VÍDEO i FOTOS ​Roger Torrent: «En democràcia no es pot acusar algú per haver posat les urnes»

El president del Parlament participa en l’acte per reclamar l’alliberament de Carme Forcadell a Sabadell

Roger Torrent amb el marit de Carme Forcadell, a Sabadell
Roger Torrent amb el marit de Carme Forcadell, a Sabadell | Juanma Peláez
15 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:12h
Més d’un miler de persones han participat aquest dissabte a Sabadell en l’acte #FreeForcadell, una cita per reclamar l'alliberament de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada des del 23 de març. La cita, plena de música i reivindicació, ha servit per posar de manifest un clam per la seva posada en llibertat, però també de la resta de presos polítics i dels exiliats, i que ha comptat amb el president del Parlament, Roger Torrent, així com exmembres de la Mesa i exdiputats com Anna Simó, Albano Dante Fachín, Mireia Boya o el diputat a Madrid Gabriel Rufián.

Amb un ull posat a un cel amenaçador que finalment ha deixat anar quatre gotes, la plaça Doctor Robert de Sabadell s’ha omplert amb més d’un miler de persones per escoltar bona música però també els discursos polítics que, des de diferents tendències polítiques, han volgut aixecar la veu en defensa de la democràcia. Un dels més esperats ha estat el del president Torrent, que ha remarcat que aquesta passada Diada ha estat la primera que Forcadell no ha pogut formar part de la manifestació reivindicativa.
 

La plaça de Doctor Robert, plena per reclamar l'alliberament de Carme Forcadell. Foto: Juanma Peláez


“Aquesta Diada vaig anar a la presó amb el vicepresident Pere Aragonès, i no vaig abraçar una dona, en realitat vaig abraçar la dignitat, el coratge, el compromís de la presidenta Forcadell, una dona que ha lluitat sempre, abans de ser presidenta i sobretot sent-ho, per la democràcia”, ha expressat Torrent. “Quin estat de dret es pot permetre tenir un president d’un Parlament democràtic, a la presó, quanta repressió aguanta una democràcia?”, s’ha preguntat.

En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta tardor arribarà “el judici de la vergonya” on els presos no aniran a defensar-se davant d’un jutge. “Votar no és cap delicte, aniran a denunciar la repressió de la qual en son víctimes i de la qual en sou tots vosaltres”, ha assenyalat Torrent. En aquest sentit, ha destacat que no és el moment “de fer-se retrets”, motiu el qual ha demanat unitat.
 

Pancarta en defensa de la llibertat de Carme Forcadell. Foto: Juanma Peláez


Llarga tarda de dissabte

La tarda ha arrencat amb una activitat infantil que ha donat pas a les primeres intervencions polítiques, les de l'alcalde de la ciutat, Maties Serracant (Crida per Sabadell), l'exalcalde Juli Fernàndez (ERC) la tercera tinenta d'alcalde, Marisol Martínez (Guanyem Sabadell), i els regidors Ramon Vidal (Podem) i Carles Rossinyol (PDECat), així com del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Mauri ha recordat el vincle de Sabadell amb el país a través de Carme Forcadell, però també de la desapareguda Muriel Casals: "Elles ens van ensenyar a no posar límits als nostres somnis", ha expressat entre aplaudiments. En aquest sentit, ha expressat que aquests somnis compartits són els que duran a encarar el judici no des de la defensa: "Denunciarem aquest Estat que sistemàticament vulnera els drets i les llibertats d'aquest país", ha afegit.

Mauri també ha llegit un text que Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners, li ha fet arribar per aquest acte: "Com en som d'afortunats de compartir temps i lluites amb  la teva fermesa i conviccions, des del carrer Unió on érem veïns", assenyala Cuixart en el text. I afegeix: "No deixarem que et robin la felicitat, avui som feliços, fem del somriure una revolta, seguim omplint els carrers de forma massiva, cívica i festiva”.
 

