Jéssica Albiach relleva Domènech al Parlament

La diputada assumeix la presidència del grup parlamentari amb el compromís de "mantenir" la línia política i a Elisenda Alamany com a portaveu

La nova presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach
La nova presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach | Sara González
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:10h
La diputada i dirigent de Podem Jéssica Albiach assumeix ja oficialment el timó de la presidència de Catalunya en Comú Podem al Parlament en substitució de Xavier Domènech, que va dimitir dels seus càrrecs fa dues setmanes. Així ho han acordat els membres del grup parlamentari en una reunió que s'havia de celebrar el passat divendres però que finalment es va ajornar fins aquest dimarts. L'acord del grup inclou la continuïtat d'Elisenda Alamany com a portaveu parlamentària i que la diputada Marta Ribas assumeixi el paper de portaveu adjunta.

Va ser l'alcaldessa Ada Colau, que ha assumit les regnes del partit, qui va proposar Albiach per rellevar Domènech al Parlament a la reunió de la direcció. A dins del grup hi ha consens perquè la dirigent de Podem i membre de la direcció de Catalunya en Comú pot ser la figura de consens a nivell parlamentari en un moment de turbulències internes que ja es van fer evidents en la reunió de la direcció d'aquest dilluns, quan Colau va constatar que la seva proposta de cúpula generava contestació interna.

"Seguirem defensant el referèndum vinculant acordat, la llibertat dels presos, la radicalitat democràtica i el blindatge de les polítiques socials", ha assegurat Albiach, que ha defensat que el llegat de Domènech és "imprescindible" i que, per tant, el grup "mantindrà" la línia política impulsada fins ara. En els darrers dies, diferents dirigents han manifestat el seu temor a un viratge polític. Albiach no només s'ha compromès a mantenir la línia política sinó que també ha afirmat que "no està sobre la taula" rellevar el coordinador del grup al Parlament, Marc Grau, ni a fer canvis en el grup parlamentari més enllà de la incorporació de Lucas Ferro com a diputat.

Una reunió que s'havia de celebrar el divendres passat

El divendres s'havia de celebrar la reunió del grup per ratificar Jéssica Albiach com a presidenta parlamentària, però alguns dirigents van demanar que abans es debatés si es produirà o no una revisió dels equips i de la línia política al Parlament. Els dirigents que aposten per un creixement de l'espai dins de l'esquerra sobiranista temen que es vulgui fer un canvi de rumb en la línia política que Xavier Domènech i la portaveu, Elisenda Alamany, han impulsat fins ara al Parlament. Davant del desacord i les queixes d'alguns diputats que es negaven a anar a una "reunió de fets consumats", els problemes d'agenda dels dirigents i que Lucas Ferro estava a l'espera de rebre la credencial de diputat, la trobada es va ajornar fins aquest dimarts.

"Em reitero a dir que vull seguir al capdavant del grup sempre que hi hagi un respecte per la línia sobiranista i que Catalunya en Comú mantingui el projecte i els valors que ens ha deixat Xavi Domènech", va assegurar Alamany en declaracions a NacióDigital aquest dilluns. El diputat i líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, també va defensar al consell nacional que el partit va celebrar dissabte una "entesa" amb les forces sobiranistes d'esquerres.