Aznar torna... i no callarà

Difícilment l'expresident es mossegarà avui la llengua al Congrés quan els grups d'esquerres burxin pel finançament irregular del PP. Avui també són notícia Roldán i el joc net, el Seat Tarraco, la diplomàcia del nou cap del CNP, el referèndum escocès i Tony Soprano

18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 6:40h
Torna José María Aznar. Serà avui al matí, al Congrés, i en el marc de la comissió d'investigació sobre el finançament irregular del PP, que ja ha quedat provat en seu judicial. Alguns dels que l'interrogaran, com ara Pablo Iglesias, de Podem, o Gabriel Rufián, d'ERC, prometen espectacle i tensió a parts iguals. Ell difícilment es mossegarà la llengua. Mai ho ha fet i voldrà respondre a les invectives dels grups d'esquerres.

La compareixença d'Aznar arriba en ple debat sobre la necessitat de regenerar la vida política. Ciutadans, soci natural del PP, ho fa denunciant que Pedro Sánchez ha plagiat la seva tesi doctoral malgrat que la tendència dels seus dirigents a inflar els currículums els omple de plom les ales. I Sánchez va fer ahir la seva oferta, sense cost econòmic i efectista, proposant limitar al màxim els aforaments. El PP tindrà difícil dir que no a una mesura que el vell PSOE hauria considerat populista. La política espanyola pujarà de decibels.

Sobre la proposta de Pedro Sánchez podeu llegir aquesta crònica d'Oriol March i aquesta guia per saber quants aforats hi ha i qui són. També l'opinió de Pep Martí sobre com discorre el seu mandat.


Toni Roldán i el joc net. Ahir Toni Roldán, el responsable d'economia de Ciutadans al Congrés i diputat per Barcelona, va intentar sortir al pas de la informació que, en exclusiva, va publicar NacióDigital sobre com havia inflat el seu currículum. Va intentar matar el missatger (en això Cs no innova massa), va admetre que ja no estava al programa de doctorat de l'European Institute de la London School of Economics i que ja no obtindria el títol al qual aspirava, i va justificar-se afirmant que havia cursat estudis inferiors, que la informació del nostre diari ja referenciava. Jugar net en política també és ser clar i admetre els errors, siguin o no intencionats. I Roldán, com a mínim, va jugar a la confusió. Les fonts oficial de la universitat es refermaven en el fet que una de les grans promeses de Ciutadans no forma ja part del programa de doctorat. Joan Serra Carné us ho explica en aquesta informació que dona moltes respostes.

Per fi un Seat català... només de nom. A Tarragona hi ha aquest dimarts un acte important. Es presenta en societat el Seat Tarraco, el vehicle utilitari esportiu -per entendre'ns, a mig camí entre un tot terreny i un turisme- de la marca espanyola. Trenca el tabú i, per fi, hi haurà un vehicle amb un nom català, encara que sigui en la forma arcaica. Fins ara la companyia ho havia descartat sempre, malgrat que sense admetre mòbils polítics. La presentació serà, això sí, molt restringida i el cotxe de nom català està fabricat a la factoria de Wolkswagen a Wolfsburg. Els mitjans locals, com ara la nostra edició a Tarragona, no hi podran ser. Jonathan Oca ho explica en aquesta informació.


Vist i llegit

A l'independentisme li cal reflexió. Les derrotes (i el 27-O ho va ser de la mateixa manera que l'1-O va ser un triomf) ajuden a madurar i a encarar millor els propers embats, que vindran vindran. I la reflexió sobre què va passar i quines poden ser les sortides és el que aporta en aquesta entrevista Jordi Muñoz, un dels nostres articulistes. Ahir l'entrevistavaBeñat Zaldua al diari Gara


 El passadís

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va designar fa uns dies el comissari principal José Antonio Togores Guisasola com a nou cap superior de Policia de Catalunya. Substitueix Sebastián Trapote per jubilació. Togores s'incorporarà en les properes setmanes i el seu nomenament ha desfermat moltes preguntes. Actualment estava destinat com  a cap superior a Extremadura però on s'havia forjat és al capdavant de les UIP (Unitats d'Intervenció Policial), més coneguts com a antidisturbis. Fonts policials assenyalen que té una qualitat molt valorada en aquests moments a Moncloa: se'l considera un bon relacions públiques que ha sabut mantenir bon clima amb els ministres de l'Interior de PP i PSOE. Algunes veus han criticat que conegui poc Catalunya. Aquest fet, però, és contestat ràpidament pels seus valedors: molts comandaments destinats a Catalunya estan massa condicionats pels esdeveniments del darrer any. Hi ha qui apunta que alguns tenen parents a entitats espanyolistes. Una de les primeres coses que ha de fer qui vingui ara a dirigir la Policia és presentar-se als presidents de la Generalitat i del Parlament. Potser per això és millor que vingui de fora.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2014 se celebrava el referèndum d'autodeterminació a Escòcia. La convocatòria, pactada entre el govern d'Alex Salmond i el del conservador David Cameron, segueix sent un mirall per a l'independentisme català. No hi ha cap líder sobiranista que no la tingui com a referent d'una campanya exemplar i un procés sense ombres i ara ho tornen a demanar a Pedro Sánchez. L'independentisme va començar perdent a les enquestes però en el tram final va tenir opcions i això va mobilitzar els polítics de Londres, especialment els laboristes. Finalment el "no" va vèncer amb el 55% dels vots. El Brexit votat el 2016 ha activat, atès l'europeisme d'Escòcia i que formar part de la UE era un dels arguments de l'unionisme, de nou la petició d'un referèndum, que per ara Londres no vol acordar. Aquest especial informatiu del 3/24 va analitzar el perquè del resultat escocès, que segons alguns conspicus analistes havia de ser l'estocada al procés català.


 L'aniversari

El 18 de setembre de 1961, avui faria 57 anys, va néixer a Nova Jersey l'actor James Joseph Gandolfini, Jr., molt conegut pel seu paper de Tony Soprano a la sèrie de televisió Els Soprano, basada en les peripècies d'una família de mafiosos d'origen italià. El personatge que li va valer guanyar tres premis Emmy intenta fer compatible la vida familiar amb l'activitat delictiva. Gandolfini, que fins aleshores només havia fet papers més aviat menors, va arribar a cobrar un milió de dòlars per capítol. Va morir el 2013 en una habitació d'hotel a Roma després d'un pantagruèlic i hipercalòric sopar. En aquest vídeo alguns dels millors moments en la sèrie ambientada a Nova Jersey, ciutat de Gandolfini.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi