La CUP impulsa una comissió d'investigació sobre l'1-O

Els anticapitalistes demanen que es porti a votació del ple del Parlament la suspensió dels diputats processats

18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:34h
La diputada de la CUP Maria Sirvent, en roda de premsa al Parlament
La diputada de la CUP Maria Sirvent, en roda de premsa al Parlament | @cupnacional
La CUP proposarà la creació d'una comissió d'investigació al Parlament sobre els fets de l'1-O. Els anticapitalistes volen que, un any després del referèndum marcat per les càrregues policials, la cambra catalana investigui la repressió que va patir la ciutadania, però també quina va ser l'actuació del Govern, com es va exercir el dret a l'autodeterminació i amb quines garanties democràtiques.

Així ho ha explicat la diputada de la CUP Maria Sirvent, que en ple desacord entre Junts per Catalunya i ERC sobre la suspensió dels diputats processats ha demanat que sigui el ple qui decideixi si s'ha d'acceptar o no la resolució del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Els anticapitalistes consideren que no s'ha d'acatar una resolució que "comporta liquidar els drets dels diputats" i que "modifica l'aritmètica parlamentària i el resultat d'unes eleccions".

"Tenim un Parlament on l'acció política està intervinguda i buit de sobirania", ha denunciat Sirvent, que ha urgit tant a Junts per Catalunya com a ERC a portar ja a votació del ple una resolució que consideren que "no té cap mena de sentit". "Som contraris a l’acceptació de les suspensions. No es pot fer culpable algú quan ni tan sols hi ha hagut sentència", ha assegurat la diputada. De fet, la CUP ha explicat que s'han reunit amb Junts per Catalunya per parlar sobre aquesta qüestió. El grup que encapçala Puigdemont es resisteix a l'aplicació de la suspensió.

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha assegurat que el seu grup donarà suport a la creació de la comissió d'investigació sobre l'1-O. "Que aquells que van ser tan valents de venir-nos a apallissar siguin valents i donin la cara. Si han de venir a demanar perdó, no estaria gens malament", ha assegurat.