Aznar es distancia del cas Gürtel i defensa el PP: «Mai ha estat un partit corrupte»

L'expresident del govern espanyol es nega a demanar perdó, sosté que no existeix una caixa B dins la formació conservadora i recalca que "no coneixia" Francisco Correa

José María Aznar arriba al Congrés envoltat de la cúpula del PP
José María Aznar arriba al Congrés envoltat de la cúpula del PP | Europa Press
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:12h
José María Aznar ha tornat al Congrés dels Diputats, i ho ha fet amb el seu estil particular: s'ha espolsat qualsevol responsabilitat sobre el finançament irregular del PP, motiu pel qual ha hagut de comparèixer en la comissió parlamentària que investiga la qüestió. "No tinc per què demanar perdó", ha apuntat Aznar, que ha apuntat que "mai" ha estat cridat a declarar com a imputat o com a testimoni en el judici del cas Gürtel, que prova la corrupció al PP. El dirigent conservador, a banda, s'ha situat "allunyat" de la gestió econòmica del partit, i ha negat l'existència de la caixa B exemplificada en els papers de Bárcenas, els quals ha devaluat. 

"Ni coneixia al senyor Correa ni el vaig contractar", ha insistit, en referència al cervell de la trama. També ha contraatacat el PSOE pel cas dels ERO andalusos i pels deutes condonats per la banca. "Deu ser que negocien bé, o que són molt afortunats", ha dit, amb u deix irònic que ha planat durant tota la compareixença. "El PP mai ha estat un partit corrupte", ha assenyalat Aznar, que ha recordat que el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer la mateixa apreciació quatre vegades durant la moció de censura.

L'expresident espanyol, en tot moment, ha demostrat estar ben connectat a l'actualitat. Li ha retret al PSOE que parli de "projectils d'alta precisió" en lloc de "bombes" per referir-se a les armes venudes a l'Aràbia Saudita, i s'ha volgut presentar com a "voluntàriament allunyat" de la política des de fa 15 anys. També ha aprofitat per carregar contra el socialisme -en general- i el partit de Sánchez -en particular- per l'ús que fa "dels diners aliens".

La caixa B del PP

Rafael Simancas, diputat del PSOE li ha recordat que Correa va ser convidat al casament de la seva filla celebrada a El Escorial, i ha fet un repàs de tots els condemnats del PP per corrupció arran de la sentència del Tribunal Suprem contra la Gürtel. "Hi havia una estructura financera comptable paral·lela, i opaca al fisc. Ho va permetre vostè? Va posar en marxa una caixa B en contra de l'ètica pública?", li ha preguntat el diputat del PSOE. "Sembla que no s'ha adonat de què vol dir ser responsable a títol lucratiu d'un delicte", s'ha defensat Aznar.

"En tota la sentència només se'm cita una vegada, i per alguna cosa d'alfombres o moquetes en mítings", ha destacat, al mateix temps que reiterava que hi ha més de 300 càrrecs socialistes investigats arreu d'Espanya. L'exlíder del PP no ha respost sobre si havia posat en marxa la caixa B del PP i, en canvi, ha mostrat una "profunda preocupació" per la situació personal d'Eduardo Zaplana, que està empresonat i, al mateix temps, malalt. Simancas li ha repreguntat sobre els papers de Bárcenas, i el compareixent li ha dit que ha de respondre ell.
Aznar ha considerat que no existeix cap caixa B del PP, i que no s'ha comès cap delicte.

Retrets del PSOE

"Hem d'investigar i determinar la concurrència de responsabilitats polítiques pel finançament irregular del PP, i vostè el va presidir entre el 1990 i el 2004, anys en els quals es van produir algunes de les corruptel·les més grans", ha assenyalat Simancas, que ha volgut recordar que altres dirigents populars, com ara María Dolores de Cospedal, que han indicat que els fets investigats "són coses del passat". "L'assenyalen a vostè", ha apuntat el diputat del PSOE, que ha reiterat el "patiment" de la ciutadania amb la corrupció.

"He actuat de manera determinant cada vegada que he hagut d'afrontar un cas de corrupció", ha destacat Aznar, que ha trobat "exagerat" que el PP sigui un partit corrupte. Li ha dit a Simancas que el PSOE és l'únic partit condemnat, a parer seu, per finançament il·legal. Segons ell, la sentència del cas Gürtel està recorreguda al Tribunal Suprem, i no n'ha volgut parlar perquè el procediment encara dura. "Mai he estat imputat ni cridat a declarar com a testimoni. M'allunyen de la gestió econòmica del PP", ha indicat. "No tinc per què demanar perdó, ni perquè vostè m'ho demani", ha apuntat Aznar.

Tens cara a cara amb Rufián

Després de Simancas ha estat el torn de Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, amb qui l'expresident espanyol ha mantingut un tens cara a cara. Aznar ha apuntat que els republicans són un partit "colpista" després que Rufián li hagi retret les "mentides" sobre la guerra de l'Iraq del 2003, en la qual -segons l'expresident del PP- Espanya no hi va enviar soldats. "El seu amic Pedro J. Ramírez deia que sí", ha apuntat el dirigent d'ERC. "Vostè no té vergonya", ha apuntat Rufián, que ha recordat l'existència de presos polítics.

"Vostè és el representant d'un partit colpista, que vol acabar amb el sistema de llibertats a Espanya, i que té els seus representants a la presó, acusats de rebel·lió, sedició, per enfrontament a l'autoritat i violència", ha assenyalat Aznar. "He d'aguantar que em digui colpista, aquest senyor?", ha preguntat Rufián, vestit amb una samarreta de José Couso, el càmera de televisió mort durant la guerra de l'Iraq del 2003.
 
"Són un partit fundat per colpistes del 1936", ha destacat el dirigent republicà, que l'ha situat com el "Padrino" del "càrtel" format pel seu consell de ministres. "Tracti'm amb respecte", ha apuntat Rufián, que ha vist "envalentonat" Aznar. "Han trencat la societat catalana, han enfrontat els catalans. L'ordre constitucional que vostès volen destruir és el que li permet a vostè ser aquí i anar a les eleccions", ha assenyalat l'exdirigent del PP, que ha situat ERC com un dels impulsors del "cop d'Estat de 1934 contra el govern de la República".

Aznar ha recordat el cas de contraband de tabac de Jordi Ausàs, exconseller de Governació, que va ser suspès de militància. "Digui'm el nom d'un ministre cridat per la justícia per l'exercici del seu càrrec", ha assenyalat l'exdirigent del PP, que ha vist com Rufián li treia immediatament el nom de Rodrigo Rato. "Això no és així", ha respost Aznar, que ha assenyalat que és un home "estimat" dins del seu partit.

ETA i els presos polítics

Quan ha arribat el torn de Bildu, Aznar ha assenyalat que ha Espanya no hi ha presos polítics, i ha apuntat que els membres d'ETA són a la presó per "terroristes". L'expresident del govern espanyol ha assenyalat que la formació basca és hereva de Batasuna, per la il·legalització de la qual ha tret pit. "Quantes persones han hagut de marxar d'Esukadi perquè no aguantaven l'exercici de la violència? Unes 300.000", ha apuntat l'exlíder del PP, que ha considerat que la llei "hi és per aplicar-la" i que l'estat de dret existeix "per aplicar-lo".

En tot moment ha equiparat Bildu amb ETA i ha apuntat que l'esquerra abertzale cobrava sobres a través de les extorsions que cobrava l'organització armada. Aznar, de fet, s'ha situat com un garant de la democràcia, de la Constitució "i de les llibertats".