L'alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Sabadell en l'acte #FreeForcadell. Foto: Juanma Peláez


L’alcalde Serracant també s'ha adreçat als assistents: “La Carme és la presidenta del Parlament, i això té un simbolisme, perquè el Parlament és l’essència de les nostres llibertats, on s’ha de poder parlar de tot, on els representants del poble han de poder decidir sobre tot, la llibertat de la presidenta del Parlament és la nostra llibertat”, ha expressat en el seu discurs.

També ha parlat l’exalcalde Juli Fernàndez, que ha recordat la recent decisió de Ciutadans de PP de no participar als actes de Festa Major per la presència de la pancarta que defensa la llibertat dels presos polítics: “Tenen llibertat de fer-ho, però la Carme no va tenir la llibertat de decidir si venia al pregó o no”, ha assenyalat.

La tercera tinenta d’alcalde, Marisol Martínez, ha estat especialment punyent, tot recordant que quan Forcadell començava com a regidora a Sabadell per ERC ella liderava el moviment veïnal a Torre-romeu, fet que les va unir. “Jo ho feia en castellà, que em reivindico com a catalana xarnega, jo sóc l’exemple que la Carme sempre ha reivindicat com aquell poble únic, que parlés com parlés i vingués d’on vingués, teníem un objectiu comú: que la gent visqués millor”, ha expressat.

Pel seu cantó, Carles Rossinyol (PDECat) ha remarcat la “lluita legítima que tenen tots els pobles per decidir” i ha cridat a l’entesa entre tots. Al seu torn, el regidor Ramon Vidal (Podem) ha destacat la necessitat de fer força per reclamar l’alliberament de l’expresidenta del Parlament.

Els Saballuts, els Castellers de Sabadell, hi han pres part a la seva manera, amb una aixecada de pilars.
 
La tarda ha comptat amb l’actuació de grups com Gerard Quintana, Titot o el raper sabadellnc Elgio, condemnat a dos anys i un dia de presó per les lletres dels seus temes, que ha reivindicat amb les seves lletres punyents la necessitat de defensar la llibertat d’expressió per sobre de qualsevol acció repressiva per part de l’Estat.
 
També hi ha dit la seva el diputat, també sabadellenc, Gabriel Rufián (ERC), que ha repassat juntament amb l’escriptor local David Vila diverses particularitats del lèxic de la ciutat, però que també ha tingut temps per recordar Forcadell: "Fa un any al Parlament el que hi havia no era cap cop d’Estat, com diuen alguns, sinó una presidenta amb tota la dignitat fent front als lacayos del club del 155", ha assenyalat.
 
Ja caiguda la nit, Carles Puigdemont, Meritxell Serret i Marta Rovira intervenien a l’acte a través d’un vídeo on demanaven l’alliberament dels presos i destacaven el paper de Forcadell com a garant de totes les veus al Parlament. La mateixa postura que defensaven Anna Simó, Albano Dante Fachín, Lluís Maria Corominas i Mireia Boya tot seguit, amb una dada a destacar: Forcadell va ser atacada no per ser presidenta del Parlament, sobretot per ser dona.

“Se li va faltar el respecte perquè era dona”, explica Simó, però Dante Fachín fa un pas més: “Va ser víctima del masclisme més fastigós, en Junta de Portaveus, d’amagat, atacaven la presidenta per ser dona, també des del meu grup parlamentari”, ha expressat, defensant que ella va cedir la veu a tothom present al ple per a poder aportar la seva opinió, pensés com pensés.

Dante Fachín també ha advertit davant dels judicis que vindran: “Jo, ciutadà de Catalunya, què faré si un dia em diuen que la Carme Forcadell ha de continuar a la presó?”, pregunta a la qual els assistents han respost amb el crit “obrim les presons”. Mireia Boya, pel seu cantó, ha afegit: La clau de les presons no la té Roger Torrent, ni Quim Torra, ni la consellera de Justícia, la teniu vosaltres: si les voleu obrir, espavileu!”.

Ja a les acaballes, Lluís Llach, músic i diputat de l'anterior legislatura, ha dedicat el tema Silenci a Forcadell.