ICV i Colau situen Elisenda Alamany en el punt de mira

"Es demana directament que es tallin caps de càrrecs parlamentaris que són polítics" admeten dirigents de l'espai, que viu fortes turbulències després de la renúncia de Xavier Domènech

Xavier Domènech, Elisenda Alamany i Marta Ribas, en una sessió al Parlament
Xavier Domènech, Elisenda Alamany i Marta Ribas, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:04h
"El caos és una escala". Aquesta icònica frase de Joc de Trons defineix en certa manera com a partir del desconcert que ha generat entre els comuns la dimissió de Xavier Domènech els diferents sectors que conviuen al partit busquen guanyar posicions. Els uns, bàsicament ICV i Ada Colau, per fer canvis de línia política i de peces. Els altres, per resistir l'embat i avançar en el projecte que defensen almenys fins a les eleccions municipals. La marxa de Domènech, que feia de dic de contenció de les discrepàncies internes, ha precipitat la visualització de la pugna entre aquells que aposten per intentar créixer en l'espai de l'esquerra sobiranista, com ara la portaveu al Parlament, Elisenda Alamany, i els que sostenen que es guanyarà en claredat i es marcarà distància amb l'independentisme si es defensa una línia desacomplexadament federalista.

Si s'aconsegueix o no una treva se sabrà en funció de si hi ha canvis al grup parlamentari més enllà del nomenament de Jéssica Albiach com a presidenta, com han verbalitzat Ada Colau i ICV de portes endins. I aquesta decisió tindrà un efecte directe sobre la cúpula de Catalunya en Comú que l'alcaldessa està confeccionant i que dilluns va topar amb contestació interna. "Es demana directament que es tallin caps de càrrecs parlamentaris que són polítics i rebutgen solucions intermèdies", confirmen fonts coneixedores de la situació. D'aquest estira-i-arronsa en dependrà que la cúpula que Colau vol aprovar a la reunió de demà sigui més o menys plural.

La petició de cessament del coordinador del grup

Va ser a partir d'una publicació de La Vanguardia que es va preguntar públicament en roda de premsa a Albiach si es pretenia cessar el coordinador del grup parlamentari, Marc Grau, que forma part del mateix sector que la portaveu del grup, Elisenda Alamany, i d'independents com Marc Parés o Xavier Matilla. Tots ells van fer el pas a la política de la mà de Domènech -Grau va ser primer coordinador del grup al Congrés dels Diputats- i encapçalen, juntament amb el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, el sector que sosté un creixement en l'espai de l'esquerra sobiranista i que va perdre musculatura orgànica en la renovació de càrrecs de la direcció que es va fer al juliol.

Públicament es nega que es vulguin rellevar al coordinador del grup, Marc Grau, i Alamany però hi ha pressió per fer-ho

"No està sobre la taula", va respondre Albiach preguntada directament sobre el possible relleu de Grau al grup. També va dir que no contemplava canvis en el grup parlamentari més enllà de la incorporació de Lucas Ferro com a diputat. Tant la nova presidenta del grup com Colau també han dit públicament que la intenció és mantenir Alamany de portaveu. Tot i això, fins a cinc dirigents consultats de les diferents sensibilitats que configuren el partit confirmen que sí hi ha qui planteja que ara és "bon moment" per canviar el coordinador del grup i qui encara vol anar més enllà d'això i també acabant rellevant a la portaveu.

Una petició de treva fins a les municipals

Els contraris a aquests canvis sostenen que entra dins de la "normalitat" que Albiach tingui marge per fer-se el seu equip dins del grup, però no a costa de "desmuntar" l'equip d'Alamany que va ser aprovat arran de les eleccions del 21-D amb el vistiplau de Domènech i que ha articulat la línia política que fins ara s'ha seguit a Catalunya en Comú i al Parlament. Demanen que després del traumàtic adéu de Domènech es garanteixi l'"estabilitat" del grup "almenys fins a les municipals".

La decisió definitiva està en mans de Colau, però fonts coneixedores de la situació expliquen que és especialment ICV qui més rema perquè es facin aquests canvis i no està disposada a donar el seu braç a tòrcer. "Tenen una obsessió amb aquesta qüestió", asseguren les fonts consultades. L'entorn de Colau va pactar amb els ecosocialistes la llista amb la qual ara governa Catalunya en Comú i l'alcaldessa ha de decidir si impulsa aquesta operació quan falten vuit mesos per a les municipals mentre, en paral·lel, vol transmetre una imatge de pluralitat del seu partit.

De fet, aquells que coneixen tots els motius de per què Domènech va decidir plegar sostenen que la pressió per fer canvis al grup parlamentari que poguessin afectar a persones de la seva òrbita com Marc Grau, que va pilotar la segona victòria d'En Comú Podem a les generals com a cap de campanya, va ser un motiu més per acabar marxant. Consultats per aquesta qüestió, fonts de la direcció ecosocialista sostenen que prefereixen no valorar assumptes interns a través dels mitjans mentre que veus oficials de Catalunya en Comú es remeten a les paraules d'Albiach i asseguren que "a data d'avui no hi ha cap cessament sobre la taula". Fonts dels Comuns Federalistes tampoc estan d'acord en què "es personalitzi" en ningú el debat intern i asseguren que ells no demanen "el cap de ningú".

La incògnita sobre el grau de pluralitat del pinyol

Després de la "tensa" executiva de dilluns, on fonts presents asseguren que Colau va constatar que tenia un suport "dèbil" al plantejament de pinyol que va fer més enllà de la tria de Candela López i Ramon Arnabat com a coordinadors, la direcció de Catalunya en Comú tornarà a seure aquest divendres per intentar tancar el nucli. Per entendre si es frena o no la petició de cessament de Grau al grup parlamentari caldrà veure si d'aquest pinyol en forma part Marc Parés, dirigent de confiança de Domènech que compta amb una "legitimitat interna important". A l'espera de quines decisions es prenen, el caos segueix imposant-se en l'espai.