Aragonès adverteix l'Estat

El vicepresident de la Generalitat envia un missatge al govern espanyol

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant el col·loqui de la Cambra Barcelona
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant el col·loqui de la Cambra Barcelona | Sara González
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:42h
Negociar amb l'Estat el pagament dels incompliments en matèria econòmica, però sense renunciar al dret a l'autodeterminació i a la reivindicació de la llibertat dels presos i exiliats polítics. Aquest és el camí pel qual té previst transitar el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que pilota el seu departament amb la mateixa dicotomia que afecta tot l'executiu català: la de gestionar el dia a dia en un context d'excepcionalitat i a l'espera del judici dels processats per rebel·lió. 

En una conferència organitzada per la Cambra de Barcelona a la Llotja de Mar, Aragonès ha volgut deixar clar que el Govern té voluntat de dialogar amb l'Estat -especialment per recuperar inversions pendents dels més de 7.600 milions d'euros que calcula que s'han quedat en el tinter en els darrers anys- i "no renunciar mai a cap espai de govern per petit que sigui". Això no vol dir, però, que estigui disposat a renunciar a l'objectiu del dret a l'autodeterminació, sinó simplement esprémer totes les possibilitats que estiguin al seu abast per avançar en matèria econòmica mentre s'avança en la cerca del desllorigador del conflicte polític. "S'equivoca l'Estat si creu que descanviarem l'autodeterminació per unes dècimes d'IPRF o per un canvi en el fons de suficiència", ha advertit.  

I és que, ha defensat el conseller, perquè Catalunya pugui tenir un projecte de govern de "mirada llarga, inspiració republicana i amb vocació europea i global" necessita un estat independent que el doti de les eines necessàries per avançar cap a una major "cohesió social" i igualtat d'oportunitats, una prosperitat econòmica "sostenible i responsable" que garanteixi salaris alts i una "governança de qualitat".

A la bilateral, amb l'objectiu de "rascar fins a l'últim euro"

Seguint aquesta lògica, el conseller d'Economia ha avançat que assistirà a la bilateral econòmica del proper dimarts amb la intenció de "rascar fins a l'últim euro" que pugui servir a la Generalitat per augmentar el volum del pressupost en polítiques públiques, però tenint ben present que hi ha "una qüestió de fons insubstituïble", que és la d'acabar amb el context repressiu i avançar cap al dret a l'autodeterminació.

"L'autodeterminació és la sortida. Només votant ens entendrem. Que sigui la ciutadania qui decideixi sense amenaces, sense cops de porra, amb total seguretat i llibertat", ha afirmat. Per fer-ho, ha afegit, el seu objectiu és treballar per "generar les aliances" necessàries sense renunciar a "cap camí democràtic per la llibertat". 

El suport als pressupostos de l'Estat, condicionat a la situació dels presos

Aquesta és la filosofia que primarà també a l'hora de negociar els pressupostos generals de l'Estat. De fet, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ja ha avançat aquest dimecres al matí al govern espanyol que difícilment podran avalar els comptes si segueix acusant de rebel·lió els dirigents independentistes empresonats. Aragonès ha estat clar en aquesta qüestió i ha advertit al govern de Pedro Sánchez que és "contradictori avalar un procés judicial" pel qual els presos polítics poden ser condemnats a 30 anys de presó i, en paral·lel, considerar que aquests dirigents sí són "prou bons" per aprovar-li els pressupostos. "No es pot abstraure la negociació dels pressupostos de la situació política general. Hauran d'avançar les dues coses en paral·lel", ha defensat. 

Aragonès també ha deixat clar que el Govern no jugarà a lògiques que operaven "deu anys enrere", com ara la d'intercanviar el suport als pressupostos de la Generalitat per un suport als de l'Estat. El conseller s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats d'aprovar uns nous pressupostos de la Generalitat de cara al 2019. Segons ha dit, està convençut que els partits se sobreposaran als "interessos partidistes de regat curt" per prioritzar les necessitats que té el país.

Finançament de l'escola 0-3, adaptar la formació professional i la banca pública

Educació, treball i prosperitat formen part dels tres vèrtex del triangle sobre el qual, ha dit Aragonès, pivotarà la política econòmica del Govern. A més d'augmentar els recursos globals del pressupost a través de la negociació a la bilateral, el vicepresident ha desgranat tres propostes que assegura que s'implementaran en les properes setmanes. La primera és la de recuperar els pressupostos el terç de finançament a l'educació de 0 a 3 anys -com ja ordena una sentència judicial- de forma "directa i progressiva". La segona, avançar en un nou model de centres de formació professional i adaptar l'oferta formativa al servei d'orientació professional. I la tercera, potenciar la "cultura de risc empresarial" transformant l'Institut Català de Finances en una banca pública d'inversions, una mesura que preveu culminar durant el pròxim curs.