Aznar afronta al Congrés dels Diputats el passat fosc del finançament del PP

L'expresident espanyol compareix a la comissió que investiga les irregularitats dels populars i haurà de respondre les preguntes, entre d'altres, de Pablo Iglesias i Gabriel Rufián

18 de setembre del 2018
José María Aznar, en un acte de partit
José María Aznar, en un acte de partit | ACN
José María Aznar torna al Congrés dels Diputats. I ho fa per donar explicacions en la comissió parlamentària que investiga el finançament irregular del PP. L'expresident del govern espanyol, que va liderar les sigles durant tota l'etapa en la qual es va consolidar una estructura de pagaments en efectiu -acreditats per la justícia en una sentència que va acabar amb el mandat de Mariano Rajoy a la Moncloa-, haurà de respondre, entre d'altres, les preguntes de Pablo Iglesias, líder de Podem, i de Gabriel Rufián, portaveu d'ERC.

La relació del dirigent conservador amb l'actual cúpula del PP liderada per Pablo Casado és millor que en l'etapa de Rajoy, i això es traduirà amb un acompanyament per part del secretari general de la formació, Teodoro García Egea, i més membres de la direcció del partit, entre els quals la portaveu parlamentària, Dolors Montserrat. Aznar no tindrà límit de temps per explicar-se i després cada grup tindrà vint minuts en format de pregunta i resposta.

Els comptes del PP centraran les qüestions dels partits, especialment després que ja hagi quedat acreditat el finançament irregular de la formació. Aznar va liderar la formació entre el 1990 i el 2004, uns anys en els quals Luis Bárcenas va treballar des de posicions de pes en l'àrea de finances i la trama Gürtel, amb Rafael Correa al capdavant, multiplicava els contactes amb administracions governades pel PP.

Davant el tribunal que va jutjar el cas, Correa va reconèixer que en aquests anys accedia a la seu del al carrer Gènova de Madrid amb una "targeta especial" semblant a la dels membres de l'executiva del partit. Podia, per tant, sortejar els controls d'entrada i fins i tot entrar directament pel pàrquing.

Es tracta de la segona vegada que Aznar compareix en una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats. La primera va ser en l'òrgan parlamentari que va tractar els atemptats de l'11-M, els quals l'expresident espanyol va voler vincular des d'un primer moment a ETA i no pas al terrorisme gihadista.