Meritxell Borràs i el retorn dels dietaris de presó

L'exconsellera de Governació presenta "34 dies de tardor i 1 de primavera", els apunts que va escriure en el mes que va passar a una cel·la d'Alcalá-Meco al costat de Dolors Bassa

El president Torra i Meritxell Borràs en la presentació dels dietaris de presó de l'exconsellera.
El president Torra i Meritxell Borràs en la presentació dels dietaris de presó de l'exconsellera. | @govern
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:37h
Un dels signes dels temps polítics que vivim és el retorn dels escrits de presó, un gènere literari que sol anar aparellat a moments obscurs i autoritaris. La setmana vinent es presentaran els Escrits de presó de l'exconseller Joaquim Forn. Aquesta tarda, l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs ha presentat 34 dies de tardor i 1 de primavera (Símbol editors), un recull dels dietaris que va escriure el temps que va estar engarjolada a la presó d'Alcalá-Meco, entre el 3 de novembre i el 4 de desembre del 2017 junt amb la resta de membres del Govern. L'acte l'ha conduït Antoni Bassas i Borràs ha estat acompanyada de Montserrat Bassa, la germana de la Dolors Bassa, amb qui va compartir cel·la en aquelles setmanes de presó.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit l'inici de l'acte, que ha estat ple de moments emotius, i ha intervingut breument per dir que "cal ser capaços de recordar-ho tot", definir la situació dels dirigents empresonats com a "injusta i indecent" i subratllar el component de "victòria" de l'1-O: "És en l'esperit de l'1 d'octubre que guanyarem", ha assegurat.

Borràs, a Puigdemont: "Tu tens tots els números, jo no"

Meritxell Borràs va decidir escriure uns dietaris des de la primera hora. Volia deixar-ho com a testimoni. Va ser després que tot hagués passat que va acceptar la proposta editorial de publicar-los. Els dietaris de Borràs expressen les hores viscudes des del moment en què el president Puigdemont va convocar els seus consellers a Brussel·les. Aquesta tarda, l'exconsellera ha explicat els dubtes que la van assaltar. Tornar a Catalunya? Romandre a Bèlgica? Jaume Alonso-Cuevillas li va exposar totes les opcions possibles, però va ser ella la que va decidir tornar. S'aferrava a la idea que potser s'imposarien els criteris més "moderats" a l'Estat. Per això li va dir a Puigdemont: "Tu tens tots els números, jo no".

De "poca-solta" a companya de cel·la

Un dels punts forts del llibre és la relació amb la seva companya de presó, Dolors Bassa. Una dirigent amb qui no mantenia un tracte molt fluïd abans de compartir cel·la. Borràs -aleshores consellera de CDC- ha relatat que el dia de la presa de possessió del Govern Puigdemont, quan va veure Dolors Bassa -consellera d'ERC- lluint unes tissores vermelles a la solapa com a protesta contra les retallades, va pensar: "Quina poca-solta!". Estava lluny d'imaginar que ben aviat compartirien un dels espais més íntims que poden cohabitar dues persones, una presó.

De la convivència forçada entre reixes ha sorgit una amistat profunda, la Meritxell en llibertat provisional, però amb l'espasa de Dàmocles del judici imminent. La Dolors, encara empresonada. Alcalá-Meco les va unir en una de les pitjors situacions. Aquella "poca-solta" va esdevenir la companya imprescindible. "Sort que no estic sola", es va dir l'exconsellera. Aquesta tarda, Montserrat Bassa ha llegit un breu missatge per a l'acte de presentació, en què Bassa qualifica Meritxell Borràs de "salvavides" i li envia "una gran abraçada lila i groga" i considera la seva convivència el millor d'aquella experiència.  

L'amistat entre Meritxell Borràs i Dolors Bassa, dues polítiques que en unes circumstàncies normals possiblement mai haguessin trobat espais de confluència, també diu molt de l'època excepcional que travessa aquest país. La repressió de l'Estat contra el sobiranisme ha aconseguit aplegar persones i sensibilitats allunyades. Suposant que ho siguin tant. Borràs ha explicat aquesta tarda que després de conviure amb Bassa, totes dues van arribar a la conclusió que no pensaven tan diferent.
Arxivat a