La London School of Economics rebaixa l'estatus acadèmic que Roldán mostra al seu currículum

Fonts oficials de la institució britànica constaten per escrit que el portaveu econòmic de Ciutadans és un "Mphil candidate" i no un "PhD candidate" (doctorand), tal com el diputat manté al seu perfil de LinkedIn

Els currículums d'Antonio Roldán a Linkedin, la web de Ciutadans i la web del Congrés
Els currículums d'Antonio Roldán a Linkedin, la web de Ciutadans i la web del Congrés | ND
24 de setembre del 2018
Actualitzat el 25 de setembre a les 14:39h
"First of all, Toni Roldán has been on our PhD programme but is no longer. Second, he has now the status of an MPhil candidate". Aquesta és la descripció per escrit que fonts oficials de l'European Institute de la London School of Economics fan de l'estatus acadèmic del portaveu econòmic de Ciutadans. I la precisió és rellevant, perquè confirma la investigació de NacióDigital: primer, que Roldán no està registrat al programa de doctorat de la institució britànica -com ja ha publicat aquest diari des de la setmana passada- i, segon, que la categoria dels estudis cursats no li permet atribuir-se la condicció perenne de doctorand, com consta al seu perfil de LinkedIn, així com a la fitxa de la web del Congrés i la web de Ciutadans. L'última confirmació obtinguda per aquest diari de fonts oficials rebat de forma clara i concisa la descripció que Roldán manté a LinkedIn: el diputat es presenta amb l'estatus de doctorand (específicament com a "PhD candidate") però la London School of Economics el situa en un estadi inferior ("MPhil candidate").

Roldán, doncs, va inflar el currículum sobre el seu doctorat d'Economia Política a Londres i va tornar a ser imprecís quan va difondre un aclariment a Facebook en la qual assegurava que la informació de NacióDigital sobre la seva situació acadèmica era "falsa". Què deia el dirigent de Ciutadans en la nota que rebatia la investigació d'aquest diari? Assegurava que va passar de l'estatus de "MPhil candidate" a "PhD candidate" el 2013, després del primer any d'estudis a la institució britànica i un cop superat un examen amb avaluadors externs. Entre aquests avaluadors hi havia Luis Garicano, gurú econòmic d'Albert Rivera. "Des que vaig passar el major upgrade [examen amb avaluadors externs], a tot arreu apareixo com a PhD candidate o doctorand perquè és el que soc", deia Roldán a Facebook. Tanmateix, la London School of Economics no diu precisament això. De fet, la descripció de l'estatus acadèmic és una altra: "Mphile candidate", a l'espera de revisions als últims treballs presentats.
 

Toni Roldán, portaveu econòmic de Ciutadans, al Congrés dels Diputats Foto: Flickr Ciutadans


En el seu aclariment, la informació de Roldán també presenta diferències amb el que s'observa des de la London School of Economics. El diputat de Ciutadans exposa que "fins que no hagi acabat el procés de revisions [del "paper" que li permetria graduar-se amb el títol de "Master oh Philosophy", rang inferior a doctor] continua en el programa de doctorat". Fonts de la institució britànica, en canvi, han constatat fins a dues ocasions -per escrit- que Roldán "ja no forma part del programa de doctorat". NacióDigital no ha posat en dubte els estudis previs al títol de doctor cursats pel dirigent de Ciutadans a Londres, però sí que ha especificat que s'atribueix una categoria de doctorand que el centre no reconeix. Roldán, però, ha definit la informació d'aquest diari com a simplement "falsa".

El dirigent de Ciutadans diu que apareixia a tots els currículums com a doctorand perquè ostenta aquesta categoria acadèmica, però la institució britànica el situa en un rang inferor

Roldán, que va ser el número dos per Barcelona a les llistes de Ciutadans en les eleccions espanyoles del 2015 i 2016, és relator del discurs del partit en matèria econòmica i un dels pilars de Rivera al Congrés. Forma part de l'executiva de Ciutadans, de la direcció del grup parlamentari a Madrid, exerceix de portaveu d'economia a la cambra baixa i és autor, juntament amb Garicano, del llibre Recuperar el futuro: doce propuestas que cambiarán España, publicat el 2015, quan ja s'havia incorporat a Ciutadans. Tal com es pot comprovar al seu compte de Twitter ha estat molt crític amb el suposat plagi de la tesi de Pedro Sánchez.
Arxivat a