L'ANC desconvoca el secretariat que havia de debatre l'ultimàtum a Torra per fer efectiu l'1-O

Paluzie ajorna el debat al secretariat nacional de l'entitat per poder plantejar esmenes i debatre més a fons el document

Elisenda Paluzie a la passada Diada
Elisenda Paluzie a la passada Diada | Josep M. Montaner
20 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Debat ajornat. La comissió d'incidència política de l'ANC fa uns dies que treballa en un document, que també havia estat motiu de debat al secretariat sense arribar a cap conclusió, que planteja una mena d'ultimàtum al president de la Generalitat, Quim Torra. La dicotomia és simple: o es fa efectiu el mandat de l'1-O i, per tant, la República o es convoquen eleccions al Parlament, cosa que és potestat exclusiva del cap de l'executiu.

La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha fet, però, ús de les seves prerrogatives estatutàries i ha decidit ajornar el debat sobre aquest document, que s'havia de fer en una sessió plenària del secretariat nacional. D'aquesta forma, segons fonts de l'entitat a les que ha tingut accés NacióDigital, es podrà debatre "de forma rigorosa i amb temps" i plantejar les esmenes que calgui.

El document és de gran trellat polític, condiciona "l'estratègia de futur de l'entitat" i pot confrontar-la amb la de Junts per Catalunya i ERC, que malgrat els seus desacords no es plantegen per ara l'avançament electoral. Al seu discurs de la Diada Paluzie ja va fer una crida a fer efectiva la via unilateral.

L'argument per justificar la demora és que es necessita més temps per poder estudiar i redactar les esmenes al document. Aquesta decisió dual també condicionaria un debat a fons sobre l'estratègia de futur o el balanç de l'entitat a les decisions del Govern de Torra, apunten altres fonts de l'entitat. "Es tracta d'un document que decideix; és una proposta decisiva sobre si es fa un ultimàtum o no", asseguren. 

Una ANC amb dues ànimes

L'ANC, doncs, es torna a dividir internament en dues ànimes. Aquells que volen temps per buscar la unitat d'acció o els que pensen que és el moment de posar terminis. De fet, el document ja contemplava una data per accelerar el procés: el 21 de desembre, just un any després de les darreres eleccions al Parlament, quan era moment de tensar els partits i decidir quin camí agafar per implementar la República.

Malgrat que Paluzie finalment ha estat clau per a decantar la balança que ha portat a desconvocar el debat -no hi ha nova data confirmada per reprendre'l-, el seu missatge va interpel·lar directament els líders polítics durant els parlaments de la Diada i va demanar que la República no només es fiï a la mobilització al carrer. 

Allà va recordar que el resultat del referèndum i de les eleccions tenia un full de ruta clar cap a la independència. "Som conscients de les dificultats, dels obstacles, de la duresa de la repressió i no us demanem impossibles, però sí rigor, honestedat i determinació", va asseverar, al temps que enviava un missatge als polítics: "Us demanem també que ens tracteu com a adults". Així mateix, va insistir amb trencar les "incoherències en el que es diu i es fa".