El portaveu econòmic de Rivera infla el currículum amb uns estudis de doctorat que ja no fa

Toni Roldán, membre de la direcció de Ciutadans al Congrés i diputat per Barcelona, es presenta com a doctorant a l'European Institute de la London School of Economics però el centre ho nega

Toni Roldán i Juan Carlos Girauta, a l'enganxada de cartells de la campanya electoral del 2016
Toni Roldán i Juan Carlos Girauta, a l'enganxada de cartells de la campanya electoral del 2016 | ACN
16 de setembre del 2018
Actualitzat el 17 de setembre a les 18:12h

Els currículums de Toni Roldán a LinkedIn, la web de Ciutadans i la web del Congrés


Les inconcrecions en els currículums de dirigents de Ciutadans no es limiten a l'expedient acadèmic d'Albert Rivera, rectificat divendres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va negar que estigués cursant un doctorat, tal com assegurava el mateix Rivera. Segons ha pogut confirmar una investigació de NacióDigital, Toni Roldán -secretari de programes i àrees sectorials del partit i diputat al Congrés per Barcelona- també ha adulterat el currículum.

Roldán, cara visible en temes econòmics i deixeble del gurú del partit de Rivera -Luis Garicano-, no està cursant un doctorat d'Economia Política a l'European Institute de la London School of Economics, tal com s'exposa en la seva fitxa com a diputat al portal digital del Congrés, a la web de Ciutadans i, fins i tot, a la xarxa social LinkedIn.

Fonts oficials de l'European Institute de la London School of Economics han confirmat per escrit a aquest diari que el dirigent de Ciutadans "ja no forma part del programa de doctorat", a diferència del que Roldán assegura en el currículum visible a les xarxes. En la fitxa elaborada per a la web del Congrés, en canvi, el diputat especifica que "des del 2012 estudia un doctorat" a la prestigiosa institució britànica. I detalla que la seva investigació es basa en la interacció entre les bombolles de crèdit i les institucions. Al portal de Ciutadans, la informació és més limitada: el dirigent només concreta que és "doctorant en Economia Política a la London School of Economics".

 

Currículum de Toni Roldán a la web del Congrés dels Diputats


"Fonts oficials de l'Institut Europeu de la London School of Economics han confirmat per escrit a aquest diari que el dirigent de Ciutadans "ja no forma part del programa de doctorat"

Les mateixes fonts oficials consultates per NacióDigital detallen que el que ha intentat cursar el dirigent de la formació taronja és el màster que permet accedir al programa de doctorat (MPhil, en abreviació anglesa). Sobre aquesta qüestió, el centre especifica que Roldán "ha aprovat algunes revisions". Les dades del dirigent de Ciutadans no apareixen, ara mateix, al programa de doctorat de l'European Institute de la London School of Economics. Els seus treballs, que tutelava Garicano, apareixen en interrupció des del 2013. Tanmateix, Roldán cita sempre la prestigiosa institució al seu perfil de LinkedIn i ara hi afirma que cursa el doctorat a "temps parcial". Això, però, no consta enlloc, tampoc al directori d'estudiants de recerca, on es limiten a constatar que va interrompre els estudis.

Malgrat la claredat de la resposta de les fonts oficials de la institució britànica consultades per NacióDigital, el mateix Roldán ha considerat falsa la informació d'aquest diari. En un escrit al seu perfil de Facebook, exposa la seva situació acadèmica, situat en l'estadi del Mphil i no superior. Admet també que ha iniciat el "procés de sortida" del programa de doctorat, com apunta aquesta capçalera a partir de les fonts oficials de l'European Institute de la London School of Economics.

Roldán, que va ser el número dos per Barcelona a les llistes de Ciutadans en les eleccions espanyoles del 2015 i 2016, és relator del discurs del partit en matèria econòmica i un dels pilars de Rivera a les Corts. Forma part de l'executiva de Ciutadans, de la direcció del grup parlamentari a Madrid, exerceix de portaveu d'economia al Congrés i és autor, juntament amb Garicano, del llibre Recuperar el futuro: doce propuestas que cambiarán España, publicat el 2015, quan ja s'havia incorporat a Ciutadans. Tal com es pot comprovar al seu compte de Twitter ha estat molt crític amb el suposat plagi de la tesi de Pedro Sánchez.
 

Currículum de Toni Roldán a LinkedIn.


En el currículum difós tant a la web de la cambra baixa com a la del partit, especifica que també ha cursat un màster en Política Econòmica per la Universitat de Columbia (Nova York) i un màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Sussex (Regne Unit). Aquest diari no té constància de cap anomalia en la veracitat dels dos màsters citats.

Roldán forma part de l'executiva de Ciutadans, de la direcció del grup parlamentari al Congrés i exerceix de portaveu d'economia a la cambra baixa

Nascut a Barcelona el 1983 -quatre anys més jove que Rivera-, Roldán, fill de dos destacats militants del PSC, subratlla en el perfil professional que ha treballat a la Direcció General d'Economia i Finances de la Comissió Europea i al Parlament Europeu com a asessor en temes econòmics. També ha estat analista en cap per al sud d'Europa d'Eurasia Group, una consultora de risc polític americana, a banda de col·laborar en diversos mitjans de comunicació espanyols i internacionals. Quan es formava com a economista, el diputat de Ciutadans va ser becari de la Fundació Caja Madrid.  

Els compromisos de regeneració democràtica, incomplerts

Ciutadans detalla en el document "Compromís per la regeneració democràtica" un decàleg d'acords per establir quin ha de ser el comportament dels representants polítics. El tercer dels deu compromisos especifica la necessitat d'"apartar de qualsevol càrrec públic o de partit a tot aquell representant que hagi falsificat o enganyat en relació al seu currículum o la seva qualificació professional o acadèmica". Malgrat la contundència de l'acord redactat per la formació taronja, Rivera no preveu assumir cap responsabilitat quan la mateixa rectora de la UAB va confirmar la setmana passada que el líder de Ciutadans no cursava un un doctorat al campus vallesà.

Aquests estudis de doctorat de Rivera sí que figuraven en el currículum difós pel partit. De fet, la trajectòria acadèmica i professional del líder de Ciutadans s'ha aprimat recentment. Almenys això és el que s'ha detectat en la informació visible a les xarxes: ja no hi figuren el doctorat ni dos màsters citats amb anterioritat.
 

Toni Roldán, en un acte de Ciutadans Foto: Flickr

Arxivat a