Justícia demana explicacions al CGPJ i al govern espanyol pels missatges de jutges contra el procés

Ester Capella envia una carta a Carlos Lesmes i Dolores Delgado i demana que s'obri una investigació

Inauguració de l'any judicial amb la presència de Felip VI, Carlos Lesmes i María José Segarra
Inauguració de l'any judicial amb la presència de Felip VI, Carlos Lesmes i María José Segarra | Casa Reial
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:52h
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat explicacions sobre els missatges dels jutges espanyols en referència al procés independentista, tant al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com al Ministeri de Justícia. Concretament, els ha enviat una carta perquè preguin les "mesures" que considerin contra el que valora com una manca d'imparcialitat. 

"Amb colpistes ni es negocia ni es dialoga" o ""El cop d'Estat se salda amb vencedors i vençuts". Aquestes són algunes de les frases que inclouen diversos correus intercanviats entre jutges espanyols en referència al procés independentista. Tal com han publicat aquest dimecres a la nit Eldiario.es Elmón.cat, en la llista d'adreces electròniques hi ha tot tipus de missatges contra el Govern català.

"Es tractaria d'evidents injúries, insults i mostres d'odi per motius ideològics, que no deixen marge per a la indispensable imparcialitat del poder judicial", destaca Capella en la carta adreçada a Carlos Lesmes i Dolores Delgado. Aquests comentaris, continua, "danyen encara més la reputació i confiança de la ciutadania en una justícia espanyola equànime", ha continuat. Per això, els insta a actuar i obrir immediatament una investigació que permeti aclarir els fets per tal d'identificar els jutges i magistrats, apartar-los de les causes i incoar les sancions previstes per llei. 

Per la seva part, i de moment, el Consell ha rebutjat donar explicacions públiques sobre el cas i, de moment, fons de l'ens judicial assegura que no han rebut cap queixa formal. Quan registrin la carta de Capella, es preveu que se segueixi el procediment habitual de tramitar-la a través del promotor de l'acció disciplinària.

Compara l'independentisme amb el nazisme

En alguns correus es compara el moviment independentista amb el nazisme i s'escriuen consignes a favor del rei d'Espanya i els cossos de seguretat de l'Estat. També n'hi ha que fan crides a la calma i transmeten suport als jutges que exerceixen a Catalunya. "Colpistes", "nazis", "germen", "violents", "extremistea", "com violadors" i un llarg etcètera. Aquest són alguns dels qualificatius cap als líders independentistes que també es poden recuperar en el correu electrònic corporatiu de la judicatura.

El PDECat denuncia el cas i demana a la ministra de Justícia que comparegui

El PDECat, en un comunicat enviat a la premsa poc després de la publicació d'aquesta notícia, ha anunciat que demanarà la compareixença urgent de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Congrés dels Diputats. La formació també denunciarà el cas a la Fiscalia i proposarà la creació d'una Comissió d'investigació al Congrés. El Partit Demòcrata considera "gravíssimes i aberrants" aquestes revelacions, que certifiquen la "persecució ideològica" de l'independentisme català i la "total indefensió i inseguretat jurídica a l'Estat".
 

Carta de Capella al president del CGPJ by naciodigital on Scribd

Carta de Capella a la ministra de Justícia by naciodigital on Scribd