Mínim impacte del trasllat de seus: només «marxa» el 0,59% del teixit empresarial

La consellera Àngels Chacón destaca la tendència cap a la normalització i denuncia "la voluntat de perjudicar la nostra economia"

La consellera Àngels Chacón aquest dimecres a la seu d'Empresa i Coneixement.
La consellera Àngels Chacón aquest dimecres a la seu d'Empresa i Coneixement. | @empresacat
19 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:43h
Des de l'octubre del 2017 al 31 de juliol del 2018, un total de 2.501 empreses -d'un total de 618.336- han decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya, cosa que no implica que desubiquin treballadors o plantes de producció. La xifra correspon a 3.700 CIF, que és el 0,59% de la base empresarial de Catalunya. A Catalunya. Aquesta és una de les dades de l'informe “Efectes del trasllat de seus socials en l’economia productiva de Catalunya”, que ha presentat avui la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. A partir del mes de maig ja es detecta una clara tendència a la baixa en la sortida d'empreses, i s'entra en una clara normalització a partir de l'agost.

Chacón ha recordat el decret del govern espanyol del 6 d'octubre del 2017 per facilitar la marxa d'empreses i ha subratllat "la intencionalitat política" de la mesura adoptada per l'executiu de Mariano Rajoy. "Ens dol com a Govern i com a país que s'hagi volgut perjudicar la nostra economia", ha afirmat Àngels Chacón, "i més quan està contrastada la voluntat estratègica d'apostar des del Govern l'economia productiva".

La consellera, que ha estat acompanyada del secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha anunciat que a finals d'any avaluaran el nombre d'empreses que ha tornat. Chacón ha admès que el canvi de seus d'empreses "no ha estat innocu, ha tingut impacte", però que cal ser molt rigorós al parlar d'aquest tema i fer-ho amb els indicadors a la mà. Ha explicat que la facturació de les empreses que han traslladat la seu és d'uns 100.000 milions d'euros. L'efecte en àmbits com el fiscal i el de l'ocupació ha estat mínim.

Sector serveis i petites empreses

Un 80% de les empreses que han canviat la seu social pertanyen al sector serveis i en la seva gran majoria són micro i petites empreses. Bàsicament en quatre sectors: comerç, activitats financeres, consultories i despatxos jurídics, i sector immobiliari.
El 61% dels CIF que han marxat s'han traslladat a Madrid. Després venen el País Valencià (10,3%), l'Aragó (7,2%), Andalusia (5,5%) i Illes Balears (4,7%).

Catalunya lidera les seus empresarials a l'Estat

"Catalunya continua atraient inversions", ha afirmat la consellera, que ha recordat les dades positives de l'economia catalana: el creixement del PIB català el 2017 en un 3,4%, per damunt del 3,1% espanyol, el creixement de les empreses establertes a Catalunya (un total de 9.385 l'any passat). Catalunya continua liderant el nombre d'empreses amb seu a l'estat espanyol, amb un 18,5% del conjunt total.

Per la consellera Chacón, no hi ha un desmentit més rotund a tots els missatges apocalíptics sobre el futur de l'economia catalana que les dades de l'any passat, especialment el PIB català. La consellera s'ha mostrat disposada a dialogar i escoltar les empreses que vulguin tornar la seu al país, però ha insistit, com ha fet en altres ocasions, que no hi haurà contraprestacions: "Els oferim a aquestes empreses els mateixos actius que teníem abans i que ens fan un territori atractiu per invertir".