Sánchez alerta que la convivència a Catalunya està en risc

El president de govern espanyol recorda a ERC que l'1 d'octubre no va votar ni el 50% de la població

Pedro Sánchez i Carmen Calvo, al Congrés
Pedro Sánchez i Carmen Calvo, al Congrés | Europa Press
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:10h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no s'ha mogut ni un mil·límetre del seu posicionament sobre Catalunya. Durant la sessió de control al Congrés ha insistit que la prioritat no ha de ser la independència sinó la "convivència", que ha considerat que en aquests moments està "posada en qüestió". La prioritat, ha tornat a repetir, és que primer es produeixi "un diàleg entre catalans".

Sánchez ha respost així al portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, que li ha demanat "quina fórmula té prevista perquè els catalans independentistes i no independentistes puguin decidir lliurement el seu futur en igualtat de condicions?. Tardà ha recordat el mandat de l'1 d'octubre i ha demanat a Sánchez que insti la Fiscalia General de l'Estat a "retirar l'acusació de rebel·lió". 

El suport als pressupostos, en joc

Si no es retira aquesta acusació, ha assegurat Tardà, no es podran aprovar els pressupostos. I en aquest sentit, li ha demanat que no faci mofa de la "crisi entre Catalunya i Espanya" ja que, si no s'aposta pel diàleg i un referèndum avalat internacionalment, s'estarà condemnant els "representants legítims del poble català a decennis de presó" i serà "pa per avui i fam per a demà". 

"Crec que hem d'utilitzar la doble via: per una banda el diàleg i per l'altra la llei", ha contestat el president del govern espanyol. Si aquests dos termes es respecten, es trobaran punts d'encontre, tot i que també ha recordat a Tardà que el govern català ha de començar a treballar per la "normalització institucional". "Vostès han de començar a obrir el diàleg; ni més murs ni més escletxes", ha reclamat, i ha instat a abandonar altres aspectes que no són prioritaris, com ara la independència. 

Per altra banda, Sánchez ha recordat a ERC que el referèndum de l'1 d'octubre només va comptar amb un 47% de participació, mentre que les eleccions del 21 de desembre es va arribar al 80%. "Tant el govern d'Espanya com el de Catalunya, si ha d'obeir un mandat, és el del 21 de desembre".