ERC reclama a Sànchez que la Fiscalia retiri la rebel·lió per aprovar els pressupostos

El president de govern espanyol recorda a ERC que l'1 d'octubre no va votar ni el 50% de la població

El portaveu d'ERC al Congrés,  Joan Tardà.
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. | EP
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 9:36h
El diputat al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha tornat a portar la situació catalana al ple del Congrés dels Diputats amb una pregunta directa al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Quina fórmula té prevista perquè els catalans independentistes i no independentistes puguin decidir lliurement el seu futur en igualtat de condicions?", l'ha interpel·lat. Tardà ha recordat el mandat de l'1 d'octubre i ha demanat a Sánchez que insti la Fiscalia General de l'Estat a "retirar l'acusació de rebel·lió". 

Si no es retira aquesta acusació, ha assegurat Tardà, no es podran aprovar els pressupostos. I en aquest sentit, li ha demanat que no faci mofa de la "crisi entre Catalunya i Espanya" ja que, si no s'aposta pel diàleg i un referèndum avalat internacionalment, s'estarà condemnant els "representants legítims del poble català a decennis de presó" i serà "pa per avui i fam per a demà". 

"Crec que hem d'utilitzar la doble via: per una banda el diàleg i per l'altra la llei", ha contestat el president del govern espanyol. Si aquests dos termes es respectes, es trobaran punts d'encontre, tot i que també ha recordat a Tardà que el govern català ha de començar a treballar per la "normalització institucional". "Vostès han de començar a obrir el diàleg; ni més murs ni més escletxes", ha reclamat, i ha instat a abandonar altres aspectes que no són prioritaris, com ara la independència. 

Per altra banda, Sánchez ha recordat a ERC que el referèndum de l'1 d'octubre només va comptar amb un 47% de participació, mentre que les eleccions del 21 de desembre es va arribar al 80%. "Tant el govern d'Espanya com el de Catalunya, si ha d'obeir un mandat, és el del 21 de desembre".