La Fiscalia s'oposa a investigar Casado pel màster

El Tribunal Suprem va preguntar fa pocs dies l'opinió al ministeri públic

Pablo Casado, en una imatge d'arxiu
Pablo Casado, en una imatge d'arxiu | ACN
21 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:10h
Després que el Tribunal Suprem preguntés directament a la Fiscalia sobre si s'ha d'investigar o no el president del PP, Pablo Casado, pel màster que va cursar a la universitat Rey Juan Carlos, el ministeri públic ja té resposta: no és necessari. Així ho considera i ho ha traslladat la Fiscalia, que esdevé un element més perquè la sala d'admissió del Suprem valori si obre o no una causa. 

El fiscal demana que s'arxivi el cas perquè considera que no hi ha proves que justifiquin els delictes, tot i que la decisió final està encara a mans del Suprem, que va rebre la causa del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid perquè Casado és aforat i no pot seguir practicant diligències que l'afectin. Per això, aquest va demanar al Suprem que fos ell qui cités Casado -si escau- com a investigat, i qui li demanés els treballs que diu que va aportar per aprovar el màster i l'ordinador on assegura que els va fer.

Segons la Fiscalia, però, no hi ha proves de la prevaricació administrativa i tampoc existiria un delicte de suborn, ja que aquest actualment estaria prescrit. A més, el ministeri públic considera que, respecte d'aquest últim delicte, també serien responsables els professors o el director del màster, tot i que no hi ha dades que demostrin que Casado els va poder pressionar d'alguna manera. 

El Suprem ha de decidir

Ara la sala ha de fer un informe sobre la competència i el contingut de la petició que li fa la jutgessa de Madrid, que veu indicis delictius de prevaricació administrativa i suborn impropi. A més, fonts fiscals han afirmat que no recorreran la decisió de Rodríguez-Medel d'elevar la causa al Suprem.

Casado ja va afirmar que havia aconseguit el títol tot seguint tots els protocols establerts, tot i que la jutgessa de Madrid parlava d'un "regal" que li hauria fet l'exdirector de l'Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez, per la seva rellevància política i institucional. El curs 2008-2009, Casado ja era diputat del PP a l'Assemblea de Madrid i president de Nuevas Generaciones.

Casado es defensa davant del Suprem

Per la seva part, Casado ha enviat un extens document d'al·legacions al Suprem on exposa que no ha comès cap delicte amb l'obtenció del seu màster. Fonts de l'alt tribunal confirmen que s'ha rebut aquest document i que s'afegirà amb els documents que s'envien a la Fiscalia per tal que es posicioni sobre el cas.

Les mateixes fonts afirmen que és un tràmit poc habitual ja que el president del PP envia el document sense que ningú li ho requereixi ja que no està personat en aquest procediment perquè, de fet, encara no s'ha obert cap causa en aquest tribunal.