Pasqual Maragall, la memòria recuperada

Quaranta amics de l'expresident i alcalde rememoren en un llibre moments de la vida del dirigent polític en els deu anys de la Fundació Maragall

Margarida Obiols, Lluís Bassat, Julia Otero i Queco Novell a l'auditori de RBA.
Margarida Obiols, Lluís Bassat, Julia Otero i Queco Novell a l'auditori de RBA. | @fpmaragall
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 21:52h
La notícia de la candidatura d'Ernest Maragall a l'Ajuntament de Barcelona -avançada per Nació Digital- ha coincidit amb un homenatge a la figura de l'exalcalde Pasqual Maragall. Estem a pocs mesos d'una campanya municipal que serà "la mare de totes les batalles" en la política catalana. Es donarà la paradoxa que l'ealcalde i expresident, apartat del primer pla polític, serà el gran present de la campanya per Barcelona, amb una candidatura de Manuel Valls considerada imminent i en la qual l'exprimer ministre vol comptar amb persones que van treballar per l'alcalde olímpic. I sense oblidar que l'exregidor Ferran Mascarell, també excol·laborador maragallià, també es postula amb el suport de Carles Puigdemont.

Maragall és més notícia que mai. L'abril del 2008 va néixer la Fundació Pasqual Maragall, un projecte engegat per l'expresident i exalcalde de Barcelona que va trobar de seguida un ampli suport en la societat civil. Per commemorar-ho i retre un homenatge a l'expresident s'ha presentat el llibre Records. 40 amics de Pasqual Maragall evoquen 40 moments inoblidables, a l'auditori de l'editorial RBA en un acte, conduït per Queco Novell, que ha estat un reconeixement a la figura de l'expresident de Catalunya, que avui no ha pogut ser-hi. Però sí

De Lluís Bassat a Julia Otero, de Frank González (un antic escorta) a Federico Mayor Zaragoza, de Jordi Évole a Francesco Rutelli, de Mònica Terribas a Montserrat Tura, quaranta testimonis recuperen moments de records compartits que dibuixen la personalitat d'un polític estrany, que en paraules de Margarida Obiols "era immune a la part negativa de la política".

"Maragallada és audàcia"

Julia Otero, Lluís Bassat, Margarida Obiols i Queco Novell han explicat coses de la vida i la personalitat de Maragall. Bassat ha recordat la primera campanya electoral de l'exalcalde i els vespres que passava amb ell a casa seva. Quan Maragall li va demanar que l'ajudés en la campanya publicitària, Bassat li va demanar que li expliqués què pensava fer com a alcalde: "Tens tres hores?", li va etzibar. I durant aquest temps, va exposar-li els seus projectes, des dels Jocs Olímpics a dur la llum al Raval. "Tot ho va dur a terme", ha explicat Bassat. 

Otero ha recordat que era un polític d'una pasta molt diferent de la de la majoria de dirigents actuals: "No mirava contínuament què dirien els altres ni estava pendent dels seus assessors. Tenia criteri propi". I ha definit el que ella considera una maragallada: "La gent se'n reia, però una maragallada és una audàcia, una idea trencadora". Julia Otero ha aconseguit aixecar un fort aplaudiment entre el públic quan ha dit que "trobem molt a faltar Pasqual Maragall. Ens faria molta falta".  

Deu anys, 20.000 socis

La Fundació Maragall és un dels nombrosos projectes engegats per l'expresident, i ja és una realitat que, com ha recordat el seu director, Jordi Camí, en deu anys ja té 20.000 socis, més de 3.000 voluntaris i desenes d'investigadors que treballen per prevenir l'alzheimer.

L'acte ha atapeït l'auditori de RBA. Hi eren la dona de Maragall, Diana Garrigosa, Ernest Maragall, i nombrosos representants de la societat civil. Entre els assistents hi havia quatre alcaldes de Barcelona: Ada Colau, Xavier Trias, Joan Clos i Narcís Serra. L'èxit d'assistents ha demostrat, un cop més, la simpatia que genera la figura de l'expresident. L'exalcalde olímpic de Barcelona no hi era avui, però mentre Bassat, Obiols, Otero i Novell explicaven anècdotes sobre l'expresident, la memòria de Maragall retornava.