La carta de Sànchez i Cuixart pel 20-S: «Les mentides i la injustícia cauran tard o d'hora»

Els dirigents independentistes, empresonats a Lledoners, sostenen que "tothom sap que no hi va haver violència" fa un any i asseguren que la reclusió és tan "injusta" com ho serà el judici

Manifestació a Barcelona l'any després del 20 de setembre
Manifestació a Barcelona l'any després del 20 de setembre | Josep Maria Montaner
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:08h
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han participat aquest dijous en l'acte de record de les manifestacions del 20 de setembre de l'any passat a través d'una carta signada conjuntament des de la presó de Lledoners en la qual demanen que les "mentides" de l'Estat no "contaminin" el sobiranisme, i que l'estratègia jurídica basada en aquest relat acabarà "caient". "Ajudeu-nos a explicar arreu i a tanta gent com sigueu capaços que no hi ha delicte, entre d'altres coses perquè tothom sap que no hi va haver violència. I que l'arxivament de la causa o l’absolució és l'única sortida justa de tot aquest embolic judicial", assenyalen l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el president d'Òmnium Cultural, empresonats des del 16 d'octubre.

Els dos dirigents independentistes carreguen contra la causa judicial que els persegueix i que els portarà a ser jutjats al Tribunal Suprem, i també contra els jutges i els fiscals, que "saben" que no hi va haver violència. "Jutges i fiscals ho saben però menteixen i prefereixen mantenir relats acusatoris inventats per tenir-nos tancats a la presó i amb el nostre càstig castigar-vos i silenciar-vos a tots vosaltres", destaquen Cuixart i Sànchez, que fan una crida a la calma. "
"No deixem, però, que cap ràbia ens contamini. No deixem que les seves mentides ens atrapin i ens embrutin. Nosaltres no volem ser com ells, no podem ser com ells. Conjurem-nos a no actuar mai com actuen ells", assenyalen els dos empresonats.

"Tard o d'hora les seves mentides i la injustícia cauran. I quan tot això passi, nosaltres seguirem dempeus, somrients i decidits a seguir el camí al vostre costat per guanyar democràticament el dret a ser República i a viure en un país on les llibertats i la democràcia mai més estiguin devaluades", assenyala el document.

Del 20-S a l'1-O

Cuixart i Sànchez vinculen directament la concentració del 20 de setembre amb el referèndum de l'1-O. "Aquell 20 de setembre va ser el presagi de l'1 d'octubre.​ Aquella nit vàrem saber del cert que votaríem simplement perquè estàvem decidits a fer-ho, perquè érem imparables. I que votant guanyaríem el combat contra les amenaces, la por, el silenci i la violència que l'Estat ens imposava", assenyalen en la carta llegida aquest vespre.

"Poques vegades en la història recent del nostre país hem viscut moments de tanta dignitat personal i col·lectiva i a la vegada tanta determinació en la defensa de la llibertat, la democràcia i les nostres institucions com es va viure avui fa un any a les portes del departament d'Economia", destaquen en el document enviat des de Lledoners.
 

Carta de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez by naciodigital on Scribd