Roldán admet que no està registrat al doctorat de Londres i es justifica amb estudis inferiors

El portaveu econòmic de Ciutadans utilitza el recorregut acadèmic previ al doctorat per defensar el seu currículum mentre les fonts oficials de l'European Institute de la London School of Economics afirmen que no figura en el programa del centre

Toni Roldán, en un acte de Ciutadans
Toni Roldán, en un acte de Ciutadans | Flickr Ciutadans
17 de setembre del 2018
Actualitzat el 18 de setembre a la 13:06h
"I can confirm that Toni Roldan is no longer on our PhD programme. He tries to do an MPhil (which is between a Masters and a PhD) and has passed with some revisions". Aquesta és la resposta de les fonts oficials de l'European Institute de la London School of Economics a la investigació de NacióDigital sobre el currículum acadèmic del portaveu econòmic de Ciutadans al Congrés dels Diputats. Aquestes mateixes fonts -amb responsabilitats en la direcció del doctorat- confirmen per escrit que un dels homes forts d'Albert Rivera "ja no forma part del programa de doctorat" i que només ha cursat estudis previs, a diferència del que Roldán assegura en el currículum visible a la web del Congrés, del partit i de la xarxa social LinkedIn.

Una segona veu acadèmica de la institució britànica a la qual ha tingut accés aquest diari també concreta que Roldán no està registrat en els estudis de doctorat d'Economia Política. Això contrasta amb la informació facilitada pel mateix dirigent de Ciutadans en un escrit al seu perfil de Facebook, on aquest dilluns es justificava amb estudis inferiors per defensar una posició de doctorand que no està avalada pel centre. Aquestes són les llacunes de la reacció de Roldán a la informació difosa per NacióDigital i del currículum que continua defensant a les xarxes.

1. Accedir al títol de "Master of Philosophy" (MPhil) no és sinònim d'estar fent el doctorat. No tots els alumnes que cursen un MPhil -en les seves sigles en anglès- acaben fent el doctorat. Un MPhil, com detallen les fonts oficials de la institució britànica citades a l'inici d'aquest article, són uns estudis entre un màster i un programa de doctorat. Roldán assegura que NacióDigital desconeix "com funciona un programa de doctorat", però totes les fonts consultades a la London School of Economics -tant la veu oficial dels estudis de doctorat, com la de professors i residents al centre (dues persones més)- detallen les diferències substancials entre un i altre estadi acadèmic. "Quan tu dius al currículum que estàs fent un PhD això vol dir que estàs fent un PhD", exposa una d'aquestes fonts per establir la diferència amb els estudis que sí que diu haver cursat el dirigent de Ciutadans. "Un MPhil és un màster que et prepara per al doctorat", afegeixen les mateixes fonts.

2. Es presenta com a doctorand de forma perenne ("PhD candidate") tot i haver interromput els estudis i no estar registrat al programa. Roldán exposa en la seva resposta a la informació de NacióDigital que el "paper" -article acadèmic, en anglès- que li va servir per accedir a l'estatus de doctorand (en el seu perfil de LinkedIn es presenta com a "PhD candidate") està accessible des del 2013. El dirigent de Ciutadans defensa que aquest recorregut acadèmic ja li permet presentar-se com a alumne de doctorat, però el cert és que un doctorand no es pot considerar com a tal si no està registrat en el programa, un registre que s'ha de renovar curs a curs. I Roldán no ho està, tal com han expressat clarament fonts oficials del centre britànic. En aquest punt, el cas de del portaveu econòmic de Ciutadans al Congrés mostra paral·lelismes amb el currículum d'Albert Rivera, rebatut també per la UAB. En el directori d'alumnes de la web de l'European Insitute de la London School of Academics es detalla que Roldán va interrompre els estudis el curs 2013-14, abans de la seva incorporació a Ciutadans.  

 

Els currículums d'Antonio Roldán a Linkedin, la web de Ciutadans i la web del Congrés


3. Manté el currículum tot i admetre que "ha iniciat el procés de sortida del programa" de doctorat. Roldán sosté que la seva categoria acadèmica és doctorand i aquest dilluns ha rebut el suport de Ciutadans, que rebutja investigar el cas i considera que ja ha aportat les explicacions suficients amb un escrit al perfil de Facebook. Tanmateix, en aquest mateix escrit a la xarxa, el diputat afirma que la vida política és "incompatible amb acabar un PhD en una institució seriosa". Admet, tot seguit, que com que ja havia superat el temps màxim amb els estudis interromputs, aquest estiu ha presentat la investigació feta fins al moment per "iniciar el procés de sortida del programa" de doctorat. La informació de NacióDigital -avalada per les fonts oficials del centre al principi de l'article- ja apuntava que Roldán estava cursant un MPhil i que havia aprovat "algunes revisions". El mateix dirigent de Ciutadans afirma que ni tan sols ha acabat aquesta etapa acadèmica, perquè està pendent de "revisions menors" en els "papers", que espera acabar no més tard del febrer del 2019. El mateix Roldán, doncs, confirma que es troba en un estadi acadèmic previ al programa de doctorat, que ni tan sols l'ha completat i que no continua al programa de doctorat de Londres perquè és incompatible amb les seves responsabilitats polítiques a Madrid.

4. Esgrimeix el suport d'un professor proper mentre una segona veu acadèmica del centre sosté que no consta en el programa. Roldán va esperar fins a la matinada de diumenge a dilluns per titllar de "falsa" la informació de NacióDigital i oferir la seva versió a Facebook. Va sostenir els seus arguments amb el suport explicitat a Twitter pel professor Jonathan Hopkin, una persona propera al diputat de Ciutadans i defensor a les xarxes de les tesis polítiques del partit. Citant Hopkin al seu escrit de Facebook, va explicitar que el professor va ser un dels seus examinadors dels treballs vinculats al MPhil. En cap cas es refereix al programa de doctorat (PhD), com queda detallat en les informacions de NacióDigital. De fet, aquest diari ha sostingut a partir de fonts oficials de la institució britànica la diferència entre el programa de doctorat i els estudis previs. Ara bé, una segona veu acadèmica de l'European Institute de la London School of Economics -en concret, de l'equip de professorat- a la qual ha tingut accés aquest diari també concreta que Roldán no està registrat en els estudis de doctorat d'Economia Política. Això evita que es pugui presentar, doncs, com a doctorand.
Arxivat a