El govern espanyol considera «privats» els xats dels jutges i que no afecten la independència judicial

La ministra Isabel Celaá afirma la solidesa de "la separació de poders" a Espanya i diu que l'executiu no s'ha plantejat afectar de cap manera la inviolabilitat del rei

La ministra Isabel Celaá aquest divendres a la Moncloa.
La ministra Isabel Celaá aquest divendres a la Moncloa. | ACN
21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:37h
El govern espanyol considera que els xats dels jutges contra els dirigents sobiranistes són "privats" i "no han de ser objecte de consideració pública". Així ho ha afirmat la ministra portaveu, Isabel Celaá després del consell de ministres d'aquest divendres. L'executiu -ha sostingut- afirma la solidesa de ·la independència judicial i la separació de poders", que no veu en risc de cap manera tot i l'escàndol del contingut dels missatges entre els jutges.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a Pedro Sánchez que emprengui accions immediates davant dels fets, però el govern no sembla predisposat a atendre'l. El president Torra ha exigit la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, per aquest escàndol. 

Sobre la manifestació d'ahir a Barcelona, Celaá ha dit que "aquest setembre no és com el setembre passat" i ha assegurat que s'ha iniciat el camí del diàleg, que continuarà "malgrat les moltes pedres que s'estan posant". Ha definit la concentració d'ahir d'una mostra d'"emocions al carrer".  

Per boca de la ministra, el govern espanyol ha manifestat el seu "absolut respecte" a la decisió d'investigar l'exministra Carmen Montón pel seu màster, com tampoc té opinió sobre la decisió de la fiscalia de no investigar el màster de Pablo Casado.   

Comença la reforma per reduir els aforaments

El govern espanyol ha iniciat el procediment per reformar la Constitució per reduir els aforaments, en línia del que va anunciar Pedro Sánchez dilluns passat. S'ha encarregat al Consell d'Estat l'informe preceptiu pel que fa al tema en el que afecta a membres del govern i parlamentaris perquè indiqui el procediment a seguir per engegar la reforma constitucional, però l'executiu vol que el Consell d'Estat intervingui en el procés de reforma des del primer moment.

El rei continuarà sent inviolable

A una pregunta, la ministra ha afirmat que el govern en cap moment s'ha plantejat modificar el règim d'inviolabilitat del rei ni el tema ha estat tractat en el consell de ministres. D'aquesta manera, la figura del monarca continuarà blindada en la Constitució. La ministra Celaá ha considerat que és normal que el rei sigui sent inviolable, ja que "és el cap de l'Estat". "Es tracta de reduir l'abast dels aforaments polítics a Espanya i ajustar-nos a la resta de països de la UE", ha assegurat la ministra Isabel Celaá. Es pretén reduir l'aforament a tot allò que afecti expressament a l'exercici d'un càrrec públic i que deixi de ser un "privilegi", en paraules d'Isabel Celaá, que s'ha mostrat confiada que el govern trobarà els suports necessaris per culminar la reforma.