L'Audiència Nacional s'oposa a entregar Falciani a Suïssa

L'alt tribunal els fets ja van ser valorats en una primera sol·licitud d'extradició i perquè el codi penal espanyol no inclou cap tipus penal similar

Hervé Falciani.
Hervé Falciani. | Adrià Costa
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:35h
L'Audiència Nacional ha tornat a rebutjar -per segona vegada- l'extradició de l'informàtic Hervé Falciani a Suïssa perquè, segons apunta l'alt tribunal, els fets ja van ser valorats en una primera sol·licitud d'extradició i perquè el codi penal espanyol no inclou cap tipus penal similar al delicte d'espionatge financer agreujat, pel qual la justícia helvètica havia condemnat Falciani a una pena de cinc anys. 

En l'auto, els magistrats de la secció segona de la sala penal argumenten que en la segona petició d'extradició concorre el qualificatiu de "cosa jutjada" perquè els fets ja van ser posats davant del Tribunal Penal Federal suís el 27 de novembre del 2015 i valorats per la mateixa sala de l'Audiència Nacional. Llavors, però, aquest tribunal ja va rebutjar l'entrega de l'informàtic al considerar que s'incomplia amb el requisit de la doble incriminació.

La policia espanyola va detenir Falciani a principis d'abril a Madrid, atenent una ordre internacional de detenció i extradició que, segons la policia, estava dictada des del 19 de març per les autoritats suïsses per al compliment d'una sentència en ferm de cinc anys de presó. La justícia suïssa el va condemnat per revelació de secret bancari. Tanmateix, la policia va reconèixer després que l'ordre internacional era de pràcticament un any abans, de maig de 2017. 

Falciani ja havia estat detingut a Espanya el 2013, quan el cas de la "llista Falciani" s'estava investigant a Suïssa. Llavors es va denegar l'extradició. Amb una sentència ferma a Suïssa, s'havia reactivat l'ordre de detenció internacional. Tant Suïssa com el propi Falciani van negar que pogués considerar-se que la seva detenció en aquell moment fos per convertir-se en "moneda de canvi" per l'entrega a Espanya de Marta Rovira o Anna Gabriel.