Les entitats es conjuren per resistir el nou xoc amb l'Estat: «No passaran!»

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, demana "convicció" a tots els actors perquè el "sacrifici" de Sànchez i Cuixart no sigui en va, mentre que Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, carrega contra Sánchez per ser "còmplice" de l'extrema dreta

Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, durant la manifestació a Rambla Catalunya
Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, durant la manifestació a Rambla Catalunya | Josep Maria Montaner
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:32h
"Va ser el dia que ens vam adonar que l'Estat estava disposat a tot per aturar el dret a l'autodeterminació". Amb aquesta frase ha volgut resumir Elisenda Paluzie, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'esperit de la manifestació en el primer aniversari de les manifestacions de l'any passat. "Buscaven violència i no n'hi va haver, no se'n van sortir", ha ressaltat la dirigent independentista, que ha indicat que el sobiranisme, "unit", va vèncer en el tram que va des del 20-S fins al referèndum de l'1-O, finalment celebrat.

"Només cal que tornem a tenir aquesta convicció, aquesta força, aquesta unió, entre Govern, entitats i Parlament. Els ho devem als presos i als exiliats. El seu sacrifici no pot ser en va", ha apuntat Paluzie. Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, ha recordat que l'any passat les forces i cossos de seguretat de l'Estat entraven en seus de mitjans de comunicació i de partits, i ha elogiat la resposta ciutadana. "Aquest és el camí", ha apuntat. "No passaran!", ha apuntat en referència a l'actitud davant del xoc amb l'Estat que suposarà el judici al Suprem. 

"Vam fer de l'1-O un acte de desobediència civil com mai no s'havia vist", ha assenyalat el dirigent sobiranista, que ha recordat que el 20 de setembre l'Estat va decidir actuar "amb la por de qui se sap perdedor". "Ens hem emancipat, i d'aquí ve la seva repressió, i el judici marcat per tantes mentides", ha recalcat Mauri, que ha carregat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per ser "còmplice de l'extrema dreta" mentre parla de diàleg. 

Carta de Sànchez i Cuixart

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han participat aquest dijous en l'acte de record de les manifestacions del 20 de setembre de l'any passat a través d'una carta signada conjuntament des de la presó de Lledoners en la qual demanen que les "mentides" de l'Estat no "contaminin" el sobiranisme, i que l'estratègia jurídica basada en aquest relat acabarà "caient". "Ajudeu-nos a explicar arreu i a tanta gent com sigueu capaços que no hi ha delicte, entre d'altres coses perquè tothom sap que no hi va haver violència. I que l'arxivament de la causa o l'absolució és l'única sortida justa de tot aquest embolic judicial", assenyalen l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural, empresonats des del 16 d'octubre.

Els dos dirigents independentistes carreguen contra la causa judicial que els persegueix i que els portarà a ser jutjats al Tribunal Suprem, i també contra els jutges i els fiscals, que "saben" que no hi va haver violència. "Jutges i fiscals ho saben però menteixen i prefereixen mantenir relats acusatoris inventats per tenir-nos tancats a la presó i amb el nostre càstig castigar-vos i silenciar-vos a tots vosaltres", destaquen Cuixart i Sànchez, que fan una crida a la calma. "
"No deixem, però, que cap ràbia ens contamini. No deixem que les seves mentides ens atrapin i ens embrutin. Nosaltres no volem ser com ells, no podem ser com ells. Conjurem-nos a no actuar mai com actuen ells", assenyalen els dos empresonats.

"Tard o d'hora les seves mentides i la injustícia cauran. I quan tot això passi, nosaltres seguirem dempeus, somrients i decidits a seguir el camí al vostre costat per guanyar democràticament el dret a ser República i a viure en un país on les llibertats i la democràcia mai més estiguin devaluades", assenyala el document.

Del 20-S a l'1-O

Cuixart i Sànchez vinculen directament la concentració del 20 de setembre amb el referèndum de l'1-O. "Aquell 20 de setembre va ser el presagi de l'1 d'octubre.​ Aquella nit vàrem saber del cert que votaríem simplement perquè estàvem decidits a fer-ho, perquè érem imparables. I que votant guanyaríem el combat contra les amenaces, la por, el silenci i la violència que l'Estat ens imposava", assenyalen en la carta llegida aquest vespre.

"Poques vegades en la història recent del nostre país hem viscut moments de tanta dignitat personal i col·lectiva i a la vegada tanta determinació en la defensa de la llibertat, la democràcia i les nostres institucions com es va viure avui fa un any a les portes del departament d'Economia", destaquen en el document enviat des de Lledoners.
 

Carta de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez by naciodigital on Scribd