Els comuns s'encallen en la proposta de cúpula de Colau

La direcció escull Candela López (ICV) i el Ramon Arnabat com a coordinadors al costat de l'alcaldessa però no resol la confecció del nucli

Ada Colau amb Domènech i Alamany en un acte dels comuns
Ada Colau amb Domènech i Alamany en un acte dels comuns | ACN
17 de setembre del 2018
Actualitzat el 18 de setembre a les 8:05h
Catalunya en Comú ha escollit els dos coordinadors generals que, juntament amb Ada Colau, comandaran el partit en l'etapa post-Domènech. Seran l'excalcaldessa de Castelldefels Candela López (ICV) i el regidor de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat. Han estat escollits en una reunió de la direcció que fonts coneixedores del seu desenvolupament descriuen com a "tensa" i on Colau ha hagut d'encaixar dos revessos: la caiguda del diputat al Congrés Joan Mena del quartet de coordinadors que havia esbossat i el fet de constatar que la seva proposta de cúpula del partit -l'anomenat nucli- té un suport "dèbil" i "contestació interna".

Alguns dels motius pels quals Colau ha decidit no sotmetre a votació la seva proposta de cúpula davant del risc de no tenir una majora prou sòlida és que les diferents sensibilitats de la direcció -els comuns federalistes tenen sis dels 30 dirigents de la direcció i Desbordem quatre- no se sentien prou representats. De fet, els comuns portaven més de dos mesos bloquejats en la tria del nucli quan Domènech va anunciar la seva dimissió. Ara, tampoc han estat capaços de triar-ne un. Les diferències de fons sobre quina ha de ser la línia política de l'espai i la no superació de les quotes expliquen per què segueixen encallats.

Davant del bloqueig, la proposta final anirà directament al Consell Nacional

Per aquest motiu, el partit ha apostat per seguir "treballant" en una proposta durant els propers dies i la ratificació final quedarà en mans del consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos, que es reunirà dissabte vinent. Entre les peces clau de la cúpula que preveu Colau està la diputada Susanna Segovia al capdavant d'organització. També es pretén que en formi part Marc Parés, un dels independents de confiança de Xavier Domènech.

Tot i que oficialment el partit ha celebrat que Colau, López i Arnabat hagin estat triats per "unanimitat" per assumir la coordinació general, abans Mena ha acabat caient del colideratge de Catalunya en Comú perquè no comptava amb el suport d'EUiA, el seu partit d'origen, per ser-ho. En un comunicat, el partit ha destacat que la coordinació general "reflecteix la pluralitat de l'espai i conté un fort component municipalista" perquè els tres dirigents provenen del món local.

Abocats al xoc intern

Com ha explicat NacióDigital, la renúncia de Domènech, que era la persona de consens entre totes les sensibilitats dels comuns, ha abocat el partit al xoc intern de Colau i el seu entorn i la direcció d'ICV amb els independents que van fer el pas a la política de la mà de Domènech i que aposten per un espai que es desenvolupi en l'esquerra sobiranista, la línia política que fins ara ha estat impulsant el grup parlamentari que liderava Domènech amb la portaveu del partit, Elisenda Alamany.

El que busca Colau, el seu entorn i la direcció d'ICV és unificar la línia política que es fa a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés amb la del Parlament i apostar per un projecte d'esquerres eque marqui distància amb l'independentisme i es faci una aposta clarament federalista. L'escenari de les pròximes municipals i l'objectiu de conservar el govern de Barcelona plantant cara a les forces independentistes expliquen el per què d'aquesta aposta.

A més de seguir intentant acordar una cúpula, el grup parlamentari té pendent la tria de Jéssica Albiach com a presidenta en substitució de Domènech. La reunió s'havia de fer divendres passat, però es va acabar ajornant per qüestions d'agenda però també pel desacord intern. El sector sobiranista del partit tem que es pretengui canviar la línia política al Parlament. Alamany ha estat contundent en aquest sentit: "Em reitero a dir que vull seguir al capdavant del grup sempre que hi hagi un respecte per la línia sobiranista i que Catalunya en Comú mantingui el projecte i els valors que ens ha deixat Xavi Domènech".