Colau desencalla la cúpula dels comuns

EUiA no dona el seu aval a un pinyol que tindrà Joan Mena com a portaveu i del qual se n'ha quedat fora Marc Parés

Ada Colau, a l'acte dels 'comuns' a Cotxeres de Sants
Ada Colau, a l'acte dels 'comuns' a Cotxeres de Sants | Flickr "Un país en comú"
21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 23:18h
Fumata blanca a la seu dels comuns. Dos mesos i mig després de les primàries de Catalunya en Comú i encara amb la ferida oberta per la sobtada dimissió de Xavier Domènech, l'alcaldessa Ada Colau ha aconseguit que la direcció del partit aprovi la nova cúpula per 22 vots a favor, 3 abstencions i dues persones que s'han negat a votar. No ha estat ni un procés fàcil ni un pas que permeti segellar la pau interna. El pinyol no ha aconseguit l'aval dels membres afins a la direcció d'EUiA i Marc Parés, dirigent de l'estricta confiança de Domènech, ha optat finalment per quedar-se fora. Però sí que suposa desencallar una situació que començava a ser insostenible des del punt de vista organitzatiu.

A més de la tria de l'ecosocialista Candela López i el regidor de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat per capitanejar el partit juntament amb l'alcaldessa, la diputada al Parlament Susanna Segovia (Barcelona en Comú) es farà càrrec de la carpeta d'Organització, clau per encarar les eleccions municipals del 2019. El portaveu serà, finalment, Joan Mena, que també assumirà Comunicació, malgrat que la direcció del seu partit, EUiA, s'hi ha oposat fins el darrer moment. De fet, el partit que lidera Joan Josep Nuet ja va fer caure el nom de Mena -crític amb la direcció d'EUiA- com a coordinador general.

Podem es consolida en la confluència

L'àrea de Municipalismes recaurà en la terrassenca Agnès Petit i la de Feminismes la pilotarà Nati Veraguas. En la línia de consolidar la incorporació de Podem a la confluència, entren dos dirigents de la formació lila al nucli: Vicenç Navarro (Formació) i Conchi Abellán (Participació i Transparència). Aquesta última és també membre de la direcció de Podem Catalunya.

Qui finalment s'ha quedat fora del nucli és Marc Parés, un independent de la confiança de Xavier Domènech i de la mateixa òrbita que la portaveu al Parlament, Elisenda Alamany, i el coordinador del grup parlamentari, Marc Grau. Colau volia incorporar Parés en la cúpula, però les pressions d'ICV i l'entorn de l'alcaldessa perquè s'acabi cessant Grau segueixen i finalment Parés s'ha acabat quedant fora del grup de màxim comandament.

La direcció de Catalunya en Comú ha aprovat el nucli a poques hores del consell nacional que haurà de ratificar tots els càrrecs. El procés de disseny de la cúpula ha estat complex per a Colau, que a la reunió del dilluns passat no va sotmetre a votació l'esbós inicial en veure que tenia contestació interna per part d'alguns sectors.