L'absència de Domènech aboca els comuns al xoc intern

Els sobiranistes alerten que Colau i el seu entorn, de la mà d'ICV, estan posant "en risc la diversitat del partit en pro del control"

Xavier Domènech i Ada Colau, en un míting de Catalunya en Comú Podem
Xavier Domènech i Ada Colau, en un míting de Catalunya en Comú Podem | Dani Gago / Catalunya en Comú
17 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:59h
Xavier Domènech no només ha estat l'arquitecte dels comuns, sinó l'argamassa. El para-xocs d'una confluència, Catalunya en Comú, que en un any i mig d'existència no ha estat capaç de superar la lògica de quotes i la pugna entre els partits que en formen part. Ara, l'absència de Domènech aboca la formació al xoc intern. Sobretot perquè Ada Colau -que ha agafat les regnes del partit- i el seu entorn tenen com a objectiu tenir el control de la política que Xavier Domènech i Elisenda Alamany han defensat fins ara al partit i al Parlament i que pivota en un desenvolupament de l'espai dins de l'esquerra sobiranista. 

L'estratègia de Colau es deriva de l'acord entre una part de la direcció de Barcelona en Comú amb la d'ICV que ja es va imposar en les darreres primàries. Es pretén unificar la línia política que es fa a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés amb la del Parlament perquè es marqui distància amb l'independentisme i es faci una aposta clarament federalista. L'escenari de les pròximes municipals i l'objectiu de conservar el govern de Barcelona plantant cara a les forces independentistes expliquen el per què d'aquesta aposta. L'actuació inclou la voluntat d'aprofitar la marxa de Domènech per fer canvis dins del grup parlamentari -motiu pel qual es va haver d'ajornar la reunió prevista el passat divendres- i la confecció d'una direcció "coral" amb fins a quatre coordinadors generals, una fórmula que hi ha qui assegura que respon a una lògica de quotes.

El partit arriba a la reunió de la direcció amb la proposta perquè, a més d'Ada Colau, Candela López, Joan Mena i Ramon Arnabat siguin coordinadors generals

Segons ha pogut saber NacióDigital, la proposta amb la qual es reuniran aquesta tarda -i que pot patir modificacions en funció de com avanci la pugna interna- és que, a més de Colau, assumeixin el càrrec de coordinadors generals Candela López (ICV), Joan Mena (EUiA) i Ramon Arnabat (Vilafranca en Comú). Caldrà veure quin paper acaba tenint finalment Marc Parés, un dels independents de confiança de Domènech.

Què es pretén fer al grup parlamentari?

Quan Domènech va anunciar la seva dimissió, Colau va assegurar públicament que Elisenda Alamany seguiria sent la portaveu del partit al Parlament. El divendres s'havia de celebrar una reunió del grup per ratificar Jéssica Albiach com a presidenta parlamentària, però hi ha alguns dirigents que volen que es debati abans si es produirà o no una revisió dels equips i de la línia política al Parlament. Davant del desacord i les queixes d'alguns diputats que es negaven a anar a una "reunió de fets consumats", la trobada es va ajornar fins aquesta setmana. La versió oficial del partit, però, és que es va aplaçar per "problemes d'agenda" dels dirigents. Un altres dels arguments per ajornar-la és que el nou diputat que entra arran de la dimissió de Domènech, Lucas Ferro, encara no tenia divendres la credencial de diputat.

"Em reitero a dir que vull seguir al capdavant del grup sempre que hi hagi un respecte per la línia sobiranista i que Catalunya en Comú mantingui el projecte i els valors que ens ha deixat Xavi Domènech", assegura Alamany. El diputat i líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha posat en evidència que la pugna de fons és sobre la línia política del partit. Al consell nacional que el partit va celebrar dissabte va defensar una "entesa" amb les forces sobiranistes d'esquerres.

"No permetrem que ens facin fora. Lluitarem per allò en què creiem des de fora o des de dins", assegura un dirigent del sector sobiranista

Fonts presents al consell expliquen que Nuet va verbalitzar vuit punts que en aquests moments està negociant amb Colau, entre els quals s'inclou el de donar continuïtat a la línia de treball feta fins ara al Parlament, participar en les tasques de direcció de Catalunya en Comú, tancar un acord de cara a les municipals i les europees, que les persones d'EUiA amb responsabilitat a la direcció estiguin acordades amb el partit i recuperar la confiança "malmesa" per la dimissió de Domènech. A això se suma l'editorial de la revista Comunistes, que considera que la confluència "ha embarrancat" tant en l'eix nacional -perquè consideren que en el camp sobiranista no hi ha "una proposta nacional clara"- com en l'eix ideològic, perquè s'estan imposant "els vells codis i paràmetres de l'esquerra tradicional".

Fins a tres dirigents més consultats asseguren que hi ha un alt risc "d'acabar amb el llegat" de Domènech en comptes de "recuperar les confiances malmeses". "L'espai es fa més petit i és preocupant. Hi ha riscos que es vulgui acabar amb la diversitat de l’espai en pro del control", afirma un altre dirigent. I encara un altre afegeix: "No permetrem que ens facin fora. Lluitarem per allò en què creiem des de fora o des de dins".

Aquestes afirmacions evidencien fins a quin punt les relacions i confiances entre dirigents estan deteriorades malgrat que oficialment es parlar de "cuidar-se" i d'"unitat" de cara a les municipals.

Un quartet al capdavant de Catalunya en Comú

La direcció de Catalunya en Comú es reunirà aquesta tarda per intentar escollir els coordinadors generals i el nucli de la direcció, és a dir, el pinyol que pilotarà el dia a dia de la formació. Des de fa més de dos mesos, abans de la dimissió de Domènech, el partit estava encallat en aquesta qüestió pel desacord intern.

Colau i el seu entorn, així com ICV, busquen un lideratge coral. "Des del primer moment s'ha buscat trencar la dinàmica de que hem substituir Domènech", expliquen fonts coneixedores de la situació. El seu objectiu inicial és que estigui formada per quatre persones -Colau, Mena, López i Arnabat-, entre les quals es volia incloure Parés, el dirigent a qui Domènech va confiar la confecció del seu equip en les primàries però que finalment va ser apartat d'aquesta responsabilitat per BComú i ICV. "Necessiten visibilitzar de portes enfora que la direcció és plural", sosté un dirigent coneixedor de com s'està articulant la direcció.

"Necessiten visibilitzar de portes enfora que la direcció és plural", assegura un dirigent crític amb la proposta de nucli feta

Parés exerceix de professor a la UAB i el fet de no haver entrat com a diputat -amb la renúncia de Domènech s'incorpora Lucas Ferro i Parés era el següent- no el permet estar alliberat. A més, és un dels defensors del projecte i la línia política de Domènech i Elisenda Alamany, amb la qual cosa el paper que podria acabar assumint pot ser com a membre del nucli. La diputada Susanna Segovia, dirigent de la confiança de Colau, ja fa temps que es prepara per assumir la carpeta d'Organització. El partit també haurà de triar quins dirigents exerceixen el paper de portaveus.

En els pròxims dies es visualitzarà fins a on pot arribar la crisi interna dels comuns. El grau de bel·ligerància del sector que sosté que el partit ha de seguir creixent en l'espai de l'esquerra sobiranista determinarà l'abast d'una pugna que hi ha qui no descarta que s'acabi ajornant fins després de les municipals. Tot dependrà, en bona part, de si Colau, el seu entorn i ICV, que tenen ara més força orgànica que en l'anterior direcció, acceleren els passos perquè la seva visió de quin ha de ser el projecte s'instal·li al Parlament.


 
Arxivat a