Colau, sobre Domènech: «No trigarà en estar en actiu»

L'alcaldessa fa una crida a la "unitat" del partit per guanyar les municipals

Ada Colau, en una conferència d'arrencada del curs polític dels comuns
Ada Colau, en una conferència d'arrencada del curs polític dels comuns
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:27h
Els comuns encara no han paït la dimissió de Xavier Domènech. Deu dies després que el fins ara líder del partit anunciés que deixava la política, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha alimentat en una conferència d'arrencada del curs polític de l'espai la hipòtesi que Domènech assumeixi aviat un nou rol. "No trigarà en estar en actiu. Buscarà un lloc en què se senti còmode per seguir aportant", ha assegurat.

L'afirmació contrasta amb l'"esgotament" que va argumentar l'historiador quan va anunciar que deixava tots els càrrecs i que va venir motivat per la difícil conciliació entre la vida institucional i la familiar, però també per les pugnes internes que mantenen Catalunya en Comú en bloqueig. Per ara, els plans de Domènech passen per tornar a la docència universitària.

Colau ha avançat que el partit s'haurà de "reconfigurar" i que ho farà amb una "coordinadora més plural, amb més cares". És el que el seu entorn denomina un "repartiment de responsabilitats". S'està estudiant que això es tradueixi, a la pràctica, en una coordinació general repartida entre més de dues persones. De fet, els estatuts de la formació permeten tenir fins a quatre coordinadors generals. Aquesta qüestió s'abordarà a la reunió de la direcció prevista per aquest dilluns.

Unitat de cara a les municipals

Colau ha insistit que l'espai necessita "afecte" i "amor" en un moment en què la confluència està encara en fase de "naixement" i amb el repte de les eleccions municipals i europees que hi haurà en vuit mesos. És per això que l'alcaldessa ha demanat a l'espai que es "bolqui" en treballar al territori. "No hem fet el pas molts de nosaltres per fer una representació testimonial, sinó per guanyar en el sentit ampli", ha sentenciat.

"Hem d’estar més units que mai, fer política des de baix és imprescindible i una oportunitat bonica de construir comunitat", ha insistit Colau, que ha subratllat que l'espai té vocació de treballar per totes les sobiranies, ja sigui a nivell nacional com feminista o ecològica. "Els poders oligàrquics ens volen fer creure que no està a les nostres mans canviar les coses", ha advertit Colau. L'alcaldessa també s'ha referit al paper clau de les europees en un moment en què l'extrema dreta creix a costa de la divisió de les esquerres. A Itàlia, per exemple, les esquerres "s'han deixat de veure com una alternativa" i és per això que en aquests moments governa Matteo Salvini, a qui Colau ha titllat de "feixista".