Pisarello retreu a Mejías que no dimiteixi per haver inflat el currículum

El primer tinent d'alcalde de Barcelona recorda que el Codi Ètic de Cs obliga a deixar el càrrec en aquests casos i reclama a la dirigent del partit que "com a mínim" es disculpi

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello | Jordi Bes
Redacció
18 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:25h
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha reclamat aquest dimarts a la líder de Cs a l'Ajuntament de la capital catalana, Carina Mejías, que "com a mínim" es disculpi davant la ciutadania i la universitat per haver inflat el currículum si bé, segons el Codi Ètic del partit, hauria de dimitir. "Demanaria que la senyora Carina Mejías demani disculpes i no respondre simplement que es tracta d'un error", ha reclamat Pisarello. Tot i això, ha subratllat que el Codi Ètic de Ciutadans estableix que casos com el de la dirigent de la formació haurien de ser "causa de dimissió", però quan es produeixen "en cadena" el partit diu que és un error, ha insistit.

Així, ha retret a Ciutadans que, per a la formació, els codis ètics "són una mentida, no serveixen per a res". Per a Pisarello, "la notícia contribueix enormement al desprestigi de la política de cara a la ciutadania" i el partit actua de forma "enormement hipòcrita" quan es tracta d'aplicar el Codi Ètic, ha criticat. En la seva opinió, d'aquesta manera els codis ètics com el de Ciutadans són de "cartó pedra", i ha reiterat la seva crítica davant el fet que els polítics d'aquesta formació exigeixen honestedat a la resta, però quan s'ho han d'exigir a ells mateixos "no ho compleixen", i ha citat també el cas del líder de Cs, Albert Rivera.

Bosch facilita l'accés a la seva tesi doctoral

Mejías s'ha escudat amb un comunicat en què el currículum inflat ha estat un error d'una persona del seu equip que ja no treballa a l'Ajuntament però no se l'ha vist aquest dimarts pels passadissos de l'Ajuntament, i tampoc ha participat en el minut de silenci per la mort d'una dona a Sants-Montjuïc a mans del seu home, que després es va suïcidar. A més de Pisarello, el currículum inflat de Mejías també ha suscitat reaccions des de l'oposició. El líder d'ERC al consistori, Alfred Bosch, ha respost penjant l'enllaç amb la seva tesi doctoral al seu perfil al Linkedin, la xarxa social especialitzada en la recerca de feina, han informat els republicans en un comunicat.

La tesi de Bosch, titulada L'Au Fènix Sud-africana. L'ANC i moviments d'oposició a l'Àfrica del Sud, tracta sobre la figura de Nelson Mandela. Ja es podia consultar al web de la Fundació Bofill, però així ha volgut facilitar-ne l'accés "quan s'està posant en dubte la universitat pública i quan molts polítics llueixen al currículum títols que són incapaços d'acreditar Bosch ha volgut facilitar la feina", ha afegit ERC.

Des del PSC, Daniel Mòdol s'ha limitat a indicar que ha de ser la mateixa Mejías qui ha de donar explicacions "d'acord amb el Codi Ètic del seu partit". Per la seva banda, Eulàlia Reguant (CUP) considera que, casos com el la dirigent de Cs i el debat sobre la "titolitis", fa aflorar "la mercantilització del sistema universitari", de manera que aquells que tenen més oportunitats per pagar obtinguin títols, i creu que "no deixa de ser la punta de l'iceberg" de la liberalització del sistema educatiu des del procés de Bolonya. No obstant això, ha evitat replicar si Mejías hauria de dimitir.

El cas de Mejías ha contribuït a engreixar l'escàndol dels màsters, que també ha implicat altres dirigents de Ciutadans. Va ser el cas del seu líder, Albert Rivera, que va perdre un doctorat i dos màsters en el seu currículum, així com el del portaveu econòmic del partit al Congrés dels Diputats, Toni Roldán, que també va quedar desacreditat per l'European Institute de la London School of Economics, que va negar la seva condició de doctorand -tal com va publicar en exclusiva NacióDigital-.

La biografia de Mejías incloïa un màster en Dret Concursal realitzat a la Universitat de Vic (UVic) i un postgrau en Dret de Fundacions de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En el cas del primer, però, es tracta d'un curs d'extensió universitària sobre administració concursal de cinc crèdits que la líder de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona va cursar el 2012, mentre que el màster consta de 60 crèdits. El suposat postgrau cursat a la UIC, per altra banda, és, en realitat, un seminari que va cursar el 2009. 
Arxivat a