favor dels indults dels dirigents independentistes que són a presó -paraules després matisades- i de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en contra que s'allargui més la situació de presó preventiva, les expectatives eren altes sobre si els ministres de Sánchez abonarien també aquestes peticions. Ábalos ha fet una tímida de defensa de Cunillera, especialment en contra de les càrregues de PP i Ciutadans, i Iceta ha demanat que es deixi primer treballar a la justícia i, després, als responsables polítics.

"Tothom vol ser Pasqual Maragall, però el secret està en la salsa, i la salsa és el PSC"

Els socialistes han advertit també que Sánchez serà "responsable" a l'hora d'escollir el moment per convocar les eleccions generals i han donat per fet que no serà abans de les municipals, data en què volen mesurar fins a quin punt l'"efecte Sánchez" els permet recuperar musculatura territorial. En aquest context, tant els ministres com Iceta han fet referència a la batalla electoral a la ciutat de Barcelona, sacsejada en aquests moments per la irrupció d'Ernest Maragall com a alcaldable del PSC i la imminent presentació de candidatura de Manuel Valls per Ciutadans. "Tothom vol ser Pasqual Maragall, però ell tenia una enorme sort: sumava un projecte col·lectiu, que és el que representa el PSC i el PSOE. El secret està en la salsa, i la salsa és el PSC", ha proclamat.

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha intervingut també per defensar que la capital catalana no sigui "un escenari de carreres frustrades, retorn del passat  experiments", sinó "protagonista" com durant les alcaldes de Jordi Hereu, Joan Clos, Narcís Serra i, sí, també Pasqual Maragall.