Cimera a Lledoners per desbloquejar l'acord sobre els diputats suspesos

Alts dirigents dels grups parlamentaris de JxCat i ERC es desplacen a la presó on hi ha Sànchez, Rull, Turull, Junqueras i Romeva per explorar una solució de consens

L'entrada de la presó de Lledoners, en una imatge d'arxiu
L'entrada de la presó de Lledoners, en una imatge d'arxiu | ACN
19 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:50h
Matí de reunions a la presó de Lledoners per desbloquejar la situació parlamentària dels diputats suspesos. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, alts dirigents dels grups de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC s'han desplaçat al centre penitenciari per mirar de trobar una solució de consens i efectiva per resoldre la suspensió decretada pel jutge Pablo Llarena des del Tribunal Suprem. En aquestes trobades hi han participat, entre d'altres, el president del Parlament, Roger Torrent; el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià; i membres de la direcció de JxCat, en permanent contacte amb Waterloo.

Damunt la taula hi ha la necessitat d'arribar a una entesa abans del 2 d'octubre, que és el dia d'inici del debat de política general. El Govern no contempla la possibilitat que aquesta cita s'hagi d'ajornar arran d'un hipotètic desacord, i les negociacions s'han accelerat al llarg de les últimes hores. El xoc entre els dos grups majoritaris de l'independentisme va ser evident al juliol, fins al punt que es va haver de suspendre un ple. En aquell moment, segons fonts de la negociació, JxCat estava disposada a acceptar la renúncia dels seus diputats amb l'excepció de Carles Puigdemont, però els republicans volien la mateixa solució per a tots.

Els diputats afectats, en concret, són Puigdemont, Toni Comín, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Aquests últims cinc són els que estan reclosos a Lledoners, i no es prendrà cap decisió sense tenir en compte l'opinió de tots ells. El president a l'exili ha advertit aquest dimecres des de Brussel·les que "no hi ha cap sentència" que els obligui a deixar l'escó. Segons fonts de JxCat consultades per NacióDigital, el "context polític ha canviat des del juliol" i ara és "inacceptable" acceptar la suspensió de Llarena.

Dirigents consultats assenyalen que la "voluntat total" és d'acord, "especialment des del Govern", que no vol veure compromesa l'estabilitat

En tot cas, però, dirigents consultats assenyalen que la "voluntat total" és d'acord, "especialment des del Govern". L'independentisme ha exhibit al llarg de les últimes setmanes l'absència d'una unitat estratègica -així va quedar demostrat en l'episodi de la moció fallida al Congrés dels Diputats sobre el diàleg amb l'Estat-, i la qüestió dels diputats suspesos és el primer repte que ha d'afrontar la majoria parlamentària en aquest curs. "I de tot això en depèn la resta", sosté un dels negociadors implicats.

Principis negociadors

ERC posa sobre la taula de negociació tres criteris bàsics. El primer és que es preservi la majoria independentista. El segon, que tots els diputats processats mantinguin l'acta. I el tercer, que els acords que es prenguin siguin efectius i que, per tant, sigui aplicables i de llarga durada. Els republicans no contemplen la possibilitat que no s'apliqui a Puigdemont la mateixa solució que a la resta de diputats, com ha defensat fins ara JxCat.

Al llarg dels últims dies també hi ha hagut contactes amb la CUP. Aquest dilluns, representants del grup de Puigdemont i Sànchez es va reunir amb els antocapitalistes per "conèixer" quin és el seu posicionament davant la suspensió dels diputats ordenada pel Suprem i sumar suports per no substituir els diputats. Els anticapitalistes sempre han estat clars: volen que sigui el ple qui voti i rebutgi la suspensió dels dirigents i que, per tant, no s’acati l’ordre de Llarena. La diputada Maria Sirvent va urgir ahir dimarts tant a JxCat com a ERC a "fer valer" la sobirania del poble de Catalunya i a no aplicar una ordre judicial que "vol modificar l'aritmètica parlamentària" sorgida de les eleccions del 21-D.