La justícia belga rebutja l'extradició de Valtònyc

El jutjat de Gant descarta els delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces, i considera que les lletres de les cançons del raper s'emmarquen en la llibertat d'expressió

Valtònyc, aquest dilluns als jutjats de Gant acompanyat del seu advocat, Gonzalo Boye
Valtònyc, aquest dilluns als jutjats de Gant acompanyat del seu advocat, Gonzalo Boye | ACN
17 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:24h
Nou revés a la justícia espanyola: la justícia belga ha rebutjat l'extradició de Valtònyc després de la vista d'aquest matí als jutjats de Gant. El raper té una condemna a l'estat espanyol pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona per les seves cançons. El jutge belga no ha vist aquests delictes i considera que les lletres s'emmarquen en la llibertat d'expressió.  Ara, però, l'Estat espanyol encara pot apel·lar, si així ho decideix la fiscalia belga, un escenari que Gonzalo Boye veu probable. 

En declaracions als mitjans, l'advocat de Valtònyc ha valorat molt positivament la decisió de la justícia belga. "Volem donar les gràcies a la justícia belga, que ha rebutjat l'extradició per falta de doble incriminació. El jutge a deixat molt clar que les cançons són llibertat d'expressió i que cap de les lletres tenia contingut criminal", ha dit. Valtònyc també ha celebrat la notícia i ha aprofitat per denunciar la situació que d'altres rapers viuen a Espanya. "És molt trist que hàgim de marxar de casa nostra per tenir justícia", ha lamentat, i ha llançat una advertència: "Arribarem a Europa i crearem un precedent: a Espanya no hi ha llibertat ni per votar ni tampoc llibertat d'expressió".

Durant aquest procés, Valtònyc s'ha mostrat optimista i convençut que no es produiria l'extradició pels delictes més greus perquè no existeix la doble incriminació, és a dir, els delictes de què s'acusa el raper a Espanya no estan tipificats al Codi Penal belga. Ahir, Boye també llançava un missatge per a l'optimisme que vist amb perspectiva s'ha convertit en premonitori: "Hem d'esperar, però tinc molta confiança en el pronòstic del temps a Bèlgica". 

Una de les opcions que el raper contemplava les últimes setmanes és que el jutge podria, "en el pitjor dels casos", acceptar l'extradició només pel delicte d'amenaces, castigat amb sis mesos de presó. Una opció que finalment no s'ha donat, tal com preveia la seva defensa, que ha sostingut des del principi que Valtonyc no havia de ser lliurat a les autoritats perquè les lletres de les seves cançons s'emparen en la llibertat d'expressió. D'altra banda, la fiscalia belga ja va contradir les autoritats judicials espanyoles i va assegurar que només hi havia un delicte d'opinió, una categoria que no es troba en la llista dels 32 delictes pels quals l'euroordre pot executar-se de manera automàtica. 

El raper mallorquí es troba a Bèlgica des del mes de juny, quan va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó pels delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència que posteriorment seria confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem. Des de Bèlgica, Valtònyc ha aparegut en diversos actes acompanyat de Carles Puigdemont i els consellers exiliats, per denunciar la manca de llibertat d'expressió a Espanya i la politització de la justícia. Puigdemont, minuts després de saber-se la notícia, també a reaccionat a través de Twitter: "Me n'alegro per tu, Valtònyc, i per la democràcia. Europa és un espai de llibertat on els abusos de certes estats esdevenen finalment inacceptables".