L'Ajuntament de Barcelona també contracta informes «a dit»

9.092 expedients adjudicats pel "procediment menor", un 89% de tots els adjudicats pel consistori barceloní el 2009, demostren que els informes també és una pràctica habitual a l'administració local. Fins i tot, informes que es paguen abans que siguin contractats.

per S.C/Q.S , 5 de juliol de 2010 a les 01:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Hereu i la seva regidoria de presidència també contracten informes de "dubtosa utilitat". Foto: Arxiu ND

La polèmica dels informes de "dubtosa utilitat" contractats pel govern tripartit de la Generalitat, que ara estan investigats per la fiscalia, podria tenir ramificacions a l'Ajuntament de Barcelona. Així s'interpretaria l'estadística de les contractacions per part del consistori barceloní l'any 2009. Segons ha pogut saber Nació Digital , durant l'exercici 2009, la casa gran va adjudicar pel "procediment menor" - adjudicacions que només requereixen factura i l'aprovació de la despesa-  9.902 expedients, això és el 88,8% d'un total  de 10.231 expedients aprovats i contractats. Els anomenats "procediments menors" és un eufemisme que descriu les adjudicacions directes. Una tipologia d'adjudicacions estipulades a l'article 122, 3er de la Llei 30/2007 de 30 de gener de Contractes del Sector Públic.


Aquests contractes només es poden utilitzar quan no superin els 50.000 euros si l'objecte dels mateixos són obres, o bé dels 18.000 si tenen altres objectes. És un tipus de contractació pensat per l'agilització dels tràmits administratius i tindrien un caràcter, que el legislador explica molt bé en l'exposició de motius,d'excepcional. A més en el cas de l'ajuntament de Barcelona coexisteix amb un altre requisit, una instrucció interna que recomana demanar tres pressupostos per cada adjudicació. Una condició que rarament es va complir en les tramitacions de l'any 2009.
Desperta una certa sospita, les motivacions argüides en els expedients contractats per aquest format "extraordinari" de relació mercantil amb l'administració local.

Una anàlisi acurada dels expedients destil·len causes com "és el més idoni per fer-ho", "perquè aquesta empresa ja ha realitzat encàrrecs per l'Ajuntament que han tingut un resultat satisfactori" o bé un que es repeteix no sense sorpresa "Es contracta per considerar que aquesta empresa té la capacitat tècnica i humana idònia i uns coneixements adequats en la matèria". És a dir, requisits indispensables de qualsevol contractació en el tràfic mercantil i no pas, arguments de rigor per usar un tipus de contractació excepcional com és el "procediment menor".

Abans la factura que aprovar l'expedientUn dels expedients contractats per aquest sistema és un exemple del poc control administratiu d'aquest sistema d'adjudicació. És un informe sobre el Diari de Barcelona i Barcelona Televisió adjudicat al periodista Jordi Garcia Soler, pel que l'Ajuntament va pagar 13.920 euros. La proposta d'expedient va ser incoada el 16/1/2009 per la regidoria de presidència. L'expedient es va aprovar el 21/1/2009, i el 28/1/2009 s'autoritza la despesa. La factura de Jordi Soler està datada i registrada el 15 de gener de 2009. Són faves comptades, es presenta la factura abans no que li sigui encomanat l'encàrrec sinó fins i tot abans que s'inicii l'expedient.

18.000 euros per recomanar un "butlletí"Un altre cas que fa mal als ulls, és un informe encomanat al mateix periodista per valor de 18.000 euros, el màxim legal permès en aquestes contractacions per "procediment menor" titulat "Estudi i anàlisi de les activitats a dur a terme per a la promoció de la ciutat de Barcelona a Madrid" datat, a desembre de 2008. Un informe de 17 planes amb portada inclosa que recull idees genèriques més properes a l'obvietat que no pas a conclusions imaginatives. "Trobades amb periodistes de la capital de l'Estat", "Trobades informals de l'alcalde amb periodistes catalans a Madrid" o "Tramesa setmanal d'un butlletí específic de l'Ajuntament de Barcelona a aquestes periodistes i editors". Un informe que podria encabir-se en la definició de "dubtosa utilitat" com els del govern tripartit que està investigant la fiscalia per denúncia de CiU.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació