Ernest Maragall serà l'alcaldable d'ERC a Barcelona en lloc d'Alfred Bosch

El fins ara líder dels republicans a l'ajuntament anunciarà divendres que renuncia a encapçalar la llista, i serà l'actual conseller d'Afers Exteriors qui n'agafi el relleu

Alfred Bosch i Ernest Maragall, conversant en la conferència nacional d'ERC d'abans de l'estiu.
Alfred Bosch i Ernest Maragall, conversant en la conferència nacional d'ERC d'abans de l'estiu. | ACN
20 de setembre del 2018
Actualitzat el 21 de setembre a les 14:58h
L'alcaldable d'ERC a Barcelona serà Ernest Maragall i no Alfred Bosch. El fins ara líder dels republicans a l'ajuntament ha decidit renunciar, malgrat que el març s'havia imposat en unes primàries internes en què no havia concorregut cap altre candidat. Segons ha pogut confirmar NacióDigital, Bosch ho notificarà formalment aquest divendres a la tarda en una executiva i en una posterior assemblea de la ciutat de Barcelona.

El seu entorn, que fins ara negava aquesta possibilitat, ara només confirma que ell "serà candidat fins que ell ho decideixi", per bé que aquesta decisió ja està presa i es farà saber a la militància d'ERC en les properes hores. Segons fonts del partit, el lideratge de la llista per part de Maragall va acabar-se de tancar dimecres mateix, en una reunió on hi van participar tant l'actual conseller d'Afers Exteriors com Bosch, així com dirigents locals i nacionals.

De fet, segons confirmen diverses veus, tant el president del partit, Oriol Junqueras, com la secretària general, Marta Rovira, estarien al corrent i avalarien aquesta decisió. La cúpula de la formació creu que el perfil de Maragall podia ser més idoni per perseguir l'alcaldia per a ERC, reforçant el perfil d'esquerres i apel·lant al llegat del seu germà, Pasqual Maragall.

Eleccions renyides

I és que les eleccions del maig es preveuen molt renyides i amb moltes incògnites, ja que, a més d'Ada Colau com a actual alcaldessa i rival a batre, Cs es prepara per conformar una llista farcida d'independents amb Manuel Valls al capdavant, així com el també exsocialista Ferran Mascarell es posiciona per liderar una candidatura avalada per Carles Puigdemont, mentre Jordi Graupera impulsa unes primàries republicanes amb el suport de l'ANC en què, quant a partits, tan sols compta amb el suport de Demòcrates o Solidaritat Catalana.

En un moment dolç per a ERC a Barcelona, en què percep que es troba en una posició privilegiada per aspirar a dirigir l'ajuntament, la cúpula nacional no veia clara el candidat. Malgrat que els republicans van ser primera força a la ciutat en les eleccions del 21-D, els darrers baròmetres assenyalaven que el partit no gaudia de tan bones expectatives i, en canvi, algunes fonts afirmen que enquestes internes assenyalaven que Maragall podia actuar de revulsiu.

Un candidat lligat a Junqueras

Alfred Bosch va ser el candidat a qui va recórrer Junqueras quan el 2011 va ser triat president d'ERC per batre's amb Joan Ridao per encapçalar la candidatura d'ERC a les eleccions espanyoles, aconseguint vèncer en les primàries internes. De cara a les municipals del 2015, quan Jordi Portabella va veure que el seu lideratge al capdavant del partit a Barcelona s'acabava i va declinar pugnar per tornar a ser candidat, Bosch va ser el candidat que es va imposar a les primàries a la ciutat a Oriol Amorós, que tampoc no era de l'estreta confiança de Junqueras.

Llavors, va situar-se com a quart força a l'ajuntament i ara volia aspirar a arribar més amunt, motiu pel qual va presentar-se en solitari a les primàries de principis d'any. Va aconseguir el suport del 87,1% dels 597 militants que hi van participar (un 14,6% del total), però el seu lideratge ha estat en qüestió des d'abans de l'estiu, malgrat que la direcció nacional no ha volgut obrir una crisi amb la federació de Barcelona. Finalment, però, han arribat a un acord aquesta setmana.