El consell nacional dels comuns visibilitza l'esquerda al partit de Colau

Nuet avisa que faran propostes "dins i fora" de Catalunya en Comú i Marc Parés, dirigent de la confiança de Domènech, renuncia a formar part de la cúpula de l'alcaldessa a través d'un missatge

El consell nacional dels comuns, reunit aquest dissabte
El consell nacional dels comuns, reunit aquest dissabte | @CatEnComu_Podem
22 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:34h
Mentre Catalunya en Comú intenta transmetre una imatge de normalitat de portes enfora, la realitat és que el partit capitanejat per Ada Colau està esquerdat. La pugna interna comença a ser ja insostenible, especialment perquè ja hi ha dirigents que expressen públicament que no estan d'acord amb el rumb de la nova direcció de l'alcaldessa. Especialment des de la sobtada dimissió de Xavier Domènech. Aquest dissabte al consell nacional del partit ha estat el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, qui ha alçat la veu per criticar la gestió de Colau i anunciar que s'activaran propostes "dins i fora" de la formació. Però també divendres Marc Parés, que en tot moment va ser un dels puntals de Domènech dins dels comuns, va renunciar a formar part de la cúpula dissenyada per Colau. Ho va anunciar en un missatge i ni tan sols va assistir a la reunió de la direcció.

El consell nacional s'ha reunit per ratificar el nou pinyol que comandarà el partit i que va ser aprovat divendres amb contestació interna d'alguns sectors. "Ens hem ratificat en els valors que ha aportat Domènech a l'espai, i que són el sobiranisme, el republicanisme, la democràcia, el feminisme i el municipalisme", ha assegurat el nou portaveu de Catalunya en Comú, el diputat al Congrés Joan Mena, que ha apuntat que afrontar les municipals i el desplegament territorial del partit són ara els dos principals reptes. Tot i això, sectors del partit que havien tancat files amb Domènech assenyalen que precisament són tots aquests valors fundacionals els que estan en risc.

Joan Mena: "Ens hem ratificat en els valors que ha aportat Domènech a l'espai, i que són el sobiranisme, el republicanisme, la democràcia, el feminisme i el municipalisme"

Després que Colau s'hagi adreçat als membres del consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos, tot admetent que les darreres setmanes han estat difícils per poder configurar la cúpula que inicialment volia, fonts presents expliquen que diversos membres de l'espai han pres la paraula. Especialment actius han estat els dirigents que s'apleguen al voltant del corrent Comuns Federalistes, com José Luis Atienza o Maribel Ibáñez, o el senador Óscar Guardingo, senador d'En Comú Podem. Que el partit entri en una fase d'estabilitat ha estat una de les principals reivindicacions.

Joan Josep Nuet: "En aquests moments Catalunya en Comú representa només una part de l'espai polític. No es poden escapçar les seves potencialitats perquè ens estem empetitint"

Ha estat, però, el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, qui ha entonat el discurs més discordant amb la direcció de Colau, a qui ha advertit que des de la renovació dels càrrecs de direcció el passat juliol -quan ICV i l'entorn de l'alcaldessa van confeccionar un equip per desplaçar el que proposava Parés- s'han pres decisions "que són un error". "En aquests moments Catalunya en Comú representa només una part de l'espai polític. No es poden escapçar les seves potencialitats perquè ens estem empetitint", explica Nuet en declaracions a NacióDigital. El diputat al Parlament ha assegurat també que els crítics amb la gestió de l'actual direcció aviat faran propostes "cap endins i cap enfora" de la formació "per reconnectar el subjecte polític amb el seu espai".

Sobretot tenint en compte que en l'horitzó de la direcció d'ICV i de l'entorn de Colau està el de forçar el cessament del coordinador del grup, Marc Grau, que políticament se situa en la mateixa òrbita que Nuet i que la portaveu del grup, Elisenda Alamany. Els partidaris de fer fora Grau no avalen la gestió que ha fet del grup de vuit diputats que els comuns tenen al Parlament des de les eleccions del 21-D.

La renúncia de Parés a formar part del nucli i les pressions per forçar cessaments al Parlament pot acabar tenint conseqüències per a Elisenda Alamany

Amb tot, un dels episodis que més difícil de pair ha estat per a la nova cúpula de Colau ha estat la renúncia de Parés -el dirigent de confiança de Domènech i a qui va encarregar inicialment el disseny de la nova direcció frustrat per ICV i l'alcaldessa- a formar part del pinyol. Parés no va assistir a la reunió de divendres en la qual es va aprovar la cúpula i va argumentar la seva decisió de quedar-se a la direcció, però no com a membre del nucli, en un missatge enviat a tots els seus membres. En la seva missiva explicava que la direcció li va encarregar el 4 de setembre juntament amb Susanna Segovia -nova responsable d'Organització- fer una proposta de cúpula i que assumia com un fracàs personal el fet de no haver aconseguit que sigui satisfactòria per a tothom. Afegia que per motius estrictament emocionals preferia no ser-hi.

Després de la renúncia d'Elisenda Alamany a formar part de l'executiva, l'entorn de Colau no comptava amb aquest moviment de Parés i aspirava a incloure'l per desactivar les crítiques sobre la falta de pluralitat que fan els dissidents. Finalment, però, va aprovar el nucli amb una votació que, segons les xifres facilitades oficialment pel partit, superen a la dels assistents a la reunió de la direcció. NacióDigital ha demanat a Catalunya en Comú un aclariment sobre aquesta incoherència, però el partit s'ha negat a fer-lo. Fonts consultades asseguren que a la votació es van produir "delegacions de vot" i entenen que això va "en contra dels estatuts" del partit i que no era necessari fer-ho perquè, malgrat les tres abstencions de Desbordem i la negativa a participar dels dos membres d'EUiA, Colau ja podia aprovar igualment el nucli.

Al consell nacional, ara amb majoria orgànica dels partidaris d'apostar per un projecte federalista que es desmarqui clarament dels independentistes, la cúpula de Colau ha estat ovacionada. Com també ha estat àmpliament elogiada la nova presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach. Tot plegat, mentre els partidaris d'ampliar l'espai dins del paraigües de l'esquerra sobiranista estan a l'expectativa de si Colau fa un pas més per acabar forçant el cessament de Grau al grup parlamentari. L'efecte dòmino d'aquest moviment podria arribar fins a Elisenda Alamany.